Μια ανάσα από το Grexit το ποδόσφαιρο

Μια ανάσα από το Grexit το ποδόσφαιρο

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα δίνη φαίνεται να εισέρχεται το ελληνικό ποδόσφαιρο, έπειτα από τις βεβαιωμένες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος της «Επιτροπής Παρακολούθησης» της ΕΠΟ, Χέρμπερτ Χούμπελ, που διορίστηκε από τις FIFA και UEFA, ετοιμάζεται να εισηγηθεί Grexit προς την αρμόδια επιτροπή της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας.

Η πρόθεση αυτή έγινε γνωστή στον πρόεδρο της ΕΠΟ, Ευ. Γραμμένο, με τον οποίο το βράδυ της περασμένης Τρίτης ο κ. Χούμπελ είχε συνάντηση στην Αυστρία. Ο Αυστριακός επιτηρητής δεν φέρεται να πείστηκε από όσα του είπε ο κ. Γραμμένος και θα εισηγηθεί ένα ακραίο μέτρο, όπως το Grexit, παρότι δεν υπάρχει ούτε κυβερνητική παρέμβαση στο ποδόσφαιρο (αφού το πρωτάθλημα ξανάρχισε) ούτε παραβίαση του καταστατικού της ομοσπονδίας.

Ο Χούμπελ εμφανίζεται επηρεασμένος από τα γεγονότα στους αγώνες ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, από τις συνεχείς διαμαρτυρίες κυρίως του Ολυμπιακού για τη διαιτησία, από την καθυστέρηση στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων και βέβαια από την απόφαση του κ. Βασιλειάδη για τη διακοπή του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου.

H επιστολή του θα σταλεί σήμερα προς την αρμόδια επιτροπή της FIFA και θα γίνει γνωστή στην ΕΠΟ.

Μέχρι χθες το απόγευμα, οι πληροφορίες που υπήρχαν στην ομοσπονδία ανέφεραν ότι η εισήγηση για το Grexit δεν θα έχει άμεση ισχύ και ότι θα πρέπει να γίνουν «τομές», χωρίς να διευκρινίζεται ποιες ακριβώς είναι αυτές. Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα θα πραγματοποιηθεί σήμερα συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΟ, στην οποία θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο ποδόσφαιρο και βέβαια το θέμα που προέκυψε με την εισήγηση για αποκλεισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι η εισήγηση για Grexit ενδέχεται να δημιουργήσει τριγμούς και στο εσωτερικό της ομοσπονδίας, ιδιαίτερα δε αν ερμηνευθεί από κάποιους ως αποτυχία της νυν διοίκησης.

Οι προτάσεις

Πάντως, ο πρόεδρος της ΕΠΟ φέρεται να κατέθεσε στον κ. Χούμπελ δέσμη μέτρων για την επόμενη μέρα στο ποδόσφαιρο. Τα μέτρα αυτά απέστειλε και στον υφυπουργό Αθλητισμού.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ προτείνει τα εξής:

• Επανεξέταση όλων των κανονισμών του ποδοσφαίρου, προς άρση των υφιστάμενων αντινομιών, νομικών αστοχιών και θέσπιση αυστηρότερων διατάξεων για την καταπολέμηση φαινομένων βίας.

• Συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής που θα λειτουργεί στους κόλπους της ΕΠΟ αποτελούμενη από τον πρόεδρο και τον εκτελεστικό γραμματέα της ΕΠΟ, τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Σούπερ Λίγκας και ένα ανεξάρτητο μέλος που θα επιλέγεται από τον πρόεδρο της ΕΠΟ. Η παραπάνω επιτροπή θα συνεδριάζει, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, θα αξιολογεί φαινόμενα βίας, εμπρηστικών δηλώσεων, δημοσιευμάτων κ.λπ., τα οποία έλαβαν χώρα και θα ενημερώνει άμεσα τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου.

• Κατάργηση της δικαιοδοσίας του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ, ως δικαστηρίου απονομής πειθαρχικής δικαιοσύνης σε τρίτο βαθμό.

• Αυστηρό πλαίσιο χορήγησης μιας μόνο αναβολής κατά την εκδίκαση υποθέσεων, σε όλα ανεξαιρέτως τα δικαστικά όργανα και μόνο για σπουδαίο λόγο, αξιολογούμενο κατά την απόλυτη και κυρίαρχη κρίση του δικαστικού οργάνου.

• Εκδοση δικαστικών αποφάσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς τη δυνατότητα άνω της μιας αναβολής.

• Μεταφορά της αρμοδιότητας από την επιτροπή Δεοντολογίας στις πειθαρχικές επιτροπές των ενώσεων ποδοσφαιρικών σωματείων, αναφορικά με τη διερεύνηση δυσμενών κρίσεων στα πρωταθλήματα αρμοδιότητάς της.

• Καθιέρωση αυστηρού και ασφαλούς νομικού πλαισίου και υιοθέτηση μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί από τις FIFA και UEFA, με σκοπό την πάταξη του φαινομένου της χειραγώγησης ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων που αποσκοπεί στο παράνομο κέρδος από τον στοιχηματισμό.

• Ουσιαστικός έλεγχος και αξιολόγηση του τρόπου λειτουργίας όλων των βαθμίδων και των αντίστοιχων οργάνων του ποδοσφαίρου, που διοργανώνουν, κατ’ εκχώρηση της αρμοδιότητας από την ΕΠΟ, επίσημα πρωταθλήματα (Σούπερ Λίγκα, Φούτμπολ Λιγκ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή