Νέοι αθλητές σε υγιείς βάσεις

Νέοι αθλητές σε υγιείς βάσεις

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σάρκα και οστά πήρε το φιλόδοξο πρόγραμμα που οραματίστηκαν και με μεγάλη προσπάθεια υλοποίησαν ο καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας Γιώργος Χρούσος, ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών καρδιολόγος Παναγιώτης Σταματόπουλος και η νευρολόγος Κλημεντίνη Καραγεωργίου. Η πρωτοποριακή και με παγκόσμια απήχηση έρευνα που σχεδίασαν με επίκεντρο νεαρούς αθλητές, ξεκίνησε την Παρασκευή 30 Μαρτίου στο ειδικό εργαστήριο του νοσοκομείου παίδων «Αγία Σοφία», με τον 16χρονο ποδοσφαιριστή Δημοσθένη Λύχνο και τον 13χρονο μπασκετμπολίστα Κώστα Ντάλλη να είναι οι πρώτοι που υποβλήθηκαν σε εξειδικευμένες εξετάσεις βάσει ερευνητικού πρωτοκόλλου, κλείνοντας με επιτυχία τον κύκλο της πρώτης εκτίμησης. Το εργαστήριο το διευθύνει η καθηγήτρια Φ. Μπακοπούλου, ενώ την εξέταση πραγματοποίησε η καρδιολόγος Σ. Λουκοπούλου.

Οι δύο πρώτοι

Οι Λύχνος και Ντάλλης είναι τα πρώτα παιδιά-αθλητές που μετέχουν σ’ αυτό το πρόγραμμα το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη μιας νέας γενιάς αθλητών. Φιλοδοξία των εμπνευστών του είναι η εξέταση σε ετήσια βάση τουλάχιστον εκατό παιδιών (ηλικίας από 12 έως 21 ετών) ανά άθλημα και η παρακολούθησή τους από ιατρικής πλευράς σε ένα μεγάλο κομμάτι της αθλητικής τους καριέρας, ακόμα και μετά την ενηλικίωσή τους. Η πρωτοποριακή ιδέα του καθηγητή Γ. Χρούσου το 2010 να δημιουργήσει την εφηβική ιατρική για τις ηλικίες από 12 έως 21 ετών, απεδείχθη σοφή. Στα προγραμματισμένα ερευνητικά πλάνα, με τις ηλικίες να ταυτίζονται με την έναρξη της επαγγελματικής ενασχόλησης με τον αθλητισμό, θα διευκρινιστούν οι συνθήκες δημιουργίας των λεγόμενων προσαρμογών και ο διαχωρισμός τους από παθολογικά ευρήματα. Ετσι, η ερευνητική πρόταση όσον αφορά την καρδιά την οποία υπέβαλε ο κ. Σταματόπουλος, μαζί με την πρόταση της κ. Καραγεωργίου, συμπλήρωσαν όλο τον κύκλο με μεγάλες προοπτικές. Εγγύηση για την επιτυχία αποτελεί και το επιλεγμένο ερευνητικό προσωπικό.

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ασφάλεια και η δημιουργία μιας νέας γενιάς αθλητών. Ο ετήσιος έλεγχος από τις ηλικίες των 12 έως των 21 ετών είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει σχεδόν μηδαμινή πιθανότητα για σοβαρά περιστατικά. Η συνεχής επιστημονική παρακολούθηση-υποστήριξη θα δώσει την ευκαιρία να επιτευχθεί, με την ανάπτυξη της τεχνικής, μεγιστοποίηση της απόδοσης με στόχο τη νίκη, υπηρετώντας το ολυμπιακό ιδεώδες και δίνοντας τη σωστή διάσταση στον αθλητισμό.

Η ασφαλής άθληση των παιδιών είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί για να περιοριστεί το φαινόμενο του «αιφνίδιου θανάτου» αθλητών που έχει εξελιχθεί σε μάστιγα. Πέντε αθλητές διαφόρων ηλικιών και αθλημάτων έφυγαν από τη ζωή τον τελευταίο μήνα, προδομένοι από την καρδιά τους, με πιο σοκαριστική την περίπτωση του 31χρονου αρχηγού της Φιορεντίνα, Νταβίντε Αστόρι, ο οποίος «έσβησε» στο κρεβάτι του την παραμονή ενός αγώνα.

Η πρόληψη

Το φαινόμενο είναι αντιμετωπίσιμο σε μεγάλο βαθμό, όπως εξηγεί ο κ. Σταματόπουλος: «Για να χαρακτηριστεί ένας θάνατος αιφνίδιος, πρέπει να έχει εξεταστεί ο αθλητής και να μην έχει βρεθεί κάτι παθολογικό. Υπάρχουν, όμως, προβλήματα τα οποία θα μπορούσαν να ανακαλυφθούν και να σωθεί, αρκεί να είμαστε σίγουροι ότι υποβάλλεται σε σωστή εξέταση. Υπάρχουν παραδείγματα που τα δελτία των αθλητών υπογράφονται χωρίς οι γιατροί να εξετάζουν τον αθλητή. Το φαινόμενο αυτό έχει βελτιωθεί, αλλά η ευθύνη δεν είναι μόνο στον γιατρό και στο σωματείο. Είναι και στον ίδιο τον αθλητή, ο οποίος ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον ότι δεν ακούμπησε γιατρός ακουστικό απάνω του. Στόχος μας είναι να παρακολουθούμε από μικρή ηλικία τους αθλητές, να προλαμβάνουμε τους κινδύνους και να οδηγήσουμε τα παιδιά σε μια ασφαλή άθληση υψηλού επιπέδου, ώστε να δημιουργήσουμε κυριολεκτικά μια νέα γενιά αθλητών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή