Είναι ταχείς και… γρήγοροι

Είναι ταχείς και… γρήγοροι

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σύγχρονο ποδόσφαιρο έχει γίνει πια τόσο γρήγορο, που η έμφαση στην ταχύτητα τείνει να ξεπερνά πλέον την προσοχή στην τεχνική ενός ποδοσφαιριστή, κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Μπορούσια Ντόρτμουντ δοκίμασε σε οικογενειακό διπλό τον θρύλο των σπριντ Γιουσέιν Μπολτ πριν από μερικές μέρες. Ποιος, όμως, είναι ο ταχύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο σήμερα;

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα Μarca, τον επίζηλο αυτό τίτλο παίρνει ο επιθετικός της Παρί Σεν Ζερμέν Κιλιάν Μ’μπαπέ. Ο διεθνής Γάλλος «συνελήφθη» να αναπτύσσει ταχύτητα που έφτανε τα 36 χιλιόμετρα την ώρα. «Είναι ταχύς και γρήγορος», όπως θα έλεγε και ο Νίκος Αλέφαντος, και σίγουρα πιο γρήγορος από τον πρώην επιθετικό του Ολυμπιακού Φέλιξ Μπόρχα, στον οποίο αναφερόταν ο βετεράνος προπονητής.

Βεβαίως, τις επιδόσεις του Μπολτ δεν τις φθάνει, καθώς ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ ξεπέρασε τα 44 χλμ./ώρα όταν έσπαγε το παγκόσμιο ρεκόρ των 100 μέτρων, φτάνοντας τα 44,72 χλμ./ώρα από το 60ό έως το 80ό μέτρο της κορυφαίας κούρσας του το 2009. Με την μπάλα, όμως, πώς θα έτρεχε; Αυτή είναι η απορία και των επιτελών της Ντόρτμουντ.

Δεύτερος ταχύτερος ποδοσφαιριστής, πάντα σύμφωνα με τη Marca, είναι φέτος ο Ινιάκι Γουίλιαμς της Αθλέτικ Μπιλμπάο. Ο γεννημένος στο Μπιλμπάο από Λιβεριανούς γονείς 23χρονος επιθετικός πλησίασε αρκετά τον Μ’μπαπέ «γράφοντας» ταχύτητα 35,7 χλμ./ώρα. Στην τρίτη θέση της κατάταξης βρίσκεται η αυθόρμητη επιλογή πολλών για τον τίτλο του ταχύτερου παίκτη, ο Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ της Αρσεναλ. Ο αρχηγός της εθνικής Γκαμπόν είναι λίγο πιο κάτω από τον Γουίλιαμς, με ταχύτητα 35,5 χλμ./ώρα.

Στην πρώτη πεντάδα βρίσκονται ακόμη ο Γερμανός (από Μαροκινό πατέρα) Καρίμ Μπελαραμπί της Μπάγερ Λεβερκούζεν και ο Αγγλος (με καταγωγή από την Τζαμάικα) Κάιλ Γουόκερ της Μάντσεστερ Σίτι, που «τρέχουν» με 35,27 και 35,21 χλμ./ώρα αντιστοίχως.

Ενας συμπαίκτης του Γουόκερ στη Σίτι, ο Λερουά Σανέ, κατατάσσεται έκτος με ταχύτητα στα 35,04 χλμ./ώρα. Ο Σανέ, μάλιστα, αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση σπρίντερ – ποδοσφαιριστή, καθώς είναι γιος του Σουλεϊμάν Σανέ, του Σενεγαλέζου διεθνούς επιθετικού που είχε διακριθεί στη δεκαετία του 1990 στην Μπουντεσλίγκα για την ταχύτητά του, σημειώνοντας χρόνους στα 100 μέτρα περί τα 10,7 δευτερόλεπτα.

Ο Σανέ υπερτερεί ελάχιστα των Μοχάμεντ Σαλάχ της Λίβερπουλ (Αιγύπτιος) και Κίνγκσλεϊ Κομάν (Γάλλος εκ Γουαδελούπης) της Μπάγερν Μονάχου που «τρέχουν» με 35 χλμ./ώρα, αλλά και του Βάσκου Αλβαρο Οδριοθόλα της Ρεάλ Σοσιεδάδ, ο οποίος με 34,99 χλμ./ώρα είναι ο ταχύτερος λευκός στην κατάταξη της Μarca.

Από τη δεκάδα απουσιάζει ο άλλοτε γρηγορότερος ποδοσφαιριστής του κόσμου, ο Ουαλλός Γκάρεθ Μπέιλ, που δεν διάγει και την καλύτερη σεζόν στη Ρεάλ. Σε περυσινή έρευνα ο ακραίος μεσοεπιθετικός της Ρεάλ είχε πιάσει ταχύτητα 36,88 χλμ./ώρα.

Παίκτης της πρωταθλήτριας Ευρώπης Ρεάλ υπάρχει στην πρώτη δεκάδα, αλλά δεν είναι ούτε ο Μπέιλ ούτε ο Κριστιάνο Ρονάλντο, παρά ένας αμυντικός, ο Νάτσο, με 34,62 χλμ./ώρα.

Κατ’ άλλους, πάντως, ο ταχύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο φέτος είναι ο Περουβιανός Λουίς Αντβίνκουλα, της μεξικανικής Λόμπος, που σε πρόσφατο αγώνα πρωταθλήματος «έγραψε τελική ταχύτητα» 36,15 χλμ./ώρα, και μάλιστα σε προσπάθειά του να επιστρέψει εγκαίρως στην άμυνα της ομάδας του.

Αρκεί, όμως, η ταχύτητα για να κάνει έναν ποδοσφαιριστή κορυφαίο; Η απάντηση είναι πως όχι, αλλά αποτελεί απαραίτητο προσόν για έναν ποδοσφαιριστή μεταξύ των κορυφαίων. Ετσι, αμφότεροι οι σούπερ σταρ του αθλήματος την τελευταία δεκαετία, ο Λιονέλ Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχουν διαπρέψει και χάρη στην ταχύτητά τους, ενώ ο Μ’μπαπέ έχει προλάβει ήδη να εξαργυρώσει τον συνδυασμό ταχύτητας και τεχνικής με μια πολύ ακριβή μεταγραφή πριν καν κλείσει τα 20 του έτη. Μάλλον τρέχει προς τη σωστή κατεύθυνση…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή