Το VAR διχάζει το ποδόσφαιρο

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γερμανός διαιτητής έχει σφυρίξει για το ημίχρονο. Οι ενδεκάδες, οι διαιτητές, οι αναπληρωματικοί κι οι προπονητές μπαίνουν στα αποδυτήρια, με τους παίκτες της Μάιντς να έχουν μόλις ηρεμήσει από τις διαμαρτυρίες τους για χέρι παίκτη της Φράιμπουργκ, χωρίς ο διαιτητής να δώσει το καθαρό πέναλτι. Κι όμως, πέντε λεπτά αργότερα ο διαιτητής τους βγάζει όλους ξανά στο τερέν, έχοντας αποφασίσει με βάση το τηλεοπτικό ριπλέι να δώσει το πέναλτι, που εκτελέστηκε εύστοχα, με τους παίκτες να επιστρέφουν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα, ενώ όσοι φίλαθλοι στο γήπεδο της Μάιντς σηκώθηκαν στο ημίχρονο για να πάρουν… λουκάνικο και μπίρα, το έχασαν.

Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο εμφανίζεται διχασμένο ως προς τη χρήση του ριπλέι υπέρ της διαιτησίας, γνωστού ως «βιντεοδιαιτητή» ή VAR, με την εφαρμογή του να απέχει στην πράξη από αυτό που επαγγέλλεται, και να διαγιγνώσκονται ουκ ολίγες «παιδικές ασθένειες» όπου χρησιμοποιείται. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το μέλλον του θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό κατά το Μουντιάλ της Ρωσίας, το καλοκαίρι.

Υστερα από διάφορες κωμικές καταστάσεις σε γήπεδα όπου χρησιμοποιείται η αρκετά ακριβή εφαρμογή της εγκατάστασης, λειτουργίας και συμβολής καμερών με κλειστό κύκλωμα για τη διευκρίνιση των «προφανών λαθών σε πολύ σοβαρές φάσεις», κατά τον νεόκοπο κανονισμό, ο βιντεοδιαιτητής έχει φανατικούς φίλους και ορκισμένους εχθρούς.

Κάτι οι σημαντικές καθυστερήσεις στη λήψη απόφασης βάσει του VAR, κάτι η συχνά προβληματική συνεννόηση μεταξύ των χειριστών του και του διαιτητή και κάτι τα τεχνικά προβλήματα που κατά περίπτωση εμφανίζονται, έχουν δημιουργήσει σχετικά αρνητική δημοσιότητα για το σύστημα, που από τον Μάρτιο αποτελεί τμήμα των επίσημων κανονισμών του ποδοσφαίρου και θα είναι σε πλήρη χρήση στο Παγκόσμιο Κύπελλο από τις 14 Ιουνίου.

Ετσι, από τη μια η FIFA το θέλει, αλλά η UEFA δεν το θέλει ακόμα. Οι μεγάλες λίγκες της ηπειρωτικής Ευρώπης θα το χρησιμοποιούν του χρόνου (Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία), μαζί τους κι η Ελλάδα, ενώ οι βορειότερες όχι, όπως η Αγγλία, η Σουηδία, η Δανία και άλλες. Μόλις πριν από 10 μέρες η Πρέμιερ Λιγκ αποφάσισε ότι το σύστημα δεν είναι ακόμη έτοιμο για χρήση στο αγγλικό πρωτάθλημα, δεδομένης και της αμφιλεγόμενης δοκιμαστικής εφαρμογής του στο Κύπελλο Αγγλίας.

Την απόφαση της Πρέμιερ Λιγκ έσπευσε να στηλιτεύσει ο Αρσέν Βενγκέρ. Ο τεχνικός της Αρσεναλ είπε ότι η απόρριψη του βιντεοδιαιτητή φέρνει το αγγλικό πρωτάθλημα «πίσω από τον υπόλοιπο κόσμο». Δεν είναι, όμως, μόνο η Πρέμιερ Λιγκ που αρνείται στην παρούσα φάση να καθιερώσει την εφαρμογή.

Αρκετές λίγκες παραπονούνται όχι μόνο για το αποτέλεσμα αλλά και για το δυσανάλογο κόστος του βιντεοδιαιτητή, ενώ η UEFA δηλώνει όχι μόνο ότι δεν πρόκειται προς το παρόν να τον χρησιμοποιήσει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά και ότι είναι έντονα ανήσυχη για την εφαρμογή του στο Μουντιάλ.

Μόλις την Τετάρτη ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, Αλεξάντερ Σέφεριν, δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα «Γκατζέτα ντέλο Σπορτ»: «Τρέφω κάποιους φόβους για το Παγκόσμιο Κύπελλο, που θα έχουμε διαιτητές οι οποίοι δεν έχουν ποτέ διαιτητεύσει με το VAR. Ελπίζω να μην έχουμε τίποτε σκάνδαλα ή προβλήματα».

Ερωτηθείς γιατί δεν θα εφαρμοστεί στην προσεχή σεζόν ο βιντεοδιαιτητής στο Τσάμπιονς Λιγκ, ο κ. Σέφεριν έδωσε εύγλωττη απάντηση: «Το Τσάμπιονς Λιγκ είναι σαν μία Φεράρι ή μία Πόρσε: Δεν μπορείς να το οδηγήσεις με τη μία, χρειάζεται δοκιμές, προετοιμασία. Πρέπει πρώτα να κατανοήσουν όλοι πώς λειτουργεί. Είναι πολύ νωρίς για το VAR», είπε ο Σλοβένος παράγοντας, αντανακλώντας την κυριαρχούσα άποψη τόσο στη Βρετανία όσο και στις μικρότερες χώρες της ηπείρου.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα το έχουμε ποτέ, καθώς η διαδικασία είναι αναπόφευκτη. Κάποια μέρα θα το έχουμε και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν υπάρχει, όμως, καμιά βιασύνη», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ο «βιντεοδιαιτητής» δεν αποτελεί πανάκεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή