Μπορμπαλάν, διαιτητής ειδικών συνθηκών

Μπορμπαλάν, διαιτητής ειδικών συνθηκών

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε απόφαση της ΚΕΔ, «λόγω της κρισιμότητας του αγώνα» και προκειμένου «να διασφαλιστεί το ποδόσφαιρο», ορίστηκαν «κατ’ εξαίρεσιν», πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες, στον αυριανό τελικό κυπέλλου, ΑΕΚ – ΠΑΟΚ, αλλοδαποί διαιτητές.

Η διαιτητική ομάδα του τελικού προέρχεται από την Ισπανία και είναι η εξής: Πρώτος διαιτητής: Νταβίντ Φερνάντεζ Μπορμπαλάν, βοηθοί διαιτητές: Ραούλ Καμπανιέρο Μαρτίνεθ και Χοσέ Μανουέλ Καμπαγέρο, πρόσθετοι βοηθοί διαιτητές: Χεσούζ Ζιλ Μανθάνο και Κάρλος ντελ Σέρο Γκράντε. Τέταρτος διαιτητής θα είναι ο Τάσος Σιδηρόπουλος και παρατηρητής διαιτησίας ο Νίκος Ιωσηφόγλου. Ο Μπορμπαλάν θα συμπληρώσει 45 χρόνια ζωής στις 30 Μαΐου. Ανήκει στην κατηγορία Διεθνών Διαιτητών Elite και φέρει το σήμα της FIFA από τον Ιανουάριο του 2010.

Ο διαιτητής του αυριανού τελικού θεωρείται από τους εξαιρετικά αυστηρούς και δεν διστάζει να βγάζει κάρτες, αλλά και να διακόπτει αγώνες ακολουθώντας το γράμμα του νόμου. Εχει διαιτητεύσει ευρωπαϊκούς αγώνες του Ολυμπιακού, ο οποίος «μετράει» δύο εντός έδρας ήττες στο Τσάμπιονς Λιγκ (2-0 από τη Γιουβέντους φέτος και 2-1 από τη Σάλκε το 2012) και μία εκτός έδρας νίκη (5-0 την Μπέσα από την Αλβανία για το Europa League το 2010). Επίσης, ήταν διαιτητής στον αγώνα που ο Ατρόμητος έχασε από την Αλκμααρ με σκορ 3-1 στο Περιστέρι το 2013 και στον αγώνα που η Εθνική Ανδρών είχε έρθει ισόπαλη 1-1 με τη Φινλανδία για τα προκριματικά του EURO 2016.

Στις 30 Μαΐου θα γίνει 45 ετών και όπως προβλέπει το όριο της ισπανικής ομοσπονδίας, αυτή θα είναι η τελευταία σεζόν του, από τις 20 του στην ελίτ. Ο ρέφερι από την Αλμερία έχει ιστορικό με τον Μανόλο Χιμένεθ, ο οποίος σε δύο αγώνες ως προπονητής της Σαραγόσα μετράει μία ήττα και μία ισοπαλία, αλλά και με τον πατέρα του Ραζβάν Λουτσέσκου, ο οποίος είχε αρκετά παράπονα από τον Μπορμπαλάν για τη διαιτησία στην ήττα της Τουρκίας από την Ουκρανία στο Χάρκοβο για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας, με αποτέλεσμα να τον κυνηγάει με το κινητό του για να του δείξει τις αμφισβητούμενες φάσεις της αναμέτρησης.

Η απόφαση της ΚΕΔ, που επικυρώθηκε με ψήφους 3-2 από την Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της ΕΠΟ, προκάλεσε την αντίδραση της ΑΕΚ, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση κατά του ορισμού, τονίζοντας ότι αίρει την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο του επικεφαλής της ΚΕΔ, Βίτορ Μέλος Περέιρα, καθώς η επιλογή του προσβάλλει με τον χειρότερο τρόπο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Παράλληλα, η «Ενωση» θέτει θέμα κατά του κύρους του αγώνα, καθώς στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για την εγκυρότητα του ορισμού του Ισπανού ρέφερι.

Ανάμεσα σε αυτούς που διαφωνούν με την απόφαση είναι και οι διαιτητές και οι βοηθοί διαιτητές της Σούπερ Λίγκας, οι οποίοι έχουν συντάξει κείμενο διαμαρτυρίας, συγκεντρώνουν υπογραφές και την Παρασκευή (11/5) αναμένεται να το δώσουν στη δημοσιότητα.

Οσον αφορά τον αυριανό τελικό, πέρα από το θέμα τη διαιτησίας, ο ΠΑΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ενημερώνει τους οπαδούς της ομάδας που θα ταξιδέψουν στην Αθήνα για όσα πρέπει να γνωρίζουν αναφορικά με την προσέγγιση και είσοδό τους στο ΟΑΚΑ. Παράλληλα, τους απηύθυνε έκκληση να μην απαντήσουν σε τυχόν προκλήσεις. Οι φίλαθλοι ΠΑΟΚ, που θα βρίσκονται στην Αθήνα, θα έχουν σημείο συγκέντρωσης τον Σύνδεσμο Φίλων ΠΑΟΚ Αθηνών «Πανελλήνιος» και από εκεί θα αναχωρήσουν στις 15.30 για το ΟΑΚΑ με τα οχήματα του ΟΑΣΑ και με συνοδεία αστυνομίας.

Η ΑΕΚ στη δική της ανακοίνωση υποστηρίζει: «Μετατρέπουμε –με τη συμπεριφορά μας– αυτόν τον τελικό σε πραγματική γιορτή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι φίλαθλοί μας καλούνται, μία ακόμα φορά στη διάρκεια της εφετινής σεζόν, να επιβεβαιώσουν την αγάπη τους και τον σεβασμό τους στην ΑΕΚ και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πορευόμαστε όπως σε όλα τα μεγάλα εφετινά μας παιχνίδια! Δίνουμε απαντήσεις συνολικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο! Διαψεύδουμε όσους περιμένουν την… καταστροφή!».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή