Παίρνει ρίσκο η ιστιοπλοΐα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεμος… αλλαγών, που κανείς δεν γνωρίζει το αποτέλεσμά του, φύσηξε στην ολυμπιακή ιστιοπλοΐα. Η παγκόσμια ομοσπονδία, ύστερα από τη συνεδρίασή της στο Λονδίνο, αποφάσισε να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές για χάρη του θεάματος στις κατηγορίες του ολυμπιακού προγράμματος και στη διοργάνωση του 2024, σχεδόν, οι μισές κλάσεις θα είναι διαφορετικές από αυτές του 2020. Στο πρόγραμμα έμειναν τα 470 ως μεικτό, τα Finn θα είναι μεικτά (θα δημιουργηθεί και γυναικείο σκάφος), στην ιστιοσανίδα θα αλλάξει ο εξοπλισμός, ενώ μπήκε και το kite surf.

Τα 470 μπορεί να έμειναν στο πρόγραμμα, αλλά οι Τάκης Μάντης – Παύλος Καγιαλής, εάν συνεχίσουν και μετά το Τόκιο, δεν θα μπορέσουν να αγωνιστούν μαζί σε αυτή την κατηγορία. Στο Παρίσι, τα 470 θα αποτελούνται από μεικτό πλήρωμα (ένας άνδρας, μία γυναίκα) και, προς το παρόν, είναι άγνωστο πώς θα γίνει αυτό, διότι οι άνδρες των 470, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι τετραπλάσιοι από τις γυναίκες.

Αυτό αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την ελληνική ιστιοπλοΐα, καθώς παραδοσιακά, σε αυτή την κατηγορία διαθέτουμε πολύ καλά πληρώματα. «Εγώ και ο Μάντης δεν θα χωρίσουμε ποτέ. Οταν θέλεις να κάνεις ιστιοπλοΐα, βρίσκεις κατηγορία. Υπάρχει και το 49er», δήλωσε στην «Κ», από το Μπουργκάς, ο Παύλος Καγιαλής και ο κυβερνήτης ο Τάκης Μάντης πρόσθεσε: «Στην παρούσα φάση εμείς κοιτάζουμε το 2020. Εχουμε επικεντρωθεί σε αυτό. Υστερα θα δούμε».

Παλαιός πρωταθλητής των 470 και τώρα προπονητής, ο Μιχάλης Μηλαίος προπονεί τις πρωταθλήτριες Ελλάδος Μαρία Μπόζη και Ραφαηλίνα Κλωναρίδου. «Οι αποφάσεις για τις αλλαγές ουσιαστικά δεν θα κάνουν το άθλημα καλύτερο για τους αθλητές, αλλά προσπαθούν να το μετατρέψουν σε ένα ελκυστικό προϊόν γι’ αυτούς που δεν το ξέρουν. Δεν είναι αλλαγές ουσίας, αλλά εντυπωσιασμού», υπογράμμισε.

Οι Μπόζη – Κλωναρίδου μετά το 2020 θα αναγκαστούν να… χωρίσουν και από συναθλήτριες θα γίνουν αντίπαλες. «Οι αλλαγές εστιάζουν στο να κάνουν το άθλημα πιο οικείο στους θεατές, εισάγοντας κατηγορίες που απέχουν πολύ από τη φιλοσοφία της ιστιοπλοΐας, όπως το kite. Η σύμπτυξη του ανδρικού και του γυναικείου στόλου είναι κάτι που δεν βοηθάει στην ισότητα των δύο φύλων, αφού τα σκάφη και ο αριθμός συμμετοχών ήταν, ήδη, ίδιος και για τους δύο. Θεωρούμε ότι η αλλαγή θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές, όχι μόνο στην κατηγορία των 470, που είναι από τις πιο ανεπτυγμένες στη χώρα μας, αλλά και στις διθέσιες της ανάπτυξης, όπως τα 420. Πολλά παιδιά θα οδηγηθούν στα μονοθέσια», μας είπαν οι νεαρές αθλήτριες, οι οποίες, επίσης, βρίσκονται στη Βουλγαρία για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (18-24/5).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή