Το Project Trophy που προωθεί η FIFA

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκπρόσωποι από τις επτά πλουσιότερες ποδοσφαιρικές ομάδες του κόσμου, όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα, επισκέφθηκαν τη FIFA την περασμένη εβδομάδα και συμμετείχαν σε κλειστή σύσκεψη με στόχο η διεθνής ομοσπονδία να τις πάρει με το μέρος της στη μάχη της για τη δημιουργία ενός πλουσιοπάροχου παγκόσμιου πρωταθλήματος συλλόγων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης η Μάντσεστερ Σίτι, η Γιουβέντους, η Παρί Σεν Ζερμέν και η Μπάγερν. Οι επτά που προσκλήθηκαν έχουν τεράστια μάζα οπαδών, κάτι που μπορεί να είναι κρίσιμο στις μυστικές διεργασίες της FIFA για να επιτύχει το νέο τουρνουά, με προσωρινή ονομασία Project Trophy.

Η συνάντηση έλαβε χώρα μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Σέφεριν έγραψε επιστολή στον ομόλογό του της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο αμφισβητώντας τη σκοπιμότητα της εμπορικής παραχώρησης της διοργάνωσης σε κοινοπραξία με επικεφαλής την τράπεζα Σόφτμπανκ της Ιαπωνίας, που ελέγχει το μεγαλύτερο επενδυτικό fund τεχνολογίας του κόσμου. Μεταξύ των κύριων συμμετεχόντων στο fund είναι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο κ. Ινφαντίνο και η FIFA είναι ιδιαιτέρως μυστικοπαθείς ως προς τα βασικά σημεία των διαπραγματεύσεων. Επικαλούμενος συμφωνία εμπιστευτικότητας, ο πρόεδρος της FIFA δεν έχει αποκαλύψει την ταυτότητα των χορηγών-διοργανωτών ούτε καν στο διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας. Το μόνο που έχει αναφέρει είναι ότι ο όμιλος αυτός είναι «ο πιο συμπαγής του κόσμου».

Η κοινοπραξία έχει δηλώσει στον κ. Ινφαντίνο την πρόθεσή της να επενδύσει έως και 25 δισ. δολάρια για τα δικαιώματα συνιδιοκτησίας του προτεινόμενου τουρνουά με τους 24 συλλόγους από τις έξι συνομοσπονδίες, μαζί με μια ξεχωριστή διοργάνωση σαν πρωτάθλημα με εθνικές ομάδες.

Η πρόταση για διοργάνωση με τους κορυφαίους συλλόγους όξυνε τη διαμάχη κορυφής μεταξύ FIFA και UEFA. Οταν ο κ. Ινφαντίνο παρουσίασε για πρώτη φορά την πρόταση τον Μάρτιο, είπε ότι η συμφωνία θα έκλεινε σε 60 ημέρες. Ωστόσο δεν έλαβε τη στήριξη των ομοσπονδιών, και η αντίθεσή τους έκτοτε έχει μεγαλώσει.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή