Το ποδοσφαιρικό ψηφιδωτό του κόσμου

Το ποδοσφαιρικό ψηφιδωτό του κόσμου

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Δεκέμβριο συμπληρώνονται 23 χρόνια από την απόφαση Μπόσμαν, η οποία άλλαξε το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο όπως το γνωρίζαμε μέχρι τότε, απελευθερώνοντας τις ομάδες και τους αθλητές από τους περιορισμούς συμμετοχής που υπήρχαν αναφορικά με την εθνικότητα. Μέχρι το 1995, η κάθε ομάδα είχε το δικαίωμα να έχει στις τάξεις της μέχρι 3 αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές, αλλά μετά την απόφαση που έμεινε στην ιστορία ως «υπόθεση Μπόσμαν», τα σύνορα άνοιξαν για τους αθλητές κι έτσι ως «αλλοδαποί» ορίζονταν μόνον οι ποδοσφαιριστές που δεν ανήκουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οσο και αν το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει όμως, το γεγονός πως Βραζιλία και Αργεντινή θεωρούνται οι απόλυτες «πατρίδες του Ποδοσφαίρου» έμενε σταθερό. Οι δύο χώρες βρίσκονται μόνιμα στις πρώτες θέσεις των «εξαγώγιμων» ποδοσφαιριστών, όμως για πρώτη φορά η Αργεντινή έπεσε από τη δεύτερη θέση στην τρίτη, καθώς η Γαλλία σύμφωνα με το ποδοσφαιρικό παρατηρητήριο (CIES), πέρασε στη δεύτερη θέση των χωρών που εξάγουν ποδοσφαιριστές.

Η Βραζιλία παραμένει σταθερά στην πρώτη θέση με 1.236 ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται εκτός συνόρων το 2018, σύμφωνα με το CIES, με πιο «δημοφιλή» προορισμό των Βραζιλιάνων την Πορτογαλία. Η Γαλλία που βρίσκεται στη δεύτερη θέση, έχει 821 παίκτες που αγωνίζονται μακριά από τη χώρα τους με κυριότερο προορισμό την Αγγλία. Σε σχέση με το 2017, προστέθηκαν στη λίστα ακόμα 45 ποδοσφαιριστές που είναι η αιτία της «πτώσης» της Αργεντινής από τη δεύτερη θέση. Η Αργεντινή με 760 παίκτες (26 λιγότερους από το 2017) είναι στην τρίτη θέση, τροφοδοτώντας κυρίως το πρωτάθλημα της Χιλής. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 34η θέση της σχετικής λίστας, με 107 παίκτες που αγωνίζονται μακριά από τη χώρα μας και έχουν ως δημοφιλέστερο προορισμό την Κύπρο.

Συνολικά, 178 χώρες έχουν τουλάχιστον έναν εκπρόσωπο σε πρωτάθλημα του εξωτερικού, ενώ ο συνολικός αριθμός των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται εκτός της χώρας τους φτάνει τους 12.425 διασπασμένους σε 2.235 ομάδες παγκοσμίως. Σε μέσο όρο, οι ομάδες έχουν 5,6 ποδοσφαιριστές που είναι αλλοδαποί, επιβεβαιώνοντας πως το ποδόσφαιρο αποτελεί ένα σπάνιο ψηφιδωτό εθνικοτήτων, ενωμένο κάτω από την κοινή αγάπη για το άθλημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή