Οι μαθητές των Φούρνων έγιναν κοινωνοί των Ολυμπιακών Μηνυμάτων και Ιδεών

Οι μαθητές των Φούρνων έγιναν κοινωνοί των Ολυμπιακών Μηνυμάτων και Ιδεών

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο, κατά τον 16ο αιώνα και όχι μόνο, αγαπημένο, για τα καλά αγκυροβόλια, νησί των πειρατών, τους Φούρνους Κορσεών, βρέθηκαν για δύο ημέρες Έλληνες Ολυμπιονίκες με στόχο να μυήσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες στις αξίες του Ολυμπισμού. Σε ένα νησί που η επικοινωνία με την υπόλοιπη Ελλάδα, πολλές φορές, γίνεται μετ΄ εμποδίων η νέα γενιά είχε την ευκαιρία, για πρώτη φορά, να γνωρίσει κορυφαίους αθλητές μας, να παίξει μαζί τους αθλητικά παιχνίδια, να αγγίξει τα μετάλλια τους και πάνω απ΄ όλα τοποθετήσει τους στόχους της πιο ψηλά.

Οι μαθητές των Φούρνων έγιναν κοινωνοί των Ολυμπιακών Μηνυμάτων και Ιδεών-1

Στους γραφικούς Φούρνους βρέθηκαν η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Βούλα Κοζομπόλη (ασημένιο μετάλλιο στο πόλο το 2004), η Νίκη Μπακογιάννη (ασημένιο μετάλλιο στο άλμα εις ύψος το 1996), η Γεωργία Ελληνάκη (ασημένιο μετάλλιο το 2004 στο πόλο) και ο Δημήτρης Μούγιος (ασημένιο μετάλλιο στην κωπηλασία το 2008), καθώς και ο Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, οι οποίοι έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό.

Οι μαθητές των Φούρνων έγιναν κοινωνοί των Ολυμπιακών Μηνυμάτων και Ιδεών-2

Στο προαύλιο του μοναδικού γυμνασίου – λυκείου είχαν συγκεντρωθεί παιδιά όλων των ηλικιών, καθηγητές και γονείς. Όλοι ήθελαν να μάθουν λεπτομέρειες για τη ζωή των αθλητών, τις δυσκολίες και τα όνειρά τους. Αυτό, όμως, που απόλαυσαν περισσότερο ήταν τα παιχνίδια, καθώς οι παλαιοί πρωταθλητές είχαν την ευκαιρία να ξαναγίνουν παιδιά και να παίξουν από αθλητική παντομίμα μέχρι πινγκ πονγκ.  

Οι μαθητές των Φούρνων έγιναν κοινωνοί των Ολυμπιακών Μηνυμάτων και Ιδεών-3

«Στόχος μας είναι να επισκεφθούμε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της Ελλάδος, οι οποίες βρίσκονται μακριά από τις μεγάλες πόλεις και τα παιδιά και οι νέοι δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν επαφή με Έλληνες Ολυμπιονίκες και να γίνονται κοινωνοί των Ολυμπιακών Αξιών και των ιδανικών που πηγάζουν από αυτές», τόνισε η Πρόεδρος του ΣΕΟ, Βούλα Κοζομπόλη.

Εικόνες από την αθλητική ζωή μετέφερε στους μαθητές η Νίκη Μπακογιάννη. Τους μίλησε για τις δυσκολίες και τους ζήτησε να διεκδικούν τα όνειρά τους. «Πάντα όταν ερχόμαστε σε επαφή με τα παιδιά δίνουμε, αλλά και παίρνουμε από αυτά γιατί τα παιδιά αποτελούν το μέλλον και οι απόψεις που έχουν γι’ αυτό μπορούν να μας διδάξουν πολλά. Τα παιδιά είχαν πολλές απορίες και θέλω να πιστεύω ότι τα βοηθήσαμε για να τις λύσουν», τόνισε η παλαιά πρωταθλήτρια του ύψους.

Οι μαθητές των Φούρνων έγιναν κοινωνοί των Ολυμπιακών Μηνυμάτων και Ιδεών-4

Το πόλο με την κωπηλασία συνδύασαν η Γεωργία Ελληνάκη και ο Δημήτρης Μούγιος, καθώς ο ασημένιος Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας δε δίστασε να φορέσει σκουφάκι του πόλο και να προσπαθήσει να σκοράρει απέναντι στην «ασημένια» τερματοφύλακα του 2004. «Ως Ολυμπιονίκες θεωρώ ότι αποτελεί χρέος μας να μεταλαμπαδεύουμε τις εμπειρίες μας από τον αθλητισμό στη νεότερη γενιά προκειμένου να βάζουν στόχους στη ζωή τους και να καταλαβαίνουν ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, όταν κάποιος προσπαθεί», τόνισε η κ. Ελληνάκη και ο κ. Μούγιος συμπλήρωσε: «Θέλουμε μέσα από αυτό το πρόγραμμα τα παιδιά να αγαπήσουν τον αθλητισμό και ακόμα και, εάν δεν υπάρχουν οι δυνατότητες να ασχοληθούν με ένα άθλημα, να αποκτήσουν φίλαθλο πνεύμα και να μάθουν και αθλήματα που δεν είναι τόσο διαδεδομένα».

Οι μαθητές των Φούρνων έγιναν κοινωνοί των Ολυμπιακών Μηνυμάτων και Ιδεών-5

Την ευκαιρία να μάθουν για τη συμβολή των Ολυμπιακών Αγώνων στην παγκόσμια ειρήνη είχαν οι μαθητές των Φούρνων χάρη στον Δρ. Κωνσταντίνο Φίλη : "Η επίσκεψη μας στους Φούρνους Κορσέων αποτέλεσε μία ευχάριστη έκπληξη. Πέραν του προφανούς συμβολισμού, η ζεστασιά και ο ενθουσιασμός των μαθητών επιβεβαίωσαν την αναγκαιότητα οι οικουμενικές αξίες του Ολυμπισμού και της Ολυμπιακής Εκεχειρίας να ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα. Η δέσμευση μας είναι πως αυτή η προσπάθεια δεν είναι πυροτέχνημα και θα έχει συνέχεια. Θέλω τέλος να ευχαριστήσω τον ΣΕΟ και τη διοίκησή του για τη συνεργασία και την πρόσκληση να συμμετάσχουμε ως ΔΚΟΕ σε αυτό το φιλόδοξο σχέδιο".

Οι μαθητές των Φούρνων έγιναν κοινωνοί των Ολυμπιακών Μηνυμάτων και Ιδεών-6

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Ο αθλητικός προσανατολισμός ταξιδεύει…», που υλοποιεί ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή