Ποδόσφαιρο: Πέρασε η πρόταση της Λίγκας για τις ποινές

Ποδόσφαιρο: Πέρασε η πρόταση της Λίγκας για τις ποινές

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, που θα γίνει αύριο, θα τεθεί η πρόταση της Σούπερ Λίγκας για τις ποινές που θα ισχύσουν για την αγωνιστική περίοδο 2018-19 για τις ΠΑΕ που συμμετείχαν στο πρωτάθλημα της περιόδου 2017-18 και δεν θα αδειοδοτηθούν κατά την επικείμενη διαδικασία, όπως αποφάσισε κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, σε πλήρη σύνθεση και παρουσία των εκπροσώπων της Επιτροπής Παρακολούθησης κ. Ιβάν Βέλα και Μάριου Γεωργίου.

Πρόκειται για μια μεικτή επιτροπή που απαρτίζεται από εκπροσώπους της ΕΠΟ, της Σούπερ Λίγκας και της Φούτμπολ Λιγκ και η οποία εισηγείται στην Ε.Ε. της ομοσπονδίας όλα τα προς έγκριση θέματα που αφορούν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Υπενθυμίζεται ότι η Σούπερ Λίγκα ζήτησε, προ ημερών, την αλλαγή της ποινής που θα επιβληθεί στις ΠΑΕ που δεν πάρουν άδεια συμμετοχής στο επόμενο πρωτάθλημά της, εισηγούμενη αντί του υποβιβασμού, να προβλεφθεί ποινή αφαίρεσης έξι βαθμών στο επόμενο πρωτάθλημα, περιορισμός στις μεταγραφές για ποδοσφαιριστές άνω των 23 ετών, ενώ για όσες ΠΑΕ δεν αδειοδοτηθούν λόγω «μη καθαρής θέσης», η ποινή να είναι πρόστιμο 20.000 ευρώ. Η πρόταση αυτή θα έρθει προς ψήφιση αύριο και εκτιμάται ότι θα υπερψηφιστεί.

Προχθές στο πλαίσιο της εξέτασης των φακέλων των ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας από το Πρωτοβάθμιο Οργανο Αδειοδότησης, για την «ευρωπαϊκή άδεια», δεν αδειοδοτήθηκαν οι Παναθηναϊκός, Πανιώνιος, Πλατανιάς και Κασσιόπη.

Η διαδικασία ελέγχου των φακέλων για την εγχώρια αδειοδότηση, δηλαδή για τη συμμετοχή στο επόμενο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας θα γίνει στις αρχές Ιουνίου, με τα κριτήρια που υπάρχουν στις δύο διαδικασίες αδειοδότησης να είναι σχεδόν παρεμφερή.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΕΕΠ, ο πρόεδρος της ΕΠΟ Ευ. Γραμμένος ενημέρωσε τους εκπροσώπους των επαγγελματικών λιγκών για το περιεχόμενο των πρόσφατων επαφών του με τη FIFA και την UEFA για θέματα που αφορούν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και περιλαμβάνονται στην πρόσφατη επιστολή της γενικής γραμματέως της FIFA, Φάτμα Σαμούρα και τα οποία αφορούν έξι τομείς (έλευση αλλοδαπού μάνατζερ, διαιτησία, επικοινωνία, δικαστικά όργανα, βία και χειραγώγηση αγώνων), στους οποίους πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος του Grexit.

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκαν τα εξής:

α) Οι ομάδες που υποβιβάζονται από τη Σούπερ Λίγκα, όπως συνέβη φέτος με τον Πλατανιά και την Κασσιόπη, θα αδειοδοτούνται για το πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ με τα κριτήρια που προβλέπονται για τις ομάδες της κατηγορίας.

β) Για τις ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ oρίζεται διαδικασία δύο σταδίων επιτήρησης, η οποία λήγει τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο κάθε τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Η μη εκπλήρωση των κριτηρίων επιτήρησης στο πρώτο στάδιο τιμωρείται με αφαίρεση τριών βαθμών στο τρέχον πρωτάθλημα, και στο δεύτερο στάδιο με αφαίρεση τριών (-3) βαθμών στο επόμενο πρωτάθλημα. Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημανθεί ότι δεν υπάρχει ανάλογη διαδικασία επιτήρησης των οικονομικών για τις ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας.

γ) Απέρριψε το αίτημα της Σούπερ Λίγκας περί αναστολής μέχρι την έναρξη της επόμενης μεταγραφικής περιόδου της δυνατότητας των ποδοσφαιριστών να προσφεύγουν κατά των ΠΑΕ λόγω οφειλών, επειδή «συνιστά σαφώς αλλαγή του υφιστάμενου κανονισμού εν μέσω της αγωνιστικής περιόδου και αυτό ρητά απαγορεύεται από το καταστατικό της ΕΠΟ».

Συζητήθηκε τέλος η πρόταση της ΕΠΣ Αθηνών για διεξαγωγή και συνέχιση αγώνων σε περίπτωση τραυματισμού αξιωματούχου αγώνα (π.χ. του Γκαρσία στην Τούμπα) από ρίψη αντικειμένου και για ορισμό των ιατρών αγώνα από την υγειονομική επιτροπή της εκάστοτε διοργανώτριας αρχής. Οι προτάσεις αποτελούν αντικείμενο της επιτροπής αναμόρφωσης κανονισμών και οι τελικές εισηγήσεις θα εισαχθούν προς έγκριση στην επικείμενη Γ.Σ. της ΕΠΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή