Ερχεται για έλεγχο ο WADA

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την αναστολή της αναγνώρισης κινδυνεύει το Εργαστήριο Ελέγχου Ντόπινγκ του ΟΑΚΑ. Ο γηρασμένος εξοπλισμός, η έλλειψη προσωπικού, η μη οικονομική αυτοτέλεια, η μη δυνατότητα εφαρμογής νέων μεθοδολογιών και οι λίγες δειγματοληψίες που διενεργούνται από το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο ενδέχεται να… σκάσει στις 26 και τις 27 Ιουνίου. Εκείνες τις ημέρες, εκπρόσωποι του Παγκοσμίου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) θα έρθουν στην Ελλάδα για έλεγχο. Η άρση της αναγνώρισης θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον ελληνικό αθλητισμό, διότι τα δείγματα θα φεύγουν για έλεγχο στο εξωτερικό, κάτι που συνεπάγεται με πολλαπλασιασμό των εξόδων.

Ο χρόνος μοιάζει να έχει «παγώσει» στο 2004 για το, κάποτε, υπερσύγχρονο εργαστήριο. Τα μηχανήματα «γέρασαν», δεν αντικαταστάθηκαν, οι έλεγχοι λιγοστεύουν και το ελάχιστο προσωπικό προσπαθώντας να περισώσει την αξιοπρέπεια του εργαστηρίου –και της χώρας– μοιάζει σα να παλεύει με ανεμόμυλους. Και, όμως, το Εργαστήριο βγάζει χρήματα με τα οποία θα μπορούσε να συντηρηθεί, αλλά, όπως μας λένε άνθρωποι που γνωρίζουν, αυτά τα χρήματα πηγαίνουν στο ΟΑΚΑ «για να ποτίζεται τα γκαζόν».

Σε ό,τι αφορά το επιστημονικό προσωπικό εργάζονται μόνο πέντε άνθρωποι και από το τεχνικό δύο (ο ένας είναι έτοιμος να φύγει με σύνταξη). Οι επιστήμονες αναγκάζονται να παραδώσουν αποτελέσματα σε 30 ημέρες, ενώ o WADA ορίζει σε 10. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλές χώρες να σταματήσουν να στέλνουν δείγματα στην Ελλάδα και να έχουν χαθεί, σχεδόν, 500.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον WADA, κάθε εργαστήριο πρέπει να έχει οικονομική ανεξαρτησία, κάτι που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια αποχώρησαν τρεις διευθυντές του Εργαστηρίου, διότι δεν μπορούσαν να εργαστούν.

Ενας άλλος… ύφαλος είναι οι λίγες δειγματοληψίες που διενεργεί το ΕΣΚΑΝ. Για να διατηρήσει ένα εργαστήριο την άδειά του πρέπει να κάνει τον χρόνο 3.000 ελέγχους, με το ελληνικό να φτάνει, με χίλιες δυσκολίες, τους 2.900, διότι, λόγω οικονομικών προβλημάτων, δεν γίνονται λείψεις δειγμάτων από το ΕΣΚΑΝ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ φέρεται να είναι ενήμερος για τα προβλήματα και στις 26 Ιουνίου θα στείλει κλιμάκιο για να κάνει έλεγχο.

Ο τελευταίος έλεγχος είχε πραγματοποιηθεί πριν από τέσσερα χρόνια και, τότε, το Εργαστήριο κατάφερε να διατηρήσει την άδειά του.

Μία αναστολή της αναγνώρισης θα φέρει πολλά προβλήματα στον ελληνικό αθλητισμό. Οι έλεγχοι, επειδή θα είναι πιο ακριβοί, θα ελαχιστοποιηθούν, με αποτέλεσμα, ανά πάσα στιγμή, κάποιος αθλητής μας να μπορεί να βρεθεί ντοπαρισμένος σε διεθνή αγώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή