Η FIFA βιάζεται για Μουντιάλ 48 ομάδων

Η FIFA βιάζεται για Μουντιάλ 48 ομάδων

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκεί όπου όλα έδειχναν ότι στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ το 2022 θα βρεθούν 32 ομάδες, ξαφνικά, νέες αποκαλύψεις φέρουν τον πρόεδρο της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο να επεξεργάζεται όλο και πιο πολύ την ιδέα για ένα Παγκόσμιο Κύπελλο με 48, ειδικά σε ένα κρατίδιο το οποίο αναμένεται να διαθέσει μόλις οκτώ στάδια, με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Οπως είναι ήδη γνωστό, μετά το τουρνουά του 2026, η διοργάνωση αναμένεται να συμπεριλάβει περισσότερες ομάδες, όμως η Ομοσπονδία της Ν. Αμερικής με την υποστήριξη του Ινφαντίνο πρότεινε η αλλαγή να εισαχθεί τέσσερα χρόνια νωρίτερα, παρότι το Κατάρ θα γίνει η μικρότερη χώρα που θα φιλοξενήσει Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το θέμα θα συζητηθεί στο συνέδριο της FIFA, που θα λάβει μέρος την επόμενη εβδομάδα στη Μόσχα.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Σέφεριν εξέφρασε τις έντονες επιφυλάξεις του σχετικά με το πλάνο επέκτασης του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο πρόεδρος της FIFA απάντησε, θέλοντας να κοπάσει τον θόρυβο που δημιουργήθηκε: «Δεν είναι πιθανό να αλλάξει, αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει να ανησυχήσουμε για τέτοιες προτάσεις. Προφανώς το Κατάρ θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσει».

Ο Ινφαντίνο ρωτήθηκε για την έλλειψη γηπέδων και υποδομών και απάντησε λέγοντας πως «περισσότερες ομάδες, σημαίνει περισσότερα γήπεδα, χώροι, ξενοδοχεία, μεταφορά. Το αν αυτό είναι εφικτό να γίνει μόνο στο Κατάρ είναι ένα ερώτημα το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί».

Οποιαδήποτε σκέψη για βοήθεια από γειτονικές χώρες πέφτει στο κενό, καθώς οι διπλωματικές σχέσεις του Κατάρ με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο είναι κακές.

Ενα επίσης μεγάλο θέμα που προέκυψε και αφορά τη FIFA είναι η αμφισβητούμενη προσφορά ύψους 25 δισ. δολ. από μια ομάδα ανώνυμων επενδυτών, οι οποίοι προτείνουν ιδέες για δύο νέα πρωταθλήματα, το Παγκόσμιο Κύπελλο για συλλόγους και ένα ανανεωμένο Nations League.

Ο πρόεδρος της FIFA ενώ δέχθηκε κριτική σχετικά με την προσφορά του τεραστίου αυτού ποσού δεν αποκάλυψε από πού έρχονται αυτά τα χρήματα: «Δεν μπορώ να αποκαλύψω λεπτομέρειες. Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα αν προέρχονταν από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, την Αμερική, τη Ρωσία ή την Κίνα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή