Παγκόσμιο Κύπελλο: Το 2026 φέρνει κοντά ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικό

Παγκόσμιο Κύπελλο: Το 2026 φέρνει κοντά ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικό

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδά θα διεξαχθεί το 23ο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2026, όπως αποφάσισε χθες η Σύνοδος της FIFA στη Μόσχα.

Η πρώτη διοργάνωση που θα φιλοξενήσει 48 ομάδες αντί για τις 32 που θα έχει και το επόμενο Μουντιάλ στο Κατάρ, ανατέθηκε στη συνυποψηφιότητα των τριών αμερικανικών κρατών που δεν διάγουν σήμερα και τις καλύτερες σχέσεις μεταξύ τους, εξαιτίας της πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ έναντι του Καναδά λόγω των εμπορικών δασμών και του Μεξικού λόγω των μεταναστών.

Ωστόσο, το γεγονός ότι το 2026 πια ο κ. Τραμπ θα αποτελεί παρελθόν για την αμερικανική προεδρία, ακόμη κι αν τυχόν επανεκλεγεί το 2020, ηρέμησε τους σχετικούς φόβους στους κύκλους της διεθνούς ομοσπονδίας, που επέλεξαν με μεγάλη διαφορά την «Ενωμένη» υποψηφιότητα.

ΗΠΑ, Καναδάς και Μεξικό έλαβαν 134 ψήφους από τους εκπροσώπους των εθνικών ομοσπονδιών, έναντι 65 που έλαβε η αντίπαλη υποψηφιότητα του Μαρόκου. Οι ποδοσφαιρικοί παράγοντες στάθμισαν αφενός την προοπτική των κερδών ύψους 11 δισ. δολαρίων από τη διοργάνωση σε Βόρεια και Κεντρική Αμερική, και αφετέρου ότι έτσι ίσως να πάψει να διώκει απηνώς η αμερικανική Δικαιοσύνη κάθε ύποπτη συναλλαγή που διεξάγεται στους κόλπους της διεθνούς ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, όπως έχει συμβεί αφότου οι ΗΠΑ ηττήθηκαν στην ψηφοφορία για το Μουντιάλ του 2022 από το Κατάρ.

Η διοργάνωση θα λάβει χώρα κατά κύριο λόγο στις ΗΠΑ, με τους 60 από τους 80 αγώνες να διεξάγονται στα γήπεδά τους, περιλαμβανομένου και του τελικού που προβλέπεται να διεξαχθεί στο 87.000 θέσεων γήπεδο της Νέας Υόρκης. Οι υπόλοιποι 20 αγώνες θα μοιραστούν εξίσου σε Καναδά και Μεξικό.

Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί εάν οι τρεις διοργανωτές θα έχουν αυτομάτως εκπροσώπηση μέσω των ομάδων τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο ή θα πρέπει να περάσουν από προκριματικά.

Η έκπληξη στη (φανερή) ψηφοφορία ήρθε με τη θετική ψήφο της Ρωσίας στην τριπλή υποψηφιότητα, καθώς είχε θεωρηθεί ότι το Κρεμλίνο υποστήριζε την υποψηφιότητα του Μαρόκου. Παρά την προσέγγιση Κιμ – Τραμπ, η Β. Κορέα υπερψήφισε το Μαρόκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή