Aπό τη Ρωσία στη νέα εποχή

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια νέα αρχή ελπίζουν η FIFA και ο πρόεδρός της Τζάνι Ινφαντίνο, με αφετηρία το Παγκόσμιο Κύπελλο που μόλις ξεκίνησε στα ρωσικά γήπεδα και το συνέδριο της διεθνούς ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας που προηγήθηκε την Τετάρτη στη Μόσχα.

Αφήνοντας πίσω τα σκάνδαλα της εποχής Μπλάτερ αλλά και την αμφιλεγόμενη πρώτη διετία Ινφαντίνο στην ηγεσία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, η FIFA θέλει να γυρίσει σελίδα και το Μουντιάλ αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για κάτι τέτοιο. Σε αυτό θα συντελέσουν, όχι τόσο ο Νεϊμάρ, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Λιονέλ Μέσι και ο Κιλιάν Eμπαπέ, αλλά η εισαγωγή του βιντεοδιαιτητή (VAR), η προοπτική του διευρυμένου Μουντιάλ από το 2026 που ανατέθηκε σε ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδά, η θέση υποψηφιότητας από τον Ελβετό για επανεκλογή του στην προεδρία της FIFA στις εκλογές του 2019 και φυσικά η τύχη του πειράματος του Κατάρ το 2022.

Η διεύρυνση

Η αρχή της νέας εποχής σφραγίστηκε την Τετάρτη με τη διαδικασία επιλογής της διοργανώτριας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026, που πλέον θα υποδεχθεί 48 ομάδες, διευρύνοντας τις απαιτήσεις, τα έσοδα και το ενδιαφέρον της διοργάνωσης έτι περαιτέρω.

Η επιλογή για το ’26 δεν έγινε από την κλειστή επιτροπή των 24 παραγόντων που επέλεξαν τον Δεκέμβριο του 2010 τη Ρωσία για το 2018 και το Κατάρ για το 2022, και οι μισοί από αυτούς είναι κατηγορούμενοι ή και καταδικασμένοι πλέον για διαφθορά. Η επιλογή έγινε από τους προέδρους ή εκπροσώπους όλων των εθνικών ομοσπονδιών που είναι μέλη της διεθνούς ομοσπονδίας, άρα 200 και πλέον εκλέκτορες εκ των οποίων ψήφισαν οι 200. Σημαντική τομή επίσης το ότι η ψηφοφορία ήταν φανερή, όχι μυστική.

Οπως αναμενόταν, η συνυποψηφιότητα από τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική επικράτησε άνετα με 134 ψήφους, 65 ψήφισαν υπέρ του Μαρόκου, που βλέπει για πέμπτη φορά την υποψηφιότητά του να αποτυγχάνει, ενώ ένας ψήφισε λευκό. Ετσι, το πρώτο Μουντιάλ των 48 ομάδων και των 80 αγώνων θα μοιραστεί σε ΗΠΑ (60 αγώνες, περιλαμβανομένου του τελικού σε γήπεδο του αμέρικαν φούτμπολ, 87.000 θέσεων στη Νέα Υόρκη), Μεξικό (10 αγώνες) και Καναδά (10 αγώνες). Το συνέδριο της Τετάρτης αποφάσισε ακόμη να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για επέκταση της διοργάνωσης στις 48 ομάδες από το 2022 στο Κατάρ.

Το φετινό Μουντιάλ είναι και το μεγάλο τεστ για τον βιντεοδιαιτητή. Οπως έχει ήδη διαφανεί, το VAR θα αποτελεί κεντρικό παράγοντα κάθε αγώνα στη διοργάνωση και κυρίως θα αποτελέσει το απόλυτο τεστ για τη λειτουργία και τελικά τη βιωσιμότητα του συστήματος ελέγχου φάσεων διά της τηλεοπτικής εικόνας στο ποδόσφαιρο, τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές αρχές λένε ότι δεν είναι ακόμη έτοιμες να εφαρμόσουν τον βιντεοδιαιτητή στις διοργανώσεις τους καθώς απαιτείται περισσότερος χρόνος για την εξέλιξή του. Η μέθοδος εφαρμογής του βιντεοδιαιτητή στα γήπεδα της Ρωσίας πρόκειται, άλλωστε, να αποτελέσει και το υπόδειγμα και για τα εθνικά πρωταθλήματα που θα το υιοθετήσουν από τον Αύγουστο, περιλαμβανομένης και της ελληνικής Σούπερ Λίγκας.

Τυχόν επιτυχία του συστήματος στη Ρωσία, ειδικά στις κρίσιμες στιγμές των τελευταίων φάσεων της τρέχουσας διοργάνωσης, αναμένεται όχι μόνο να ανοίξει τον δρόμο για την καθολική εφαρμογή του VAR και την εισαγωγή περαιτέρω τεχνολογικών εφαρμογών στο άθλημα, αλλά και να αποτελέσει σύμβολο της νέας εποχής που ευαγγελίζεται η FIFA με περιορισμό του αστάθμητου ανθρώπινου παράγοντα και με αυξημένη διαφάνεια.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι οι διαιτητές έχουν στην τρέχουσα διοργάνωση τη δυνατότητα διακοπής, προσωρινής ή και οριστικής ενός αγώνα σε περίπτωση ρατσιστικών συνθημάτων.

Το πέρασμα στη νέα εποχή για τη διεθνή ομοσπονδία σηματοδοτεί και η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Ινφαντίνο για επανεκλογή. Οι επικριτές τού καταλογίζουν πολλά, σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας και πάλι στη Ζυρίχη, τη μυστική προσπάθεια απόλυτης εμπορευματοποίησης του αθλήματος με την παραχώρηση νέων, διεθνών διοργανώσεων σε εταιρείες, και την ελλιπή προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς σε χώρες όπως η Ελλάδα. Θα είναι άραγε διαφορετική αυτή η νέα εποχή ή μήπως όχι;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή