Ποδοσφαιρική δικαιοσύνη

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δύο δείκτες των χεριών ενώνονται ψηλά στον αέρα. Απομακρύνονται σε αντίθετη, οριζόντια κίνηση, μετά στρίβουν προς τα κάτω και γυρίζουν για να συναντηθούν ξανά χαμηλά. Τα μάτια όλων, παικτών, προπονητών και φιλάθλων, στρέφονται στις οθόνες καθώς επίκειται κρίσιμη απόφαση.

Πρόκειται για το… σήμα κατατεθέν του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Ρωσία, την κίνηση-φετίχ των διαιτητών που τραβά την προσοχή ακόμη και των λιγότερο μυημένων στο ποδόσφαιρο. Αν το Μουντιάλ του 2014 ήταν η διοργάνωση του σπρέι για τα φάουλ, το φετινό είναι αυτό του βιντεοδιαιτητή (VAR) που –πέρα από τα όποια στραβά του– προσδίδει νέο κύρος στη διαιτησία των αγώνων, με απτά αποτελέσματα.

Ομολογουμένως, η εφαρμογή του συστήματος ελέγχου των επίμαχων φάσεων στο τουρνουά της Ρωσίας σημειώνει ουσιαστική πρόοδο σε σχέση με προηγούμενες χρήσεις του βιντεοδιαιτητή. Η διαφορά με τη δοκιμαστική του εφαρμογή στην περυσινή διοργάνωση του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, πάλι στη Ρωσία, είναι μεγάλη. Το ίδιο και με τις εγχώριες διοργανώσεις που δοκιμάστηκε τον περασμένο χειμώνα.

Πλέον, η χρήση του έχει γίνει σαφώς ταχύτερη, πιο συγκεκριμένη και αποτελεσματική, δημιουργώντας στους φιλάθλους και στους ποδοσφαιριστές την αίσθηση της δικαιοσύνης (τις περισσότερες φορές) και όχι τη δυσφορία της καθυστέρησης.

Ετσι, σε περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει αμφιβολία επίτευξης τέρματος, καταλογισμού ή μη ενός πέναλτι, κόκκινης κάρτας ή τιμωρίας του λάθος παίκτη, η τετράδα των εξειδικευμένων διαιτητών που παρακολουθούν κάθε αγώνα και τις τηλεοπτικές επαναλήψεις από ειδικό στούντιο στη Μόσχα στέλνει ειδοποίηση στο ακουστικό του διαιτητή να σπεύσει στην οθόνη που βρίσκεται στον περιβάλλοντα του αγωνιστικού χώρο, για να κρίνει ο ίδιος χωρίς να ακούσει κάποιο σχόλιο από τους βιντεοδιαιτητές.

Αυτή η διαδικασία έρχεται σε αντίθεση με άλλα αθλήματα, όπως το μπάσκετ και κυρίως το τένις και το βόλεϊ, που τη χρήση του βίντεο μπορούν να ζητήσουν οι ίδιοι οι παίκτες ή οι προπονητές. Στο Μουντιάλ, όσο κι αν σχηματίζουν το περίγραμμα της οθόνης οι παίκτες διαμαρτυρόμενοι, δεν αλλάζει κάτι.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι παίκτες στη Ρωσία που έχουν απογοητευθεί από τη μη χρήση του τηλεοπτικού ριπλέι για φάσεις όπου θεωρούν ότι αδικούνται, όπως οι Βραζιλιάνοι στον αγώνα με την Ελβετία και οι Αγγλοι στην αναμέτρηση με την Τυνησία, ζητώντας πέναλτι που δεν δόθηκαν.

Ωστόσο, ο βιντεοδιαιτητής πραγματικά έσωσε το κύρος της διαιτησίας στα ρωσικά γήπεδα, τουλάχιστον στις 10 πρώτες ημέρες της διοργάνωσης. Μπορεί να αύξησε τα πέναλτι αναλογικά, με τουλάχιστον πέντε τέτοιες αποφάσεις να οφείλονται στη χρήση του βίντεο στην πρώτη εβδομάδα του τουρνουά, αλλά η απονομή δικαιοσύνης εκτιμάται κι από όσους δεν ευνοούνται από το VAR. Τέτοια ήταν η περίπτωση του πέναλτι υπέρ της Σουηδίας, που ο τεχνικός της Νότιας Κορέας παραδέχθηκε ότι ορθώς δόθηκε καθ’ υπόδειξη του βιντεοδιαιτητή.

Το ίδιο προέκυψε και από άλλες περιπτώσεις, όπως στο πέναλτι που δόθηκε υπέρ του Περού στο ματς με τη Δανία, της Αιγύπτου κόντρα στη Ρωσία και της Γαλλίας εις βάρος της Αυστραλίας. Στους Δανούς έτυχε και για δεύτερη φορά όταν παραχώρησαν μέσω… VAR πέναλτι και στην Αυστραλία.

Η επιλογή της FIFA να συνεχίζεται το ματς μέχρι να λάβει σήμα ο διαιτητής από τους βιντεοδιαιτητές, αλλά και το να μπορούν να βλέπουν σε ζωντανό χρόνο οι φίλαθλοι κι οι τηλεθεατές αυτό που βλέπει και ο διαιτητής έχει εκμηδενίσει τις αντιδράσεις για την καθυστέρηση που προκαλεί το σύστημα.

Το ερώτημα εδώ είναι πώς θα εφαρμοστεί το σύστημα αυτό στην Ελλάδα, όπως έχει αποφασιστεί. Διότι καλά έχει ξεκινήσει υπό τις συνθήκες υψίστης ασφαλείας στα γήπεδα της Ρωσίας, όπου ανεπηρέαστος ο διαιτητής ελέγχει τις επίμαχες φάσεις στην απέναντι πλευρά από εκείνη των πάγκων και χωρίς την πίεση της εξέδρας. Ομως πώς θα εφαρμοστεί σε γήπεδα κλουβιά, όπου οι οπαδοί θα ασκούν αφόρητη πίεση πάνω από το… κεφάλι κάθε διαιτητή την ώρα που εκείνος θα συμβουλεύεται την οθόνη;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή