«Οχι» Λίγκας για 12 ομάδες

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητική ήταν, όπως αναμενόταν, η απάντηση της Σούπερ Λίγκας στον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, στην πρότασή του για δύο επαγγελματικές κατηγορίες από τη σεζόν 2019-2020 με 12 ομάδες εκάστη και μία ημιεπαγγελματική κατηγορία με επίσης 12 ομάδες.

Η απόφαση του Δ.Σ. του συνεταιρισμού, που συνεδρίασε χθες, ήταν ομόφωνη, ενώ η αντιπρόταση αφορά σε πρωτάθλημα με 14 ομάδες από την αγωνιστική περίοδο 2019-20, με υποβιβασμό τριών ομάδων στο επόμενο πρωτάθλημα και προβιβασμό μόλις μιας ομάδας από τη Φούτμπολ Λιγκ.

Πλέον, με βάση την απόρριψη της πρότασης Βασιλειάδη και με βάση την αντιπρόταση του συνεταιρισμού, τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι δύο: Πρώτον, αν ο υφυπουργός θα δεχθεί να χρηματοδοτήσει μέσω της ΕΡΤ το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας ή θα εμμείνει στην προϋπόθεση των 12 ομάδων τη σεζόν από την περίοδο 2019-2020. Δεύτερον, σε περίπτωση αρνητικής απάντησης από τον υφυπουργό, τι θα γίνει με τις «άστεγες» ΠΑΕ (Παναθηναϊκός, Ατρόμητος, Αρης, Παναιτωλικός, Απόλλων Σμύρνης, Λαμία), οι οποίες απειλούν να μπλοκάρουν την έναρξη του πρωταθλήματος σε περίπτωση που δεν εξασφαλίσουν τηλεοπτικό συμβόλαιο.

Μετά το Δ.Σ., ο Αλέξης Κούγιας μίλησε για το θέμα της αναδιάρθρωσης, σημειώνοντας ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού θα πρέπει να αποδεχθεί την αντιπρόταση του συνεταιρισμού. «Αυτό που πρότεινε ο Βασιλειάδης για 12 ομάδες είναι εκτός ποδοσφαιρικής λογικής. Αν απορριφθεί το πλάνο από τον Γ. Βασιλειάδη θα προχωρήσουμε με 16 και θα δούμε τι θα κάνουμε με τις άστεγες ΠΑΕ. Υπήρχε ένας συγκερασμός απόψεων. Εμείς υποχωρήσαμε από 16 σε 14, να υποχωρήσει και ο υφυπουργός από 12 σε 14», είπε ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΛ. Για εκβιασμό από την πλευρά της κυβέρνησης στο θέμα της αναδιάρθρωσης του πρωταθλήματος έκανε λόγο η πλευρά του ΠΑΟΚ μετά το Δ.Σ.: «Το δίλημμα που έθεσε η κυβέρνηση είναι εκβιαστικό. Εκβιάζει τις ομάδες και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ το ψηφίζει μην έχοντας άλλη εναλλακτική λόγω των ζημιών που θα υποστούν οι μικρές ομάδες», ανέφεραν από τον «Δικέφαλο του Βορρά».

Αξίζει να αναφερθεί, πάντως, πως από τη συνάντηση της Τετάρτης μεταξύ του Βασιλειάδη και των ΠΑΕ προέκυπτε ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί πρωτάθλημα με πάνω από 12 ομάδες για τη σεζόν 2019-2020. Σε εκείνη τη συνάντηση ο Βασιλειάδης, που προτείνει οικονομική ενίσχυση μέσω χρημάτων που θα δοθούν μέσω της ΕΡΤ για μία πενταετία, είχε πει στους εκπροσώπους των ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας ότι «ο αριθμός των επαγγελματικών αθλητικών ομάδων είναι υπερβολικός για τα οικονομικά δεδομένα της χώρας και της ποδοσφαιρικής μας οικονομίας, όπως αυτό καταδεικνύεται και από την κακή οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων ΠΑΕ. Ως εκ τούτου, κρίνεται επιβεβλημένη από την επόμενη αγωνιστική περίοδο 2019-2020 η δημιουργία δύο επαγγελματικών και μιας ημιεπαγγελματικής κατηγορίας των 12 ομάδων».

Επίσης, είχε κάνει λόγο για «θέσπιση επιβραβεύσεων για τα ορθά αθλητικά και επιχειρηματικά μοντέλα. Πιο συγκεκριμένα επιβράβευση για την αύξηση των θεατών, για την παραμονή στην κατηγορία, για την ανάδειξη Ελλήνων παικτών μικρότερης ηλικίας, για τη συνολική συγκομιδή βαθμών, για τη μη δημιουργία περιστατικών βίας» και «για έλεγχο ανά τρίμηνο από ελεγκτική εταιρεία της οικονομικής υγείας κάθε ΠΑΕ και με ρήτρα για την επιδείνωση της οικονομικής της κατάστασης».

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Ευ. Μπαραγιάννης, γνωστοποίησε ότι και το επόμενο πρωτάθλημα δεν θα γίνουν πλέι οφ και πλέι άουτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή