Μουντιάλ: Μαθήματα πολιτισμού από αποστολή και οπαδούς της Ιαπωνίας

Μουντιάλ: Μαθήματα πολιτισμού από αποστολή και οπαδούς της Ιαπωνίας

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πικραμένοι, απογοητευμένοι και δακρυσμένοι μερικοί από αυτούς, αλλά οι παίκτες της εθνικής Ιαπωνίας άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις αποχωρώντας από το Μουντιάλ της Ρωσίας.

Οι «Μπλε Σαμουράι», μετά την ήττα-αποκλεισμό με σκορ 3-2 από το Βέλγιο στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, όχι μόνο δεν ξέσπασαν σε καρέκλες και τραπέζια των αποδυτηρίων –για να θυμηθούμε οικεία κακά– αλλά καθάρισαν και παρέδωσαν τα αποδυτήριά τους σε άψογη κατάσταση, μαζί με ένα χαρτί που έγραφε στα ρωσικά «Ευχαριστώ!».

Ομοίως και οι οπαδοί των Ιαπώνων καθάρισαν όλα τα σκουπίδια που δημιούργησαν κατά τη διάρκεια του δραματικού αγώνα για τη φάση των «16» προχθές, όπως είχαν κάνει και στα ματς των ομίλων. «Δεν είναι απλώς κομμάτι της ποδοσφαιρικού τους πολιτισμού αλλά μέρος της ιαπωνικής κουλτούρας», εξήγησε ο δημοσιογράφος Σκοτ Μάκινταϊρ στο BBC. «Για τους Ιάπωνες είναι σημαντικό να βεβαιωθούν ότι όλα είναι απολύτως καθαρά, κι αυτό ισχύει και στο ποδόσφαιρο», πρόσθεσε.

Κι αν το περίμεναν πολλοί αυτό από τους Ιάπωνες, σαφώς λιγότεροι το περίμεναν από τους Σενεγαλέζους οπαδούς, που μετά τη νίκη τους επί των Πολωνών στη φάση των ομίλων είχαν επίσης μείνει στις εξέδρες και καθάρισαν ό,τι σκουπίδια είχαν αφήσει.

«Κλόουν ο Νεϊμάρ»

Αντιθέτως λερωμένη αφήνει την εικόνα του ο ακριβότερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο, καθώς οι θεατρινισμοί του Νεϊμάρ κηλιδώνουν τη σπουδαία ποδοσφαιρική του παρουσία σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο. «Αυτά είναι ντροπή για το ποδόσφαιρο», είπε ο προπονητής του Μεξικού, Χουάν Κάρλος Οσόριο, αποκαλώντας τον Νεϊμάρ «κλόουν» και καταγγέλλοντας τον διαιτητή που ανέχθηκε τις καθυστερήσεις του Βραζιλιάνου άσου.

• Στη Γερμανία η ποδοσφαιρική ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι ο Γιόαχιμ Λεβ παραμένει στο τιμόνι της ομάδας.

Αντιθέτως, ο ομόλογός του της Αργεντινής Χόρχε Σαμπαόλι πρόκειται σύμφωνα με ρεπορτάζ αργεντίνικου καναλιού να ανακοινώσει αύριο Πέμπτη την αποχώρησή του βάσει συμβιβασμού για αποζημίωση 8,4 εκατ. δολ., έναντι πρόβλεψης για αποζημίωση ύψους 20 εκατ. δολ. στο συμβόλαιό του. Ως υποψήφιοι διάδοχοί του φέρονται ο Ντιέγκο Σιμεόνε της Ατλέτικο, ο Μαρσέλο Γκαγιάρδο της Ρίβερ και ο Ρικάρδο Γαρέκα του Περού. Ο δε Ντιέγκο Μαραντόνα προσφέρθηκε να αναλάβει αμισθί…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή