Ενα λάθος σφράγισε την πρόκριση της Γαλλίας

Ενα λάθος σφράγισε την πρόκριση της Γαλλίας

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μεγάλη απόκρουση του Γιορίς και ένα τραγικό λάθος του Μουσλέρα ουσιαστικά υπέγραψαν την πρόκριση της Γαλλίας στον ημιτελικό της Αγ. Πετρούπολης (10/7) με 2-0 απέναντι στην Ουρουγουάη, η οποία αγωνίστηκε χωρίς τον Καβάνι.

Πριν από το χθεσινό ματς, οι δύο ομάδες στις μεταξύ τους αναμετρήσεις σε Παγκόσμιο Κύπελλο είχαν δύο λευκές ισοπαλίες (2002, 2010), ενώ το 1966 η Ουρουγουάη είχε επικρατήσει με 2-1.

Η «σελέστε» ξεκίνησε με 4-2-3-1, με τον Οσκαρ Τάμπαρες να επιλέγει τους Μουσλέρα, Λασάλτ, Γοδίν, Χιμένες, Κάσερες, Νάντες, Τορέιρα, Βεσίνο, Μπεντανκούρ, Σουάρες, Στουάνι, ενώ ο Ντιντιέ Ντεσάμπ παρέταξε για τη Γαλλία τους Γιορίς, Παβάρ, Βαράν, Ουμτιτί, Λούκας Ερναντέζ, Καντέ, Πογμπά, Τολισό, Εμπαπέ, Γκριεζμάν, Ζιρού σε ένα 4-4-2.

Η Ουρουγουάη μπήκε πιο δυνατά στον προημιτελικό. Πίεσε σε κάθε κατοχή των Γάλλων, κράτησε «σφιχτές» τις γραμμές της και βρέθηκε αρκετές φορές στην περιοχή του Γιορίς, χωρίς όμως να απειλήσει με αξιώσεις. Οι «τρικολόρ» ήταν αυτοί, όμως, που έκαναν την πρώτη φάση. Στο 15΄ ο Εμπαπέ με κεφαλιά έστειλε την μπάλα ψηλά σε μια φάση που μπορούσε να έχει καλύτερο τελείωμα. Από κει κι έπειτα η Γαλλία πήρε τον έλεγχο του αγώνα κι έκλεισε την Ουρουγουάη στο μισό γήπεδο, αλλά ήταν ξεκάθαρο ότι πρωταρχικός στόχος των δύο ομάδων ήταν να μη δεχθούν γκολ. Γεμίσματα, τυφλές προωθημένες πάσες, λίγοι παίκτες στην αντίπαλη περιοχή και πολύ δυνατά μαρκαρίσματα στο κέντρο χαρακτήρισαν το μεγαλύτερο μέρος του α΄ ημιχρόνου. Γκολ θα πετύχαινε αυτός που θα εκμεταλλευόταν κάποιο μεγάλο λάθος, μια στιγμή αδράνειας, την κόπωση του αντιπάλου, μια στημένη φάση. Κι αυτή ήταν η Γαλλία. Στο 40΄ ο Γκριεζμάν εκτέλεσε φάουλ, ο Βαράν πήρε την κεφαλιά και έγραψε το 1-0.

Το ίδιο προσπάθησε να κάνει η Ουρουγουάη τέσσερα λεπτά μετά. Ο Τορέιρα εκτέλεσε φάουλ, ο Κάσερες πήρε την κεφαλιά, αλλά ο Γιορίς «απογειώθηκε» στη δεξιά γωνία του και αποσόβησε το γκολ με τη βοήθεια του δοκαριού, σε μία από τις πιο εντυπωσιακές αποκρούσεις της διοργάνωσης, στέλνοντας την ομάδα του στα αποδυτήρια με προβάδισμα και… «σκεπάζοντας» την είδηση που μόλις είχε κυκλοφορήσει στη Γαλλία ότι ο Μπουφόν πέρασε τα ιατρικά τεστ και αναμένεται να υπογράψει για 1+1 χρόνο στην Παρί.

Στο β΄ ημίχρονο οι «τρικολόρ» μπήκαν στο τερέν με τον «αέρα» του 1-0. Διατήρησαν την κατοχή, «πάγωσαν» το τέμπο του αγώνα, με την Ουρουγουάη να προσπαθεί ανορθόδοξα να βρει φάση, πότε με γεμίσματα, πότε με σέντρες ή μπαλιές στο… πουθενά, με τον Σουάρες αποκομμένο από την υπόλοιπη ομάδα.

Παρ’ όλα αυτά η «σελέστε» έψαχνε μια φάση για την ισοφάριση, ώσπου στο 61΄ ο Γκριεζμάν επιχείρησε σουτ έξω από την περιοχή και είδε παραδόξως την μπάλα να ξεγελά τον Μουσλέρα και να καταλήγει αργά και βασανιστικά στην εστία του για το 2-0 (αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γάλλος άσος δεν πανηγύρισε, καθώς η μητέρα του είναι Ουρουγουανή).

Τρία λεπτά μετά, ο Ροδρίγες επιχείρησε δυνατό βολέ το οποίο πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι του Γιορίς και όλα έδειξαν πως κάπου εκεί η ομάδα του Τάμπαρες άρχισε να συμβιβάζεται με τον αποκλεισμό, αφού στα λεπτά που ακολούθησαν δεν απείλησε σοβαρά ούτε μία φορά τη γαλλική εστία.

Ο Αργεντινός διαιτητής Νέστορ Πιτάνα πέρασε απαρατήρητος, κάνοντας σεμιναριακή διαχείριση του ματς και των στιγμών έντασης ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές.

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ: Μουσλέρα, Λασάλτ, Γοδίν, Χιμένες, Κάσερες, Νάντες (73΄ Ουρεταβίσκαγια), Τορέιρα, Βεσίνο, Μπεντανκούρ (59΄ Κ. Ροντρίγκες), Σουάρες, Στουάνι (59΄ M. Γκόμες).

ΓΑΛΛΙΑ: Γιορίς, Παβάρ, Βαράν, Ουμτιτί, Λούκας Ερναντέζ, Καντέ, Πογκμπά, Τολισό (79΄ Ενζονζί), Εμπαπέ (88΄ Ντεμπελέ), Γκριεζμάν (90+3΄ Φεκίρ), Ζιρού.

• Ο αγώνας της Βραζιλίας με το Βέλγιο ολοκληρώθηκε μετά το κλείσιμο της έκδοσης της «Κ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή