Ενορχηστρωμένη προσπάθεια των ρωσικών αρχών κατά της βίας

Ενορχηστρωμένη προσπάθεια των ρωσικών αρχών κατά της βίας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις περιώνυμες προετοιμασίες νεοναζιστικών και άλλων συνδέσμων Ρώσων χούλιγκαν, στο Μουντιάλ δεν έχει ανοίξει μύτη ώς τώρα – το ακριβώς αντίθετο από τα φρικτά επεισόδια που προκάλεσαν στη Γαλλία κατά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2016. Τι έχει συμβεί;

Πρόκειται για ενορχηστρωμένη προσπάθεια των ρωσικών αρχών, από τον πρόεδρο ώς τους τελευταίους αστυνομικούς στις πόλεις του φιλοξενούν τους αγώνες, ώστε να πάνε όλα καλά. Είναι ένα μείγμα πειθούς, απειλών και πρακτικών περιορισμών.

Αφότου ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν άφησε μερικά λουλούδια στον τάφο οπαδού της Σπαρτάκ Μόσχας που σκοτώθηκε από μουσουλμάνους του βορείου Καυκάσου το 2010, και ήρθε σε επαφή με τους επικεφαλής των συμμοριών των χούλιγκαν, οι τελευταίοι έχουν ταχθεί στο πλευρό του και υπακούουν κατά κανόνα σε ό,τι διατάζει.

Την εντολή του για απόλυτη ηρεμία φέρεται να την έχει δώσει σε επικοινωνία με τους επικεφαλής των συνδέσμων.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Ολεγκ Σεμιόνοφ της Ευρωπαϊκής Νομικής Υπηρεσίας, η ρωσική αστυνομία κι οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν καταλόγους ανθρώπων που τους ενδιαφέρουν. «Και δεν μιλάμε για 100-200 άτομα, αλλά για πάρα πολλά», ώστε να αποκλειστεί από τις Αρχές κάθε πιθανότητα –ακόμη και από κάποια μικρά άγνωστα γκρουπ χούλιγκαν– να υπάρχουν Ρώσοι που θα εμπλακούν σε οπαδικές διαμάχες στο Μουντιάλ, τονίζει ο κ. Σεμιόνοφ. Και ώς τώρα, με 58 από τους 64 αγώνες να έχουν ολοκληρωθεί, αυτό έχει επιτευχθεί.

Το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι εκατοντάδες –κατ’ άλλους χιλιάδες– άτομα είτε τελούν υπό περιορισμό είτε υποχρεώθηκαν να υπογράψουν… υποσχέσεις καλής συμπεριφοράς ώστε τίποτε να μην κηλιδώσει τη βιτρίνα της ρωσικής προπαγάνδας, τη μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση, ακόμη κι αν σήμερα η Ρωσία δεν τα καταφέρει απέναντι στην Κροατία.

Για τους πιο θερμόαιμους, έχουν ληφθεί σκληρότερα μέτρα. Οπως δήλωσε στην Ντόιτσε Βέλε ο Ρόμπερτ Ουστιάν, Ρώσος ακτιβιστής και μέλος της οργάνωσης «Οπαδοί της ΤΣΣΚΑ κατά του ρατσισμού», πριν και κατά τη διοργάνωση «έρχονται οι Αρχές και χτυπούν την πόρτα σε πολλούς οπαδούς στις 6 το πρωί και λένε, ήρθαμε για μια κουβεντούλα, να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις και τι όχι… Δε σου αφήνουν επιλογή, ή εξαφανίζεσαι από την πόλη, ή θα έχεις πολύ σοβαρούς μπελάδες».

Ενα μέλος των «Ρεντ Μπλου Γουόριορς» (χούλιγκαν της ΤΣΣΚΑ) ονόματι Γεβγένι επιβεβαίωσε στη γερμανική τηλεόραση ότι «πολλοί οπαδοί έφυγαν από τη χώρα πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο, διότι απειλούνταν με φυλάκιση με ψεύτικες κατηγορίες». Μετά τη διοργάνωση, όμως, τι θα γίνει στη χώρα; «Μπορεί να έχουμε έναν εφιάλτη μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, λέει ο κ. Ουστιάν. «Δεν γνωρίζουμε τους όρους της συμφωνίας μεταξύ του κράτους και των συνδέσμων, μήπως εξασφαλίσουν απόλυτη ελευθερία για μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο;», διερωτάται ανήσυχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή