Ξενύχτησε το Παρίσι για την πρόκριση της Γαλλίας στον τελικό

Ξενύχτησε το Παρίσι για την πρόκριση της Γαλλίας στον τελικό

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέρες 1998 ζει από πρoχθές το βράδυ η Γαλλία, αφού η πρόκριση επί του Βελγίου στον τελικό του Παγκοσμίου έσβησε την απογοήτευση από την εντός έδρας ήττα στον τελικό του Euro 2016.

Γάλλοι διαφόρων ηλικιών και κυρίως φυλετικών υποβάθρων πλημμύρισαν το κέντρο του Παρισιού (τα Ηλύσια Πεδία συγκεκριμένα) όπως και αρκετών άλλων πόλεων της Γαλλίας για να πανηγυρίσουν με τρόπο που θύμιζε έντονα τη μοναδική φορά που οι Γάλλοι πήραν το βαρύτιμο τρόπαιο, προ εικοσαετίας.

Οι δρόμοι αντηχούσαν από τη «Μαρσεγιέζα» (τον γαλλικό ύμνο δηλαδή), τα κλάξον και την κραυγή «είμαστε στον τελικό», ενώ πάνω από 1.200 αστυνομικοί περιφρουρούσαν τους πανηγυρισμούς, για τον φόβο τρομοκρατικής επίθεσης. Πάντως σε περίπτωση νίκης το γλέντι αναμένεται τεράστιο, ίσως μεγαλύτερο και από εκείνο του 1998. «Αυτό που συμβαίνει εδώ δεν είναι τίποτα μπροστά σε εκείνο που είμαστε ικανοί να κάνουμε. Μετά τον τελικό, εκεί θα δείτε», όπως «προειδοποίησε» Γάλλος οπαδός τους ρεπόρτερ της εφημερίδας Le Monde.

Ηταν μάλιστα γενική η επιθυμία «φέρτε μας τους Αγγλους», ενώ ξεχώρισε και ένα… διεθνούς έμπνευσης σύνθημα για τον χρυσό σκόρερ του ημιτελικού: «Ουάν, του, θρι, βίβα Ουμτιτί», δηλαδή «ένα, δύο, τρία, ζήτω ο Ουμτιτί,» σε μια ασυνήθιστη έκρηξη ετερογλωσσικού πανηγυρισμού για τους Γάλλους.

Μόνο επαίνους είχε για τους παίκτες του ο τεχνικός Ντιντιέ Ντεσάμπ: «Οι μεγαλύτεροι ανέλαβαν ρόλους ηγετικούς και οι νεότεροι έφεραν όλη τους την ενέργεια», είπε ακτινοβολώντας.

Ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν θεωρείται ότι έφερε γούρι στους «Μπλε» με την παρουσία του στις εξέδρες του γηπέδου της Αγίας Πετρούπολης και πρόκειται να επιστρέψει στη Ρωσία την Κυριακή για να δώσει το «παρών» και στον τελικό της Μόσχας.

Στους Βέλγους η δίκαιη ήττα στον ημιτελικό μπορεί να έφερε απογοήτευση, αλλά και την αίσθηση ενότητας ενός βαθιά διαιρεμένου έθνους. «Τέτοια γεγονότα φέρνουν κοντά τους Γαλλόφωνους και τους Φλαμανδόφωνους», σχολίαζε φοιτητής στο Ρόιτερς. Ηταν δε ένδειξη ανώτερου αθλητικού πνεύματος το παιάνισμα του γαλλικού ύμνου από τα μεγάφωνα του μετρό των Βρυξελλών, όταν έληξε ο αγώνας.

Αλλωστε μόνο αποτυχία δεν αποτελεί για το Βέλγιο η είσοδος στην τετράδα, έχοντας αποκλείσει μάλιστα τη Βραζιλία, ενώ υπάρχει και το έξτρα κίνητρο του μεθαυριανού μικρού τελικού ώστε να τερματίσει στην υψηλότερη θέση της ιστορίας του πάνω και από την τέταρτη του 1986.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή