Η εθνική πόλο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα

Η εθνική πόλο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για περισσότερα από 40 χρόνια η ελληνική σημαία κυματίζει στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα της υδατοσφαίρισης. Η ανδρική «γαλανόλευκη» ομάδα αγωνίζεται στις διοργανώσεις της Γηραιάς Ηπείρου από το 1977 και η γυναικεία από το 1989. Σήμερα, στη Βαρκελώνη, οι διεθνείς μας θα συνεχίσουν αυτό το σερί με τη γυναικεία ομάδα να μπαίνει πρώτη στη… μάχη. Κοινός –πρώτος– στόχος και για τις δύο είναι η πρόκριση στην επόμενη φάση, ώστε να εξασφαλίσουν αρχικά τα «εισιτήρια» για το παγκόσμιο του 2019.

Στην ιστορία του ελληνικού πόλο, η γυναικεία ομάδα θεωρείται η πιο επιτυχημένη στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Δύο φορές (2010: Ζάγκρεμπ και 2012: Αϊντχόφεν) έχει φτάσει σε τελικούς (δύο ασημένια). Οι άνδρες έχουν πλασαριστεί δύο φορές τέταρτοι (1999: Φλωρεντία, 2016: Βελιγράδι). Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έδωσαν «εξετάσεις» στους Μεσογειακούς Αγώνες και οι προκρίσεις στις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης βρίσκονται μέσα στις δυνατότητές τους.

Σήμερα, οι πολίστριές μας παίζουν με τη Γαλλία και αύριο με την Ιταλία. Σύμφωνα με τον Γιώργο Μορφέση, ομοσπονδιακό προπονητή, η Γαλλία βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την Εθνική, ενώ οι αγώνες, αρχικά με την Ιταλία και στη συνέχεια με την Ολλανδία (21/7), θα κρίνουν την πρωτιά στον όμιλο. Οι διεθνείς μας έχουν αντιμετωπίσει 27 φορές τη Γαλλία και 21 από αυτές βγήκαν από την πισίνα νικήτριες. Αντίθετα, με την Ιταλία στους 88 αγώνες μόνο 20 είναι τα θετικά αποτελέσματα.

Με… κρυφή ελπίδα να βρεθεί για πρώτη φορά στο ευρωπαϊκό βάθρο θα αγωνιστεί στη Βαρκελώνη η Εθνική ανδρών. Στις 16/7 παίζει με την Τουρκία, με τους παίκτες του Θοδωρή Βλάχου να θεωρούνται φαβορί. Στο παρελθόν, στις 43 αναμετρήσεις οι Ελληνες έχουν υπερισχύσει 39 φορές. Θα ακολουθήσει η Ολλανδία (35 νίκες σε 68 παιχνίδια) και η πρωτιά, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό προπονητή, θα κριθεί στην αναμέτρηση με Κροατία (σε 54 παιχνίδια οι διεθνείς μας έχουν νικήσει μόνο εννέα φορές).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή