Συνεισφορά στο… απέραντο γαλάζιο από τους ιστιοπλόους μας

Συνεισφορά στο… απέραντο γαλάζιο από τους ιστιοπλόους μας

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ζωή των ιστιοπλόων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το υγρό στοιχείο και τα πληρώματα του «55ου Ράλλυ Αιγαίου» έστειλαν το μήνυμα «Να σώσουμε τις θάλασσες μας» από μία παραλία της Αμοργού, που έχει αποτελέσει έμπνευση και για τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Οι ιστιοπλόοι και μέλη του πληρώματος της πυραυλακάτου «Πλωτάρχης Μπλέσσας» καθάρισαν από τα σκουπίδια την παραλία στο «Ναυάγιο».

Συνεισφορά στο… απέραντο γαλάζιο από τους ιστιοπλόους μας-1

Αυτή τη χρονιά, η ιστορική διοργάνωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης είναι αφιερωμένη στην προστασία της θάλασσας με στόχο να ευαισθητοποιήσει πληρώματα, κατοίκους των νησιών και παραθεριστές, διότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, τα επόμενα χρόνια στη Μεσόγειο θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά από ψάρια. Και η αρχή έγινε από την Αμοργό.

Συνεισφορά στο… απέραντο γαλάζιο από τους ιστιοπλόους μας-2

Στην περιοχή Καλοταρίτισσα από το 1980 βρίσκεται το κουφάρι του πλοίου «Ολυμπία». Πρόκειται για ένα καράβι, με έτος ναυπήγησης το 1950 και πρώτο όνομα το «Island». Το Φεβρουάριο του 1980 βρέθηκε σε φουρτούνα με βόρειους ανέμους που έφταναν τα δέκα μποφόρ. Ο καπετάνιος νόμιζε ότι ο Όρμος του Λίβερου ήταν αγκυροβόλιο, όταν διαπίστωσε ότι κάτι τέτοιο δεν ίσχυε ήταν πολύ αργά. Έριξε άγκυρα, αλλά δεν το κράτησε και το πλοίο έπεσε στα βράχια. Η θάλασσα το κυρίεψε και σιγά-σιγά μετατράπηκε σε ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα του νησιού. Το κύμα φλερτάρει με τις παλιές λαμαρίνες και το γαλάζιο της θάλασσας σμίγει με τη σκουριά δημιουργώντας μοναδικές εικόνες και μία… ρομαντική μελαγχολία. Το κουφάρι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον σκηνοθέτη Luc Besson και το χρησιμοποίησε σε σκηνές στην ταινία «Απέραντο Γαλάζιο».

Συνεισφορά στο… απέραντο γαλάζιο από τους ιστιοπλόους μας-3

Αυτή τη μικρή, μη οργανωμένη, και γεμάτη σκουπίδια παραλία επέλεξαν να καθαρίσουν τα πληρώματα του «55ου Ράλλυ Αιγαίου», με την υποστήριξη της Helmepa. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η βοήθεια μελών του πληρώματος της ΤΠΚ «Μπλέσσας». Υπό τις οδηγίες του Πλωτάρχη Κωνσταντίνου Σπυρίδη (Π/Ν) βοήθησαν στη συγκομιδή και τη μεταφορά των σκουπιδιών.

Συνεισφορά στο… απέραντο γαλάζιο από τους ιστιοπλόους μας-4

Με τον στόλο του Ράλλυ Αιγαίου αγωνίζεται ένα πλήρωμα από τη Ρουμανία και ένα από Αυστρία και Ελβετία. Οι ιστιοπλόοι τους ήταν οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΟΙΑΘ. «Αυτή η δράση αποτελεί μία σπουδαία πρωτοβουλία. Όλοι, ο καθένας από την πλευρά του, πρέπει να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος», δήλωσε ο κυβερνήτης του ιστιοπλοϊκού Βάλτερ Κράχεν.

Συνεισφορά στο… απέραντο γαλάζιο από τους ιστιοπλόους μας-5

Τις επόμενες ημέρες, οι ιστιοπλόοι θα πραγματοποιήσουν συμβολικοί καθαρισμοί ακτών στους Λειψούς και στην Πάρο.

Συνεισφορά στο… απέραντο γαλάζιο από τους ιστιοπλόους μας-6

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή