Η νέα γενιά φέρνει… φρέσκο αέρα με τη νίκη της

Η νέα γενιά φέρνει… φρέσκο αέρα με τη νίκη της

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράθυρο στο μέλλον άνοιξε το «55ο Ράλλυ Αιγαίου». Ένα σκάφος, με πλήρωμα, στην πλειοψηφία, νέους ιστιοπλόους, το «Chiara Iason», ήταν αυτό που υπερίσχυσε στον υδάτινο μαραθώνιο του μαγευτικού ελληνικού πελάγους και η νέα γενιά νίκησε ιστιοπλόους με χιλιάδες ναυτικά μίλια στο βιογραφικό τους, σε μία επιτυχία όπου η αξία των νικημένων έδωσε δόξα στους νικητές. Και οι νικημένοι, λάτρεις του ιστορικού θεσμού με πολλά Ράλλυ στα βιογραφικά τους, ενθουσιάστηκαν με την επιτυχία των νεότερων δείχνοντας ότι οι άνθρωποι της θάλασσας γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα το «Ευ Αγωνίζεσθαι».

Η πρωτοφανής, για την εποχή, μπουνάτσα αποτέλεσε σύντροφο των αγωνιζομένων και στην τελευταία ιστιοδρομία, από την Πάρο προς στο Σούνιο. Οι ασθενείς δυτικοί άνεμοι, με τάσεις νοτιο-νοτιοδυτικές, ώθησαν τα πληρώματα να ακολουθήσουν διαφορετική τακτική και, έτσι, άλλα προτίμησαν να χαράξουν ρότα προς τη Σέριφο και άλλα προς τη Σύρο, με «κερδισμένα» αυτά που επέλεξαν την πλεύση προς την, κατά τη μυθολογία, «σιδηρά νήσο». Οι ιστιοπλόοι έπλευσαν 40 μίλια με πολλές αλλαγές και μεγάλα κομμάτια λειψαριάς (έλλειψης αέρα). Επιστρατεύοντας υπομονή και επιμονή, σε ένα Αιγαίο με περίεργες καιρικές συνθήκες, έφτασαν μέχρι τον Άγιο Δημήτριο, το νότιο ακρωτήριο της Κύθνου. Και κάπου εκεί ένας δυτικός αέρας μέτριας έντασης (τρία μποφόρ), οδήγησε τα ιστιοφόρα προς το Σούνιο και το πλήρωμα του «Chiara – Iason» ήταν το πρώτο που αντίκρυσε τις, όπως τις αποκαλούν, οι ιστιοπλόοι, Καβοκολώνες, του Ναού του Ποσειδώνα. Σε αυτή την ιστιοδρομία, δεύτερο ήρθε το «Ιωνία» (Κ. Δεληγιώρη – Τζ. Κυριακίδης) και τρίτο το, ρουμανικής ιδιοκτησίας, «Africana – Team Optimum».

Η νέα γενιά φέρνει… φρέσκο αέρα με τη νίκη της-1

Πρώτο στη γενική κατάταξη ήρθε το «Chiara – Iason» του Νικόλα Φωτίου, το οποίο πρόσθεσε στο βιογραφικό του την πρώτη διάκριση από τον 55ετή θεσμό. Το νεαρό πλήρωμα του κατάφερε να υπερισχύσει έμπειρων ιστιοπλόων με πολλά Ράλλυ και διακρίσεις στα βιογραφικά τους, αποδεικνύοντας ότι τη διοργάνωση του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής θαλάσσης μπορεί να την κερδίσει αυτός που έχει δουλέψει πολύ με στόχο την επιτυχία. «Τιμή μας που συναγωνιζόμαστε με καταξιωμένους ιστιοπλόους, όπως ο Δημήτρης Δεληγιάννης και ο Περικλής Λιβάς. Αυτή τη χρονιά το πολεμήσαμε πολύ. Είμαστε μία πολύ καλή ομάδα που αποτελείται από τον βασικό κορμό, στον οποίο και άλλα νέα παιδιά και δύο ιστιοπλόοι από την ομάδα του «Optimum». Οι καιρικές συνθήκες μας δυσκόλεψαν γιατί δε συναντήσαμε τους ανέμους που επικρατούν τέτοια εποχή στο Αιγαίο», δήλωσε ο Νίκος Φωτίου, παλαιός αθλητής του σερφ, ο οποίος ασχολείται με την αγωνιστική ιστιοπλοΐα της ανοικτής θάλασσας τα τελευταία δέκα χρόνια και τα επτά από αυτά παίρνει μέρος στον ιστορικό αγώνα του Αιγαίου.

Ο πρώτος που έδωσε συγχαρητήρια στην ομάδα του κ. Φωτίου ήταν ο Δημήτρης Δεληγιάννης. Ο Ολυμπιονίκης πήρε μέρος στον αγώνα κρατώντας το τιμόνι του «Bullet – Encode» και στα 350 ναυτικά μίλια με το ένα χέρι διότι προέρχεται από έναν σοβαρό τραυματισμό. Η ομάδα που κέρδισε αποτελείται από νέα παιδιά και κέρδισαν δίκαια. Έκαναν μεγάλη προσπάθεια. Εμείς δε δουλέψαμε όπως θα έπρεπε εξαιτίας και του τραυματισμού μου», δήλωσε ο παλαιός πρωταθλητής του τριγώνου και ο συγκυβερνήτης του, Σίμος Καμπουρίδης, πρόσθεσε: «Το Ράλλυ Αιγαίου είναι ένας υδάτινος μαραθώνιος, που απαιτεί μεγάλη προετοιμασία. Όποιος το κάνει σωστά ανταμείβεται. Δεν αποτελεί μονοπώλιο των μεγάλων σκαφών. Επιβραβεύονται αυτοί που δουλεύουν περισσότερο. Συγχαρητήρια στην ομάδα του «Chiara – Iason».

Τα εύσημα στους νικητές απένειμε και ο περσινός νικητής της διοργάνωσης, ο κυβερνήτης του «Optimum», Περικλής Λιβάς, ο οποίος αυτή τη χρονιά αγωνίστηκε ως πλήρωμα στο, ρουμανικής ιδιοκτησίας, σκάφος «Africana – Optimum Team». «Νικητής αναδεικνύεται ο πιο άξιος. Η ομάδα του Νίκου Φωτίου έχει δουλέψει και σε όλη τη διάρκεια του αγώνα ήταν η πιο σταθερή. Ο αγώνας διαρκεί, σχεδόν, δέκα ημέρες. Δεν μπορείς να τον κερδίσεις με… πυροτεχνήματα», τόνισε ο έμπειρος ιστιοπλόος.

Μέχρι το τελευταίο μίλι διεκδίκησαν την πρωτιά και τα σκάφη στην κατηγορία των ORC club. Η «Απήδαλος Ναυς» και το «iSAIL» ισοβάθμησαν στη γενική κατάταξη και την πρώτη θέση κατέκτησε η «Απήδαλος Ναυς», με κυβερνήτη τον Παύλο Κούρκουλο, χάρη στην πρωτιά που είχε φέρει στην πρώτη ιστιοδρομία.

Το «55ο Ράλλυ Αιγαίου» θα ολοκληρωθεί αύριο στη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου, όπου θα απονεμηθούν τα τρόπαια στους νικητές. Η «Καθημερινή» είναι χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή