ΑΕΚ: Ιδιος στόχος σε μια άλλη διοργάνωση

ΑΕΚ: Ιδιος στόχος σε μια άλλη διοργάνωση

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακριβώς 24 χρόνια μετά, όσα και τα χρόνια της χωρίς πρωτάθλημα, η ΑΕΚ ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την πρωταθλήτρια Σκωτίας που στέκεται ως πρώτο εμπόδιο για τη συμμετοχή της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Τότε, το 1994, ήταν οι Ρέιντζερς, φέτος είναι η Σέλτικ. Οπως και τότε, η ΑΕΚ είναι πρωταθλήτρια Ελλάδος και φιλοδοξεί να περάσει στην επόμενη φάση, αλλά η μεγάλη διαφορά τού «τότε» με το «τώρα» είναι το ίδιο το Τσάμπιονς Λιγκ. Ιδιο κίνητρο μεν για συμμετοχή, αλλά σε κάτι τελείως διαφορετικό ως δομή διοργάνωσης.

Στο Τσάμπιονς Λιγκ του 1994 συμμετείχαν 16 ομάδες, διασπασμένες σε τέσσερις ομίλους των τεσσάρων. Καμία χώρα δεν είχε παραπάνω από μία ομάδα που να συμμετέχει στη διοργάνωση, ενώ οι σύλλογοι που δεν περνούσαν απευθείας στους ομίλους έπρεπε να δώσουν μόνο έναν αγώνα προκριματικής φάσης. Στο σήμερα, η Σέλτικ έχει ήδη δώσει 2 προκριματικούς γύρους και θα χρειαστεί να ξεπεράσει άλλες δύο ομάδες για να μπορέσει να συμμετάσχει. Στην περίπτωση της ΑΕΚ, χρειάζονται δύο προκρίσεις για να βρεθεί στους ομίλους. Οι 16 ομάδες που συμμετείχαν στο Τσάμπιονς Λιγκ του 1994 εκπροσωπούσαν από μία χώρα και κοινό στοιχείο όλων ήταν ότι είχαν κατακτήσει το εγχώριο πρωτάθλημα την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο.

Στα οικονομικά μεγέθη, υπάρχει επίσης χαώδης διαφορά, καθώς η ΑΕΚ ως πρωταθλήτρια Ελλάδος του 1994 εισέπραξε περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ (700 εκατ. δραχμές) ως μπόνους εισόδου στους ομίλους. Το αντίστοιχο ποσό που πήρε ο Ολυμπιακός για την περσινή είσοδο στους ομίλους προσέγγισε τα 13 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με την πάροδο των χρόνων τα επιπρόσθετα μπόνους για τις νίκες, τις ισοπαλίες και την περαιτέρω συνέχεια στη διοργάνωση αυξάνονται διαρκώς.

Το φετινό Τσάμπιονς Λιγκ είναι γεμάτο με ριζικές αλλαγές στη δομή του. Οι ομάδες που τερματίζουν στην πρώτη τετράδα των πρωταθλημάτων της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Αγγλίας και της Γερμανίας έχουν δικαίωμα απευθείας συμμετοχής στους ομίλους. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ομάδες που τερματίζουν στην πρώτη τριάδα του γαλλικού πρωταθλήματος, στην πρώτη δυάδα του ρωσικού, αλλά και στις πρωταθλήτριες Βελγίου και Τσεχίας.

Το να διεξαχθεί αυτή τη στιγμή το Τσάμπιονς Λιγκ χωρίς την ταυτόχρονη συμμετοχή της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας, συνεπώς το άνοιγμα της UEFA στις πιο εμπορικές ομάδες ήταν δεδομένο πως θα επηρέαζε εμφανώς τις υποδεέστερες.

Ποδόσφαιρο… παντού

Το ποδόσφαιρο αυτή τη στιγμή είναι σε ένα κρίσιμο σημείο το οποίο ενδεχομένως να μην είναι εμφανές εκ πρώτης όψεως. Το Τσάμπιονς Λιγκ κατήργησε την κοινή ώρα έναρξης των αγώνων (21.45), δημιουργώντας δύο διαφορετικές ώρες που θα ξεκινούν τα παιχνίδια (19.55, 22.00). Με αυτό τον τρόπο, ο τηλεθεατής έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ακόμα περισσότερα παιχνίδια σε ζωντανή μετάδοση. Αν σε αυτό προστεθεί το γεγονός ότι τα μεγάλα πρωταθλήματα έχουν θεσπίσει και επιπρόσθετες ημέρες στις οποίες διεξάγονται αγώνες, πρακτικά κάθε ημέρα της εβδομάδας είναι «ποδοσφαιρική ημέρα». Εκτός Σαββάτου και Κυριακής, γίνονται αγώνες και την Παρασκευή και τη Δευτέρα σε πολλά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ενώ το Γιουρόπα Λιγκ διεξάγεται κάθε Πέμπτη.

Στο πρώτο μισό της εκάστοτε σεζόν, κάθε δεύτερη εβδομάδα (όταν πραγματοποιούνται δηλαδή οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις), θα υπάρχει επίσημος ποδοσφαιρικός αγώνας. Αν σε αυτό προστεθεί και η κατάργηση των φιλικών αγώνων των εθνικών ομάδων με τη δημιουργία της Nations League, ουσιαστικά περιορίζονται οι διακοπές των επίσημων ποδοσφαιρικών υποχρεώσεων στον μήνα Ιούνιο και μόνο στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, παγκόσμιο Κύπελλο ή Κόπα Αμέρικα (μία φορά στα τέσσερα χρόνια). Σε συνδυασμό με το ότι το Τσάμπιονς Λιγκ χρόνο με τον χρόνο μετατρέπεται σε υπόθεση για… λίγους, ο ποδοσφαιρικός κορεσμός ίσως είναι πολύ πιο κοντά από ό,τι φανταζόμαστε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή