Συγκομιδή για το μέλλον

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα δεκαήμερο γεμάτο επιτυχίες για τον ελληνικό αθλητισμό ήταν το τελευταίο διάστημα. Οι πρωταθλητές μας, παρά τις δύσκολες συνθήκες προετοιμασίας τους και τα πολλά προβλήματα, αντιμετώπισαν και υπερίσχυσαν αθλητών και αθλητριών που διαθέτουν όσα υπάρχουν στα… όνειρα των εκπροσώπων μας. Στη Γερμανία, στη Σκωτία, στη Δανία, στην Τσεχία η ελληνική σημαία βρέθηκε στους υψηλότερους ιστούς και στη χώρα μας ήρθαν και τα πρώτα ολυμπιακά εισιτήρια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ελληνικού στίβου που από το 2002 είχε να βρεθεί στην πέμπτη θέση των μεταλλίων σε ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Διανύουμε και πάλι μία αθλητική περίοδο ακμής, αντίστοιχη με την προολυμπιακή εποχή του 2004; Η απάντηση είναι αρνητική: «Οι επιτυχίες βασίζονται στο φιλότιμο και στο πείσμα των αθλητών. Δεν έχουμε χορηγίες», λέει στην «Κ» η Μαρία Μπελιμπασάκη, που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 400 μ.

Από το Βερολίνο ο ελληνικός στίβος επέστρεψε με τρία χρυσά (Τεντόγλου, Παπαχρήστου, Στεφανίδη), δύο ασημένια (Κυριακοπούλου, Μπελιμπασάκη) και το χάλκινο του Δημήτρη Τσιάμη, ο οποίος στα 36 συνέλεξε μία διάκριση που κυνηγούσε πολλά χρόνια.

Εκτός από τα έξι μετάλλια, η χώρα μας είχε συνολικά 12 τελικούς και 16 ατομικά φετινά ρεκόρ. Οι περισσότεροι από τους αθλητές που βρέθηκαν σε τελικούς ανήκουν στη νέα γενιά και στοχεύουν όχι μόνο στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, αλλά και αυτούς του Παρισιού. Αυτοί σε συνδυασμό με παιδιά που δεν αγωνίστηκαν λόγω τραυματισμών, όπως ο Κυριαζής, ο Καραλής κ.ά., θα αποτελέσουν τον κορμό της ομάδας που θα εκπροσωπεί σε διεθνείς αγώνες τη χώρα μας για, τουλάχιστον, μία δεκαετία. Ολα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση οι ιθύνοντες του αθλητισμού μας να μη θυμούνται αυτά τα παιδιά μόνο στις επιτυχίες.

Στη Γλασκώβη, ο Λευτέρης Πετρούνιας ανέβηκε για τέταρτη φορά στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, στην ενόργανη. Στα Ευρωπαϊκά, που διεξήχθησαν στη Σκωτία, τον δρόμο των μεταλλίων άνοιξαν τα παιδιά της κολύμβησης, οι Κριστιάν Γκολομέεβ και Απόστολος Χρήστου.

Τρεις προκρίσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες κατέκτησαν οι ιστιοπλόοι μας από τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του Ορχους. Τα ολυμπιακά «εισιτήρια» έφεραν στην Ελλάδα οι Μαρία Μπόζη – Ραφαηλίνα Κλωναρίδου (470), Βασιλεία Καραχάλιου (Λέιζερ Ράντιαλ) και Βύρων Κοκκαλάνης (RSX).

Την ονειρεμένη εβδομάδα των διακρίσεων ολοκλήρωσαν οι επιτυχίες του Στέφανου Τσιτσιπά στο τένις που διέπρεψε στο Τορόντο και των κωπηλατών μας. Στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα των εφήβων – νεανίδων, στη Σερβία, οι Χριστίνα Μπούρμπου – Μαρία Κυρίδου κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στη δίκωπο άνευ, οι Ισμήνη Νόμη – Ελένη Αγιώρη το ασημένιο στο διπλό σκιφ και οι Πέτρος Γκαϊδατζής – Γρηγόρης Σχιζοδήμος, επίσης, ασημένιο (διπλό σκιφ). Η κωπηλασία ανήκει στα… καλά χαρτιά του ελληνικού αθλητισμού και, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα, οι ιθύνοντές της έχουν φροντίσει και την υποδομή ώστε να συνεχίσει και στο μέλλον να φέρνει διακρίσεις στη χώρα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή