Η νέα γενιά πρωταθλητών

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετάλλια κάθε απόχρωσης από Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, προκρίσεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες και μέσα σε 15 ημέρες ο αθλητικός… μικρόκοσμος της χώρας θύμισε εποχές πριν από το 2004. Με σημαντικές διαφορές. Εκείνη την εποχή οι πρωταθλητές μας ζούσαν στον… αστερισμό των νεότευκτων εγκαταστάσεων και της οικονομικής στήριξης από την πολιτεία και όχι μόνο, ενώ, τώρα, οι περισσότεροι από αυτούς (αν και νέα γενιά) προπονούνται σε άθλιους χώρους και είναι αναγκασμένοι να σπαταλούν χρόνo και χρήματα σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να αποκτήσουν περισσότερους followers (ακολούθους) για να εξασφαλίσουν μία μεγαλύτερη χορηγία που θα τους επιτρέψει να προπονηθούν σε καλύτερες συνθήκες και θα τους προσφέρει και μία οικονομική εξασφάλιση για το μέλλον.

«Θέλω πνευματική εξέλιξη»

Τις τελευταίες ημέρες στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν δεκάδες χορηγούμενες δημοσιεύσεις, πληρωμένες από τους ίδιους τους αθλητές. «Υπάρχουν αθλητές κατώτερου επιπέδου που παίρνουν καλύτερες χορηγίες από πρωταθλητές γιατί έχουν περισσότερους followers. Σκέψου έναν αθλητή να κάθεται και να απαντάει στα μηνύματα… Πάει η μέρα. Πώς θα μπορέσει να εξελιχθεί πνευματικά; Αυτό είναι εναντίον της φιλοσοφίας μου και της φιλοσοφίας του αθλητισμού. Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, καθηγητής στο MIT, δεν ασχολείται με τους followers. Κάνει πράγματα ουσίας. Δεν θέλω οι αθλητές μου να γίνουν Δασκαλάκηδες. Με ενδιαφέρει, όμως, η πνευματική εξέλιξη και η ψυχική δύναμή τους», λέει στην «Κ» ο Γιώργος Πομάσκι, προπονητής των πρωταθλητών Ευρώπης Μίλτου Τεντόγλου και Βούλας Παπαχρήστου.

Χρόνια στην Ελλάδα, ο γεννημένος στη Βουλγαρία προπονητής, έχει αφιερώσει τη ζωή του στον ελληνικό στίβο. Προπονητής στα οριζόντια άλματα, έχουν αγωνιστεί υπό τις οδηγίες του οι Τσιαμήτα, Βασδέκη, Ξάνθου, Τσάτουμας κ.ά., αλλά η νέα εποχή τον αναγκάζει να γίνει και… ψυχολόγος. «Η κοινωνία αλλάζει. Υπάρχει πρόβλημα στο πνευματικό κομμάτι της νέας γενιάς. Η προσοχή τους είναι διασπασμένη. Δεν ξέρουν πού να την εστιάσουν. Μου λένε οι μητέρες ότι τα παιδιά ασχολούνται ώρες με το κινητό. Ναι, αλλά όταν ήταν μωρό του έδιναν το κινητό να παίξει για να μείνουν ήσυχες. Δεν άρχισε το παιδί να ασχολείται με το κινητό στα 18. Δεν μπορούμε να το κάνουμε να αγωνιστεί σε Ολυμπιακούς με προπόνηση μέσα από κινητό. Επίσης, δεν ξέρουν να φιλτράρουν τις ειδήσεις που διαβάζουν στο Διαδίκτυο. Μπορεί να δουν κάποιο προπονητικό πρόγραμμα που το έχει γράψει κάποιος άσχετος και εγώ, στη συνέχεια, πρέπει να πείσω τους αθλητές γιατί δεν πρέπει να το εφαρμόσουμε».

«Ταρτάν – τσιμέντο»

Η κακή χρήση της τεχνολογίας είναι ένα από τα πολλά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ένας προπονητής. «Αποτελεί ένα πρόβλημα που το συναντάμε στους αθλητές όλων των χωρών», όπως λέει ο κ. Πομάσκι. Ενας προπονητής στην Ελλάδα, όμως, έχει να αντιμετωπίσει και τα προβλήματα που προκύπτουν από την οικονομική κρίση. «Ολοι οι αθλητές που προπονούνται στο Ολυμπιακό Στάδιο προπονήθηκαν για τον ανοιχτό στίβο στο κλειστό. Και ο Τεντόγλου και η Παπαχρήστου και ο Φιλιππίδης και η Στεφανίδη. Δεν έχουμε στρώματα για το επί κοντώ, δέκα χρόνια περιμένουμε νέο ταρτάν γιατί αυτό έχει γίνει “τσιμέντο” και στο σκάμμα δεν υπάρχουν βαλβίδες. Γίνεται κάποιος ποδοσφαιριστής χωρίς μπάλα;», αναρωτιέται ο καταξιωμένος προπονητής και όταν τον ρωτάμε μήπως οι επιτυχίες φέρουν… επανάπαυση στους ιθύνοντες, μας απαντάει: «Και στην Κένυα τρέχουν εμπόδια με κιβώτια τηλεόρασης. Θέλουν να πάμε εκεί; Εγώ θα δουλέψω και θα πετύχω ακόμη και χωρίς σκάμμα. Τα παιδιά μας είναι πολύ καλά. Υπάρχει ταλέντο. Εάν βοηθήσουν, έχει καλώς. Η ομοσπονδία από την πλευρά της κάνει ό,τι μπορεί».

Και κάπου εδώ μπαίνει και το θέμα της Ολυμπιακής Επιτροπής. Η ΕΟΕ μέσα από το πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν αθλητή», βοήθησε πολλούς πρωτοκλασάτους να βρουν χορηγούς, ενώ στην προσπάθεια των Μπόζη – Κλωναρίδου για πρόκριση στους Ολυμπιακούς συνέβαλε και το νέο σκάφος που τους αγόρασε. «Ολα αυτά έχουν γίνει χωρίς να πάρουμε χρήματα από την πολιτεία. Αλλο ένα σημαντικό είναι η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Τρεις μεγάλες κλινικές βρίσκονται στη διάθεση των πρωταθλητών μας», υπογραμμίζει στην «Κ» ο κ. Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή