«Οι Ελληνες έχουν ιστιοπλοϊκή παιδεία και ταλέντο»

«Οι Ελληνες έχουν ιστιοπλοϊκή παιδεία και ταλέντο»

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πάντοτε οι Έλληνες είχαν ιστιοπλοϊκή παιδεία και η Ελλάδα έβγαζε μεγάλα ταλέντα.» Όσο και εάν το αποδεικνύουν τα αποτελέσματα, όταν ακούς αυτά τα λόγια από τον Παύλο Κοντίδη, Κύπριο Ολυμπιονίκη και δύο φορές παγκόσμιο πρωταθλητή στην, ίσως, δυσκολότερη ολυμπιακή κατηγορία, στα Λέιζερ Στάνταρντ, είναι σα να μπαίνει στη… γνώση η «χρυσή» σφραγίδα ενός ιστιοπλόου, ο οποίος στα 28 του έχει βάλει τα… θεμέλια για να μπει το όνομά του δίπλα στους θρύλους των ιστίων. Πριν από λίγες ημέρες, στο παγκόσμιο, στο Όρχους, κατέκτησε το δεύτερο, σερί, χρυσό μετάλλιο.

«Όλος ο ιστιοπλοϊκός κόσμος γνωρίζει ότι η κατηγορία είναι δύσκολη. Στο παγκόσμιο της Δανίας συμμετείχαν 165 αθλητές. Όλα τα σκάφη είναι ίδια και δεν μπορείς να «παίξεις» με τα υλικά. Έτσι ποντάρεις μόνο στο ιστιοπλοϊκό ταλέντο. Από το 1996, που μετέχει η κλάση στο ολυμπιακό πρόγραμμα, έχουν γίνει γνωστά όλα το «μυστικά» του σκάφους. Όλα αυτά κάνουν ακόμη μεγαλύτερο τον βαθμό δυσκολίας», δήλωσε στην «Κ» ο «ασημένιος» Ολυμπιονίκης του Λονδίνου.

«Οι Ελληνες έχουν ιστιοπλοϊκή παιδεία και ταλέντο»-1

Το βιογραφικό του Παύλου Κοντίδη είναι γεμάτο από διακρίσεις. Ίσως αξίζει να σταθούμε στις δύο πρωτιές που έχει συλλέξει από παγκόσμια νέων της ISAF, μία μοναδική επιτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο για την κατηγορία των Laser. Από τη συγκεκριμένη διοργάνωση οι περισσότεροι από τους ιστιοπλόους που κατέκτησαν μετάλλια, στη συνέχεια, ως άνδρες, μπήκαν στην «χρυσή» βίβλο του αθλήματος. Φυσικά ιδιαίτερη αξία έχει και το ολυμπιακό μετάλλιο από το Λονδίνο γιατί αποτελεί το πρώτο –και μοναδικό- μετάλλιο της Κύπρου από Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Όταν κατέκτησα το ολυμπιακό μετάλλιο δεν αντιλήφθηκα τι είχα κάνει. Όσο περνάνε τα χρόνια το αντιλαμβάνομαι, όπως αντιλαμβάνομαι τι σημαίνει αυτό το μετάλλιο για την Κύπρο και τη νεολαία της. Πολλά νέα παιδιά άρχισαν να κάνουν ιστιοπλοΐα και γράφτηκαν σε ομίλους. Ένα όμιλος, όμως, για να στηρίξει αυτό το ενδιαφέρον πρέπει να διαθέτει υποδομή και σκάφη. Έχω ακούσει ότι πήγαν παιδιά σε όμιλο για να μάθουν ιστιοπλοΐα και δεν υπήρχαν σκάφη».

«Οι Ελληνες έχουν ιστιοπλοϊκή παιδεία και ταλέντο»-2

Ποιες αλλαγές, όμως, μπορεί να φέρει ένα ολυμπιακό μετάλλιο στη ζωή ενός αθλητή; «Μετά το ολυμπιακό μετάλλιο όλα άλλαξαν προς το καλύτερο. Έχω όλους τους φορείς δίπλα μου. Και τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού και την Ολυμπιακή Επιτροπή και την Ομοσπονδία και τον Ναυτικό Όμιλο Λεμεσού. Καταλυτικό ρόλο παίζουν οι χορηγοί μου και θα ήθελα να ευχαριστήσω και δημόσια τον ΟΠΑΠ Κύπρου, το Ίδρυμα Λεβέντη, την RCB Bank, την Petrolina και τους υποστηρικτές μου, το ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου, την Easy Family of Brands και την Vita Group», μας λέει ο πρωταθλητής.

Πρωταθλητισμός αλλά και σπουδές. Ο Παύλος Κοντίδης έχει πτυχίο ναυπηγού και τώρα κάνει μεταπτυχιακό στο αθλητικό μάρκετινγκ. Κάποια στιγμή η συζήτηση φτάνει και στην ελληνική ιστιοπλοΐα. Όταν τον ρωτάμε πώς είναι πιο… δόκιμο να την πούμε, «ελλαδίτικη» ή «καλαμαράδικη», βάζει τα γέλια. Εξάλλου από την πρώτη στιγμή που τον γνωρίσαμε, μας εντυπωσίασαν η ευγένεια, το χαμόγελό του και η αγάπη του για αυτό που κάνει. «Ανέκαθεν οι Έλληνες είχαν ιστιοπλοϊκή παιδεία και πολλά ταλέντα. Όταν εγώ ξεκίνησα ξεχώριζαν οι Μπεκατώρου – Τσουλφά, ο Κακλαμανάκης, οι Κοσματόπουλος – Τριγκώνης κ.α. Στους διεθνείς αγώνες νέων βλέπεις ότι υπάρχουν πολλά παιδιά με ταλέντο, αλλά, όταν αλλάζει η ηλικιακή κατηγορία, κάπου χάνεται το… παιχνίδι. Ίσως φταίει ο οικονομικός παράγοντας. Και τώρα υπάρχουν ιστιοπλόοι από την Ελλάδα που μπορούν να διεκδικήσουν ολυμπιακά μετάλλια στο Τόκιο. Ξεχωρίζουν ο Κοκκαλάνης, η Καραχάλιου και, φυσικά, τα 470, μία κατηγορία που η χώρα έχει παράδοση, σε άνδρες και σε γυναίκες».

Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο ως μακροπρόθεσμο στόχο, ο Παύλος Κοντίδης την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στην Ιαπωνία προκειμένου να πάρει μέρος σε δοκιμαστικό αγώνα. «Πρέπει να συνηθίσουμε σιγά σιγά τον στίβο κλπ. γιατί οι Ολυμπιακοί αποτελούν τον μεγάλο στόχο. Μέχρι τότε έχουμε το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο», τονίζει.

«Οι Ελληνες έχουν ιστιοπλοϊκή παιδεία και ταλέντο»-3

Ο Παύλος Κοντίδης βρίσκεται για ολιγοήμερες διακοπές στην Πάρο, το νησί που, παραδοσιακά, γοητεύει ιστιοπλόους για προπόνηση και για ξεκούραση. Τόσο ο Κύπριος Ολυμπιονίκης, όσο και άλλοι ιστιοπλόοι που χαλαρώνουν αυτές τις ημέρες από την αγωνιστική δράση στην… ιδιαίτερη πατρίδα της Αφροδίτης της Μήλου, του Ερμή του Πραξιτέλους κλπ., ανταποκρίθηκαν με χαρά στην πρόσκληση του Ναυτικού Ομίλου Πάρου και μοιράστηκαν με τους λιλιπούτειους αθλητές του τις εμπειρίες και τα μυστικά του αγαπημένου τους αθλήματος. Στην ιστιοπλοϊκή παρέα βρέθηκαν ο καλός φίλος και συναθλητής του Παύλου Κοντίδη, ο Αντώνης Μπουγιούρης, με 28 χρόνια θητεία στην εθνική ομάδα και διακρίσεις σε διεθνείς διοργανώσεις (πρωτιές σε παγκόσμια radial, masters κ.α.), η Μαρία Μπόζη, η οποία πριν από λίγες ημέρες, μαζί με την Ραφαηλίνα Κλωναρίδου, έφεραν στην Ελλάδα την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στα 470, ο προπονητής τους και παλαιός πρωταθλητής σε 420 και 470, με δύο ολυμπιακές προκρίσεις ως προπονητής στο βιογραφικό του, ο Μιχάλης Μηλαίος και ο Γάλλος πρωταθλητής Ευρώπης, το 1979, στα Mistral Αντρέ Μαρτινί, που θεωρεί την Πάρο δεύτερή του πατρίδα.

«Οι Ελληνες έχουν ιστιοπλοϊκή παιδεία και ταλέντο»-4

«Η Ελλάδα διαθέτει από τους ωραιότερους στίβους για ιστιοπλοΐα στον κόσμο. Στην Πάρο οι συνθήκες είναι ιδανικές. Όταν αγαπάτε αυτό που κάνετε, τότε θα πετύχετε», συμβούλεψαν οι καταξιωμένοι αθλητές τη νέα ιστιοπλοϊκή γενιά της Πάρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή