To VAR στο Τσάμπιονς Λιγκ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από την επιτυχημένη εφαρμογή του VAR (βιντεοδιαιτητής) στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, η UEFA –όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Times– εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει το VAR στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου μελετά σχέδιο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το VAR από την προημιτελική φάση και μετά. Η αρμόδια επιτροπή της UEFA αναμένεται να λάβει την τελική απόφαση στο τέλος του επόμενου μήνα (27 Σεπτεμβρίου), στο συνέδριο που θα διεξαχθεί στην Κροατία.

Το κύριο πρόβλημα που αντιμετώπισε η ευρωπαϊκή ομοσπονδία σχετικά με τη χρήση του VAR στο Τσάμπιονς Λιγκ από τη φάση των ομίλων, αφορούσε τον αριθμό των ατόμων που θα στελεχώσουν αυτό το εγχείρημα, καθώς πρόκειται για οχτώ παιχνίδια σε μία βραδιά. Αντιθέτως, είναι πολύ εύκολο να τεθεί το σύστημα σε λειτουργία για τους προημιτελικούς και ύστερα, καθώς παίζεται ένα παιχνίδι τη φορά. Η διοίκηση της UEFA, λοιπόν, πιστεύει και ελπίζει ότι αυτό θα προστατεύσει την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης από διαιτητικά λάθη, τα οποία μπορεί να κρίνουν λανθασμένα ένα αποτέλεσμα και μία πρόκριση. Επίσης, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία θα εξετάσει και την περίπτωση του VAR για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2020.

Μέχρι στιγμής, τα περισσότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα χρησιμοποιούν το VAR εκτός από την αγγλική Πρέμιερ Λιγκ και φυσικά το ελληνικό πρωτάθλημα… Ωστόσο, η πιο επικερδής Λίγκα της Ευρώπης θα προβεί σε δοκιμές για το VAR καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν, με στόχο να το θέσει σε λειτουργία από την περίοδο 2019-2020. Ο βιντεοδιαιτητής θα χρησιμοποιηθεί δοκιμαστικά σε περίπου 60 αγώνες των κυπέλλων Αγγλίας ενόψει της επόμενης σεζόν.

Πολλοί φίλαθλοι ανά τον κόσμο έχουν δεύτερες σκέψεις για το VAR, καθώς όπως ισχυρίζονται επηρεάζει αρνητικά τη ροή του αγώνα. Η επιτροπή κανονισμών διαφωνεί: «Οι χρόνοι εκτίμησης μιας φάσης στο Παγκόσμιο Κύπελλο δεν ήταν τόσο μεγάλοι όσο πίστευαν, καθώς κατά μέσον όρο οι διαιτητές έπαιρναν την απόφασή τους σε 86,5 δευτερόλεπτα».

Εκτός από το ζήτημα του VAR στο Τσάμπιονς Λιγκ, η UEFA πρέπει να λάβει μια απόφαση και για τη διατήρηση του AAR (πέμπτος και έκτος διαιτητής δίπλα από τις εστίες) που χρησιμοποιεί για τους αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή