Ημέρες χαράς στο βόλεϊ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ελληνικό βόλεϊ πανηγυρίζει την πρόκριση σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και των δύο εθνικών ομάδων μετά το 1991. Τότε οι γυναίκες έπαιξαν στην τελική φάση της Ρώμης και κατετάγησαν στην 8η θέση, ενώ οι άνδρες έφθασαν στην 9η στο Βερολίνο.

Η πρώτη κοινή παρουσία των δύο ελληνικών ομάδων χρονολογείται στο 1985, όταν οι γυναίκες ήρθαν 12ες στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Αρνεμ και οι άνδρες 7οι στο Aμστερνταμ. Η Εθνική γυναικών θα παρουσιαστεί για πέμπτη φορά σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος από το 1947 και πρώτη μετά το 2001 στη Βάρνα, όπου είχε φθάσει στη 12η θέση. Η καλύτερη παρουσία της ήταν στο Ευρωπαϊκό της Ρώμης (1991) με την 8η θέση.

Οι άνδρες θα βρεθούν για 15η φορά σε τελική φάση. Η μεγαλύτερη επιτυχία τους παραμένει η κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στη Γάνδη το 1987. Τελευταία φορά που ακούσαμε εθνικό ύμνο σε τελική φάση Euro ήταν στη Σμύρνη το 2009, οπότε βρέθηκε στην 8η θέση.

Στο Μπακού, η Εθνική ανδρών, αν και βρέθηκε να χάνει με 2-0 σετ από το Αζερμπαϊτζάν, γύρισε το ματς, επικρατώντας με 3-2 σετ (25-20, 25-22, 22-25, 18-25, 05-15) και ταυτόχρονα, με την τέταρτη συνεχόμενη νίκη στον 7ο όμιλο, εξασφάλισε και μαθηματικά την πρόκριση στην τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2019.

Καθοριστικές ήταν οι αλλαγές του Ανδρεόπουλου με τους Στιβαχτή (4 άσοι) και Κοκκινάκη να αλλάζουν τη ροή του ματς. Πρωταγωνιστής του αγώνα ήταν ο Θανάσης Πρωτοψάλτης, που έκανε ματς καριέρας με 19 πόντους και είχε απίστευτο ρεπορτόριο στην επίθεση. Πρώτος σκόρερ της Εθνικής ήταν ο Ζουπάνι με 21 πόντους, 13 είχε ο Κοκκινάκης και 10 ο Πετρέας (4 μπλοκ).

Η Εθνική γυναικών έφθασε και πάλι σε υψηλά στάνταρ απόδοσης και επικράτησε εκ νέου με 3-0 σετ (25-22, 25-22, 25-12) της Ουκρανίας. Μπροστά σε 1.100 άτομα που δημιούργησαν θερμή ατμόσφαιρα, η Εθνική είχε όλα εκείνα τα στοιχεία που θα της έδιναν τη νίκη-πρόκριση.

Ο προπονητής των κοριτσιών Γκιγιέρμε Ναράνχο υποστήριξε χαρακτηριστικά: «Δεν σταματάει κάθε μέρα να με εκπλήσσει αυτή η ομάδα».

«Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα ότι θα εξασφαλίζαμε την πρόκριση τόσο γρήγορα. Είμαι πολύ χαρούμενη που τα καταφέραμε. Ξεκινήσαμε πάρα πολύ καλά από τον Μάιο με τους Μεσογειακούς Αγώνες και συνεχίσαμε στον Βόλο την καλή δουλειά. Είμαστε δεμένη ομάδα, το προπονητικό σταφ βοήθησε αρκετά και, όπως είπε και η Στέλλα, ευχαριστούμε τον πρόεδρο κ. Καραμπέτσο και τον κ. Περόπουλο, που μας βοηθούσε κάθε ημέρα. Σιγά σιγά το βόλεϊ στην Ελλάδα ανεβαίνει επίπεδο», τόνισε η Ανθή Βασιλαντωνάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή