Ο Αίολος συμμάχησε με τους ιστιοπλόους στον Αγώνα της Ανδρου

Ο Αίολος συμμάχησε με τους ιστιοπλόους στον Αγώνα της Ανδρου

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ηταν μία πολύ γρήγορη κούρσα. Δε γνωρίζω τα αποτελέσματα αλλά είμαι σίγουρος ότι οι διαφορές θα είναι πολύ μικρές». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Τάκη Μάντη, όταν έδεσε το «Black Jack» στο Νειμποριό της Άνδρου, όπου ολοκληρώθηκε η πρώτη ιστιοδρομία του 51ου Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Άνδρου «Ιωάννης Β. Γουλανδρής». Και η πρόβλεψη του «χάλκινου» Ολυμπιονίκη του Ρίο επιβεβαιώθηκε. Οι διαφορές ανάμεσα στα σκάφη ήταν τόσο μικρές, σαν ο Αίολος ήθελε να στείλει τα ιστιοφόρα όσο το δυνατόν γρηγορότερα στο νησί που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη ναυτική παράδοση της χώρας.

Στα «καθαρόαιμα» αγωνιστικά, τα ORCi, το «Black Jack» (κυβερνήτες Μ. Κουρτέσης – Τ. Μάντης) είχε, στον διορθωμένο χρόνο, οκτώ λεπτά διαφορά από το δεύτερο, το «Ellinixx» (Σ. Λεονταρίδης), ενώ στο δεύτερο από το τρίτο, το Isail (Θ. Τσουλφάς), η διαφορά ήταν λιγότερο από δύο λεπτά. «Πρώτη φορά έγινε ένας τόσο γρήγορος αγώνας. Τα σκάφη ανέπτυξαν μεγάλες ταχύτητες, ιδίως μέσα στη νύχτα, σε μία ιστιοδρομία ιδιαίτερα απαιτητικά λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν έξω από την Άνδρο», δήλωσε στην «Κ» ο Παύλος Καγιαλής, το ιστιοπλοϊκό «ζευγάρι» του Τάκη Μάντη στα 470 και κορυφαίοι, σύμφωνα με τις διακρίσεις, εν ενεργεία Έλληνες ιστιοπλόοι. 

Στα Super Yachts πρώτευσε το «Yacana» (κυβ. A. Lanham και Ι. Γκράσσης) και ακολούθησαν τα Eliana K IV (Ε. Κουκουτσάκης) και Spirit Of Galateia (Α. Αντωνίου – Δ. Χριστοφόρου). Στα ORC Club πρώτο τερμάτισε η «Απήδαλος Ναυς» με κυβερνήτη τον Παύλο Κούρκουλο, παλαιό πρωταθλητή τριγώνου, δεύτερο το «Alter Ego» με τον ζωντανό «θρύλο» των θαλασσών και κάτοχο πέντε χρυσών ευρωπαϊκών μεταλλίων, τον 88χρονο Στέλιο Μπόνα και τρίτο το «Giorgio» (Κ. Σεπυργιώτης – Κ. Μάνθος). 

Η εκκίνηση πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Βουλιαγμένης, από τον Σπύρο Καπράλο, πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, και τα σκάφη έφυγαν προς το Σούνιο.

Μέχρι και τη Μακρόνησο η πλεύση ήταν πλαγιοδρομία και μετά, έως το ακρωτήρι Φάσσα, βορειοδυτικά της Άνδρου, «γύρισε» σε όρτσα. Τα ιστιοφόρα συνέχισαν σε πλαγιοδρομία μέχρι το ακρωτήρι Καμπανός (βορειανατολικά της Άνδρου). Εκεί άνοιξαν τα μπαλόνια και ταξίδεψαν πρίμα με συντροφιά το φεγγάρι μέχρι να τους καλοδεχτεί η Αγία Θαλασσινή και να τους φωτίσει ο, κατασκευασμένος το 1887, φάρος Τουρλίτης, στην είσοδο του λιμανιού της Χώρας. Η ένταση του ανέμου ήταν από 18 έως 25 μίλια, με ιδιαιτερότητα την πολύ έντονη ρεστία (κυματισμός που οφείλεται σε προγενέστερα καιρικά φαινόμενα) έξω από το Κάβο Ντόρο.

Ο αγώνας διοργανώνεται από τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος και τον Ναυτικό Όμίλο Άνδρου.

Ο Αίολος συμμάχησε με τους ιστιοπλόους στον Αγώνα της Ανδρου-1
Ο Αίολος συμμάχησε με τους ιστιοπλόους στον Αγώνα της Ανδρου-2
Ο Αίολος συμμάχησε με τους ιστιοπλόους στον Αγώνα της Ανδρου-3

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή