ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Καμπάνια της Nike προκαλεί αντιδράσεις λόγω Κάπερνικ

Καμπάνια της Nike προκαλεί αντιδράσεις λόγω Κάπερνικ

Η Nike επέλεξε τον παίκτη του NFL (αμέρικαν φούτμπολ) Κόλιν Κάπερνικ στην καμπάνια για τα τριάντα χρόνια του σλόγκαν «Just Do It». Ο ίδιος ανακοίνωσε αυτή τη συνεργασία μέσω Twitter, γράφοντας: «Να πιστεύεις κάτι, ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να θυσιάσεις τα πάντα».

Ο 30χρονος αθλητής έγινε γνωστός παγκοσμίως το 2016, όταν είχε γονατίσει στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου, πριν από φιλικό αγώνα, διαμαρτυρόμενος για την αστυνομική αυθαιρεσία στη χώρα του. Ο ίδιος είχε δηλώσει πως «δεν μπορεί να δείξει περηφάνια για τη σημαία μιας χώρας που καταπιέζει τους μαύρους».

Επίσης, τον Aύγουστο του 2016 είχε πει το εξής: «Αν μου στερήσουν το δικαίωμα να αγωνίζομαι ή τους χορηγούς μου, τότε θα είμαι σίγουρος ότι έκανα αυτό που ήταν σωστό». Από την ημέρα εκείνη μέχρι και σήμερα, ο Κάπερνικ παρέμεινε άνεργος αλλά εντέλει δικαιώθηκε, καθώς έγινε το σύμβολο της Nike.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ είχε μιλήσει το 2017 για την απόφαση του Κάπερνικ να γονατίσει κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου: «Δεν θα θέλατε να δείτε έναν από τους ιδιοκτήτες ομάδων του NFL, όταν κάποιος δείχνει ασέβεια στη σημαία μας, να λέει: Πάρτε αυτό το… από το γήπεδο αυτή τη στιγμή; Απολύεται».

Σήμερα, η συγκεκριμένη επιλογή της Nike με τον Κάπερνικ προκάλεσε αντιδράσεις από τους υποστηρικτές του Τραμπ, οι οποίοι δημιούργησαν το hashtag #boycottNike ενώ μερικοί από αυτούς έκαψαν προϊόντα που είχαν αγοράσει από την εταιρεία. Παρ’ όλα αυτά, ο Κάπερνικ βρήκε στο πλευρό του κορυφαίους αθλητές, οι οποίοι δεν δίστασαν να βγουν στην πρώτη γραμμή.

Συνάδελφοι του Κάπερνικ και αθλητές της Nike υποστήριξαν το έργο της εταιρείας. Ο Λεμπρόν Τζέιμς δημοσίευσε τη φωτογραφία του εξωφύλλου της Nike με τον Κάπερνικ στο Instagram, ενώ η Σερίνα Ουίλιαμς έγραψε το εξής στο Twitter: «Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη που είμαι μέλος της οικογένειας της Nike σήμερα».