Λίγκα των Εθνών ή Βαβέλ;

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σάρκα και οστά» λαμβάνει απόψε η νέα ιδέα της UEFA για αναδιοργάνωση των αγώνων των εθνικών ομάδων και αποκομιδή κερδών, το ονομαζόμενο Nations League (ή Λίγκα των Εθνών επί το ελληνικότερον). Η διοργάνωση, με τη συμμετοχή και των 55 ευρωπαϊκών ομοσπονδιών, χαρίζει στην πρώτη της εκδοχή τέσσερα εισιτήρια για τα τελικά του Euro 2020. Κράχτης της δε, στην πρώτη της βραδιά, είναι η σπουδαία αναμέτρηση της Γερμανίας με τη Γαλλία.

Η διοργάνωση θα επαναλαμβάνεται ανά διετία, με στόχο να αντικαταστήσει τα φιλικά παιχνίδια που έδιναν οι εθνικές ομάδες με κάτι πιο οργανωμένο και επικερδές – αν και σχετικά μπερδεμένο.

«Ο προπονητής μας προσπάθησε να μας εξηγήσει πώς θα διεξάγεται η διοργάνωση, αλλά μπερδευτήκαμε, προσπαθούμε να το κατανοήσουμε», παραδέχθηκε ο διεθνής Αγγλος αμυντικός Χάρι Μαγκουάιρ.

Η σύγχυση συνίσταται στο ότι μπορεί στο τέλος της διοργάνωσης να παίρνει μια χώρα το τρόπαιο, αλλά ουσιαστικές νικήτριες θα είναι οι χώρες που θα λάβουν τα έξτρα εισιτήρια για τα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, κι αυτές πιθανότατα δεν θα συμμετέχουν καν στην τελική τετράδα που θα διεκδικεί το τρόπαιο.

Οι 55 εθνικές ομάδες έχουν χωριστεί σε τέσσερις κατηγορίες με βάση τη βαθμολογία τους, ώστε να δίνουν μεταξύ τους ανταγωνιστικά παιχνίδια προετοιμασίας για τα προκριματικά και τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Κάθε κατηγορία είναι χωρισμένη σε ομίλους των τριών ή τεσσάρων ομάδων όπου όλοι παίζουν μεταξύ τους εντός κι εκτός έδρας από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο, κι οι νικητές κάθε ομίλου θα συμμετάσχουν στο… φάιναλ φορ κάθε κατηγορίας τον προσεχή Ιούνιο.

Αμεσο έπαθλο για τον τελικό νικητή της πρώτης κατηγορίας θα είναι ο τίτλος του Nations League, και για όσους αναδειχθούν νικητές σε κάθε όμιλο στη Β΄, Γ΄ και Δ΄ κατηγορία, η άνοδος στην αμέσως ανώτερη. Η θέση του ουραγού κάθε ομίλου των τριών ή τεσσάρων ομάδων οδηγεί σε υποβιβασμό.

Πέρα όμως από τα φάιναλ φορ, οι τέσσερις ομάδες με την υψηλότερη κατάταξη σε κάθε κατηγορία που δεν θα καταφέρουν να περάσουν στο Euro 2020 από τα προκριματικά θα συγκροτήσουν νέα… φάιναλ φορ που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2020 με έπαθλο τέσσερα εισιτήρια για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ένα σε κάθε κατηγορία. Η τελική κατάταξη του Nations League θα χρησιμοποιηθεί και για τη σύσταση των γκρουπ δυναμικότητας στην κλήρωση των προκριματικών ομίλων του Euro 2020.

Από τους αγώνες της πρώτης αγωνιστικής ξεχωρίζουν οι αναμετρήσεις της Α΄ κατηγορίας, κυρίως το Γερμανία – Γαλλία απόψε, το Ιταλία – Πολωνία αύριο και το Αγγλία – Ισπανία το Σάββατο, αλλά και το αυριανό Τουρκία – Ρωσία για τη Β΄ κατηγορία.

Μπορεί για την Ελλάδα να ακούγεται λίγο υποτιμητικό να αγωνίζεται στην Γ΄ κατηγορία, όμως η τοποθέτησή της εκεί, που έγινε με βάση τη θέση στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA, συνιστά μια καλή ευκαιρία όχι μόνο για νίκες που θα βελτιώσουν τη θέση της στην κατάταξη αυτή και την ψυχολογία και λειτουργία της ομάδας, αλλά και για πρόκριση στα τελικά διά της… πλαγίας οδού που προσφέρει η νέα διοργάνωση.

Το πλάνο του Σκίμπε για το Ταλίν

Στη σύνθεση της βασικής ενδεκάδας που θα παρατάξει στον πρώτο αγώνα του Nations League, με αντίπαλο την Εσθονία στο Ταλίν, καταλήγει ο τεχνικός της Εθνικής ποδοσφαίρου, Μίκαελ Σκίμπε, που είχε στη χθεσινή προπόνηση όλους τους παίκτες στη διάθεσή του. Αμφιβολίες συμμετοχής υπάρχουν μόνο για τον Μιχάλη Μπακάκη, επειδή επανέρχεται σταδιακά στις προπονήσεις, ενώ αντίστοιχο πρόγραμμα ακολουθεί και ο Ζέκα, ο οποίος όμως υπολογίζεται κανονικά για την αρχική 11άδα στο Ταλίν. Ο Γερμανός τεχνικός προσανατολίζεται σε σχηματισμό 4-2-3-1, με τον Καρνέζη να βρίσκεται κάτω από τα δοκάρια και την τετράδα των Τοροσίδη, Μανωλά, Παπασταθόπουλου και Λυκογιάννη να συνθέτουν την αμυντική γραμμή. Στο κέντρο και στα ανασταλτικά χαφ, εκτός του Ζέκα, ο Σκίμπε θα επιλέξει έναν εκ των Τζιόλη, Μπουχαλάκη και Κουρμπέλη, ενώ οι Φορτούνης, Πέλκας και πιθανότατα ο Μάνταλος συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να αγωνιστούν πίσω από τον μοναδικό προωθημένο –και σίγουρα βασικό– Κώστα Μήτρογλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή