«Κίτρινη» στο εκτός έδρας γκολ

«Κίτρινη» στο εκτός έδρας γκολ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκέψεις της UEFA για την αλλαγή του κανονισμού των εκτός έδρας γκολ έχει φέρει θύελλα από αντιδράσεις στην Ευρώπη. Οπως τόνισε χθες το απόγευμα, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Τζιόρτζιο Μαρκέτι, στο περιθώριο της συνάντησης των προπονητών των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης, ύστερα από 53 χρόνια η UEFA σκέφτεται το ενδεχόμενο αλλαγής του κανονισμού για τα εκτός έδρας γκολ.

Οι προπονητές ζήτησαν από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία να αναθεωρήσει τη χρήση του σε αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ, για τον λόγο ότι σήμερα η φιλοξενούμενη ομάδα μπορεί να σκοράρει πιο εύκολα από ό,τι πριν από 20-30 χρόνια. Επίσης, οι τεχνικοί θέλουν η μεταγραφική καλοκαιρινή περίοδος να τερματίζεται ταυτόχρονα σε όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα. Ο Μαρκέτι επιβεβαίωσε ότι αυτό το αίτημα θα ανοίξει έναν νέο κύκλο συζήτησης, όσον αναφορά τα εκτός έδρας παιχνίδια, από τη φάση των «16» και έπειτα. Η ετήσια συνάντηση της UEFA πραγματοποιήθηκε στην έδρα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, στη Νιόν της Ελβετίας. Οι προπονητές που συμμετείχαν ήταν οι Κάρλος Αντσελότι (Νάπολι), Ουνάι Εμερι (Αρσεναλ), Μασιμιλιάνο Αλέγκρι (Γιουβέντους), Πάουλο Φρονσέκα (Σαχτάρ), Τζούλεν Λοπετέγκι (Ρεάλ Μαδρίτης), Ζοζέ Μουρίνιο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Τόμας Τούχελ (Ντόρτμουντ), Αρσέν Βενγκέρ.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Μαρκέτι μίλησε στα ΜΜΕ δηλώνοντας: «Οι προπονητές πιστεύουν πως η επίτευξη των στόχων δεν είναι τόσο δύσκολη όσο ήταν στο παρελθόν. Για τον λόγο αυτόν, θεωρούν πως ο κανόνας του εκτός έδρας γκολ θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Ετσι θα γίνει λοιπόν, αυτό θα κάνουμε. Πιστεύουν πως η κατάσταση στο ποδόσφαιρο έχει αλλάξει και η βαρύτητα του εκτός έδρας γκολ είναι διαφορετική από παλιά». Στη συνάντηση της Ελβετίας, οι προπονητές επίσης αναφέρθηκαν στο γεγονός πως ο κανόνας αυτός είναι αντιπαραγωγικός καθώς ενθαρρύνει τους φιλοξενούμενους να επιτεθούν, ενώ τους γηπεδούχους να αμυνθούν και να αποφύγουν ένα τέρμα στην έδρα τους.

Ο κανόνας του εκτός έδρας γκολ εισήχθη για πρώτη φορά στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση το 1965 ως εναλλακτική λύση. Εκείνη την εποχή, το να παίζει μία ομάδα στην Ευρώπη ήταν μια τεράστια πρόκληση που περιλάμβανε πολύ δύσκολα και απαιτητικά ταξίδια, εκφοβισμούς αλλά και άγνωστες συνθήκες στο εξωτερικό, κάτι το οποίο σήμερα θεωρείται ρουτίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή