CAS υπό αμφισβήτηση ή θέμα διατύπωσης;

CAS υπό αμφισβήτηση ή θέμα διατύπωσης;

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δικαιοδοσία του Ανωτάτου Αθλητικού Δικαστηρίου της Λωζάννης (CΑS) φέρεται να αμφισβητεί απόφαση δικαστηρίου των Βρυξελλών, αποφασίζοντας ότι δεν έχει δικαίωμα να επιβάλει την άποψή του στο ποδόσφαιρο, την ώρα που η Λωζάννη απαντά ότι δεν πρόκειται παρά για διαφορετική προσέγγιση επί τεχνικού θέματος.

Εφετείο της βελγικής πρωτεύουσας έκρινε ότι με βάση τα καταστατικά των διεθνών ομοσπονδιών, το CΑS δεν μπορεί να έχει το αποκλειστικό δικαίωμα για τη διευθέτηση νομικών διαφορών στο ποδόσφαιρο.

Πρόκειται για μια προσφυγή της Σερέν, ομάδας τρίτης κατηγορίας του Βελγίου, και της εταιρείας Ντουαγέν Σπορτς κατά των FIFA, UEFA και της βελγικής ομοσπονδίας ενάντια στην απαγόρευση για την ιδιοκτησία ποδοσφαιριστών από τρίτους – δηλαδή, κατά κανόνα, από εταιρείες εκπροσώπησης. Το βελγικό εφετείο έκρινε ότι η «επιβεβλημένη διαμεσολάβηση» του CΑS για υποθέσεις που αφορούν τουλάχιστον ποδοσφαιρικούς συλλόγους αντιβαίνει το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το άρθρο 47 του Ευρωπαϊκού Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα εθνικά δικαστήρια θα μπορούν να έχουν πλέον τη δικαιοδοσία επί αθλητικών διαφορών σε δεύτερο βαθμό, ενώ έως σήμερα αυτές παραπέμπονταν στο δικαστήριο της Λωζάννης. Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «Ας», πολλές παλαιότερες αποφάσεις του CΑS μπορεί να τεθούν τώρα υπό αμφισβήτηση.

Προ της κατάστασης αυτής το CΑS έσπευσε την Τρίτη να διαψεύσει ότι τίθεται σε κίνδυνο η δικαιοδοσία του επί ποδοσφαιρικών υποθέσεων, δηλώνοντας ουσιαστικά ότι το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί με μια επαναδιατύπωση των κανονισμών της FIFA, χωρίς περαιτέρω συνέπειες για το δικαστήριο της Λωζάννης και το κύρος του.

«Το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο στη διατύπωση στο καταστατικό της FIFA όπου γίνεται αναφορά στο CΑS. Τέτοιο θέμα διατύπωσης δεν επηρεάζει την παγκόσμια δικαιοδοσία του CΑS», τονίζει στην ανακοίνωσή του το Αθλητικό Δικαστήριο, προσθέτοντας ότι «κανένας κανονισμός περί διαμεσολάβησης του CΑS δεν έχει κηρυχθεί “παράνομος” από την απόφαση των Βρυξελλών».

Συνεπώς, η Λωζάννη αναγνωρίζει ότι «ο κίνδυνος μήπως ένα εθνικό δικαστήριο δεν αναγνωρίσει τις αποφάσεις του CΑS ή δεν τις επιβάλει μπορεί να μην είναι μηδαμινός, αλλά είναι πολύ περιορισμένος».

Επισημαίνεται ότι καθώς το CΑS εδρεύει στην Ελβετία δεν δεσμεύεται από τη νομοθεσία ή τη νομολογία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή