«Συγχωροχάρτι» στη Ρωσία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληγές μεγαλύτερες από εκείνες που επιχειρεί να κλείσει φαίνεται να άνοιξε ο παγκόσμιος οργανισμός κατά του ντόπινγκ (WADA) με τη χθεσινή του απόφαση να επαναφέρει τον ρωσικό οργανισμό κατά του ντόπινγκ (RUSADA), θεωρώντας ότι η Ρωσία εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις για επιστροφή στη νομιμότητα. Οι αντιδράσεις ήρθαν ήδη σφοδρές από αθλητές και παράγοντες, και αναμένονται σοβαρές συνέπειες. Κατά τη χθεσινή της σύνοδο στις Σεϋχέλλες, η εκτελεστική επιτροπή του WADA αποφάσισε με πλειοψηφία εννιά έναντι δύο να υποδεχθεί ξανά στους κόλπους του παγκόσμιου οργανισμού τη ρωσική υπηρεσία, σχεδόν τρία χρόνια από τον Νοέμβριο του 2015, όταν έχοντας υπόψη την έκθεση Μακλάρεν περί του κρατικού συστήματος ντόπινγκ απέκλεισε τον RUSADA και αφαίρεσε την άδεια ελέγχου από το εργαστήριο της Μόσχας.

Η άρση του ρωσικού αποκλεισμού βασίστηκε σε επιστολή που απέστειλαν οι ρωσικές αρχές, εκεί όπου όμως δεν υπάρχει ούτε ξεκάθαρη ανάληψη ευθύνης για το κρατικό σύστημα ντόπινγκ όπως το στοιχειοθέτησε η έκθεση Μακλάρεν, ούτε προσφέρεται η άνευ όρων πρόσβαση στα δείγματα των Ρώσων αθλητών που παρακρατεί το εργαστήριο της Μόσχας.

Ο WADA τόνισε χθες ότι η επιστροφή των Ρώσων θα τελεστεί μόνο υπό όρους, και εάν δεν επιτραπεί πρόσβαση στα δείγματα ο αποκλεισμός θα επανέλθει, αλλά η ίδια η εκτελεστική επιτροπή ενέκρινε την αλλοίωση των αρχικών όρων που είχαν τεθεί και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Η συμβιβαστική διάθεση που απροσδόκητα επιδεικνύει ο παγκόσμιος οργανισμός έχει προκαλέσει την οργή πολλών δυτικών φορέων, αθλητών (νυν και πρώην), ακόμη και της ίδιας της αντιπροέδρου του WADA που είχε εκ των προτέρων δηλώσει αντίθετη στην άρση του ρωσικού αποκλεισμού. Η σκληρή αντίδραση οργανισμών, όπως η διεθνής ομοσπονδία στίβου (IAAF) και ο αμερικανικός οργανισμός κατά του ντόπινγκ (USADA), με χθεσινές δηλώσεις δείχνει ότι ανοίγουν μεγάλες πληγές στον παγκόσμιο αθλητισμό: «Σήμερα είχαμε τη σημαντικότερη απόφαση στην ιστορία του WADA, που αποτελεί καταστροφικό πλήγμα για τους καθαρούς αθλητές ανά τον κόσμο», είπε ο επικεφαλής του USADA, Τράβις Τάιγκαρτ. Ο δε πρόεδρος της επιτροπής αθλητών της IAAF, Ινιάκι Γκόμεθ, είπε πως η απόφαση «πλήττει το κύρος του WADA και γενικά του αθλητισμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή