Ιστιοπλοΐα μετ’ εμποδίων

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Ιούλιο του 2020 το παραθαλάσσιο θέρετρο της Ιαπωνίας, η Ενοσίμα, θα υποδεχθεί για δεύτερη φορά ιστιοπλόους που θα πάρουν μέρος σε Ολυμπιακούς. Από τη διοργάνωση του 1964 έχουν αλλάξει πολλά στον κόλπο Σατζάμι και οι άνθρωποι της ιστιοπλοΐας τρέμουν στο άκουσμα της λέξης τυφώνας, διότι ενδέχεται να καταστρέψει τους Αγώνες. Ενα άλλο εμπόδιο αποτελούν οι ψαράδες, που θεωρούν τους εαυτούς τους… αρχέγονους ιδιοκτήτες της περιοχής και τους ιστιοπλόους παρείσακτους διότι διώχνουν τα ψάρια.

«Αυτό που μας τρομάζει είναι οι τυφώνες. Οι Ολυμπιακοί της ιστιοπλοΐας θα διαρκέσουν, στο σύνολό τους, 20 ημέρες. Κάθε 15 ημέρες έχει και έναν τυφώνα. Εξαρτάται σε ποιο σημείο θα μας πετύχει. Εάν είναι τις πρώτες ημέρες θα χαλάσουν η προετοιμασία και η καταμέτρηση, εάν όμως έρθει ένας τυφώνας στη μέση των αγώνων θα καταστρέψει τη διοργάνωση. Από τις κατηγορίες θα μπορέσουν να μπουν τα 470, τα Φιν και, ίσως, τα Λέιζερ. Οι υπόλοιποι (49άρια, Νάκρα, RSX κ.λπ.) θα κάτσουν και θα κοιτάζουν τους υπόλοιπους. Η Ενοσίμα είναι ένας ανοικτός κόλπος και όταν πιάσει μπουκαδούρα (σ.σ. άνεμος που πνέει από τη θάλασσα προς τη στεριά) δε μπορείς να “κρύψεις” κάπου τις άλλες κατηγορίες ώστε να διεξαχθούν κούρσες, όπως γινόταν στη Βραζιλία», δήλωσε στην «Κ» ο Δημήτρης Δήμου, αρχικαταμετρητής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και πρόεδρος της παγκόσμιας κλάσης των 470.

Αυτές τις ημέρες στο Τόκιο βρίσκονται τρία ελληνικά πληρώματα. Οι Τάκης Μάντης – Παύλος Καγιαλής (470), ο Βύρων Κοκκαλάνης (RSX) και η Βασιλεία Καραχάλιου (Λέιζερ Ράντιαλ) πήραν μέρος σε διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τώρα αγωνίζονται στην Ολυμπιακή Εβδομάδα. Ο πρώτος αγώνας διεξήχθη… μετ’ εμποδίων. Και σε αυτό δεν έφταιγαν οι ασταθείς καιρικές συνθήκες ούτε ο στεριανός αέρας. Το βασικό εμπόδιο ήταν οι ψαράδες. Οι «άρχοντες του κόλπου του Σατζάμι» απλώνουν τα δίχτυα τους και μαζεύουν την ψαριά τους, περίπου, στις 13.00. Φυσικά, μέχρι εκείνη την ώρα, η επιτροπή Αγώνων δεν μπορεί να πάει να στήσει στίβους γιατί πιθανότατα θα έρθει σε σύγκρουση με τους αλιείς. «Αυτό είναι άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα. Οι στίβοι περιορίζονται από τις περιοχές που απλώνουν τα δίχτυα. Στη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν διεξήχθησαν κούρσες διότι οι ψαράδες δεν δέχονταν να σταματήσουν», μας λέει ο κ. Δήμου και σε αυτό το θέμα στέκεται και ο Μάκης Ωρολογάς, προπονητής των «χάλκινων» ολυμπιονικών του Ρίο Τάκη Μάντη και Παύλου Καγιαλή, που βρίσκεται στην περιοχή μαζί με τους αθλητές του. «Η ώρα εκκίνησης των αγώνων ήταν στις 11.00 αλλά δεν ξεκινούσαμε πριν από τις 13.00, διότι οι ψαράδες και οι δραστηριότητές τους εμπόδιζαν να δοθεί η εκκίνηση την προγραμματισμένη ώρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη διεξαχθούν όλες οι κούρσες γιατί έως τις 13.00 είχε αέρα και μετά έπεφτε», τόνισε ο παλαιός πρωταθλητής των 470 και νυν προπονητής.

Σε ό,τι αφορά τις κατασκευές ο χρόνος είναι με το… μέρος των Ιαπώνων. Στο Ολυμπιακό Κέντρο της ιστιοπλοΐας αυτές τις ημέρες έχει αρχίσει η οικοδόμηση ενός κτιρίου όπου θα στεγαστούν κάποιες από τις ανάγκες της διοργάνωσης. Σε ό,τι αφορά τη, μέχρι τώρα, μαρίνα οι χώροι της θα χωρέσουν οριακά τα ιστιοπλοϊκά και τα βοηθητικά σκάφη.

Τόσο φέτος όσο και του χρόνου οι Ιάπωνες έχουν προγραμματίσει μία σειρά από διεθνείς διοργανώσεις ώστε να αξιολογήσουν τις δυνατότητές τους. Του χρόνου έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στην περιοχή παγκόσμια πρωταθλήματα, όπως των 470 και Κύπελλα για να βεβαιωθούν οι ιθύνοντες ότι όλα θα είναι έτοιμα τον Ιούλιο του 2020. Κι αν με τους ψαράδες βρουν λύση, οι τυφώνες θα αποτελέσουν το μεγάλο πρόβλημα, καθώς, όπως λένε και στην ιστιοπλοΐα, τα φυσικά φαινόμενα δεν δαμάζονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή