ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

«Ψυχρός πόλεμος» Ρωσίας – Δύσης

«Ψυχρός πόλεμος» Ρωσίας – Δύσης

Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε η απόφαση του παγκόσμιου οργανισμού κατά του ντόπινγκ (WADA) την Πέμπτη να επαναφέρει –υπό όρους– στους κόλπους της τον ρωσικό οργανισμό καταπολέμησης της μάστιγας του αθλητισμού (RUSADA) σχεδόν τρία έτη μετά τον αποκλεισμό του λόγω του αποδεδειγμένου συστήματος χορήγησης απαγορευμένων ουσιών και απόκρυψης στοιχείων από το ρωσικό κράτος. Η χαρακτηρισμένη ως δυσκολότερη απόφαση στη 19χρονη ιστορία του WADA οξύνει περαιτέρω τον «ψυχρό πόλεμο» στον παγκόσμιο αθλητισμό.

Από τη μία η Μόσχα χαιρέτισε την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του WADA στις Σεϋχέλλες ως επιστέγασμα πολυετούς προσπάθειας εναρμόνισης (όχι «συμμόρφωσης») του RUSADA με τις επιταγές του WADA, λέγοντας ότι οι Ρώσοι αθλητές έχουν πάλι την ευκαιρία να συναγωνίζονται τους αντιπάλους τους ως ίσοι. Από την άλλη, ρέει χείμαρρος δηλώσεων από δυτικούς οργανισμούς, παράγοντες και αθλητές, νυν και πρώην. Κρίσιμη συνέπεια της απόφασης που διχάζει είναι ότι δίνει «συγχωροχάρτι» στη Ρωσία ώστε να μπορεί να διεκδικήσει την ανάληψη διεθνών διοργανώσεων σε όλα τα αθλήματα.

Η βασική κριτική που γίνεται στον παγκόσμιο οργανισμό αφορά την ελαστική εφαρμογή των όρων που ο ίδιος είχε θέσει στη Ρωσία και αυτοί συνοψίζονται στην ανάληψη της ευθύνης για το σύστημα ντοπαρίσματος και στην άνευ όρων πρόσβαση στα δείγματα Ρώσων αθλητών που διατηρούνται στο «αμαρτωλό» εργαστήριο ελέγχου της Μόσχας.

Η ξαφνική επιείκεια του WADA φαίνεται, σύμφωνα με αποκάλυψη του BBC, να άρχισε την άνοιξη, όταν ο ίδιος ο οργανισμός έδωσε οδηγίες σύνταξης επιστολής συμμόρφωσης/εναρμόνισης στον ρωσικό οργανισμό, που ανταποκρίθηκε με νέα επιστολή από τον Ρώσο υπουργό Αθλητισμού Πάβελ Κολόμπκοφ μερικής αποδοχής ευθύνης και παραχώρησης υπό όρους πρόσβασης στα αποθηκευμένα δείγματα των αθλητών. Προς έκπληξη πολλών η επιστολή αυτή θεωρήθηκε επαρκής για την επιστροφή της Ρωσίας στους κόλπους του WADA. Πάντως, ο πρόεδρος του WADA, Σερ Κρεγκ Ρίντι, τόνισε ότι αν δεν τηρήσει την προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου για πρόσβαση στα αποθηκευμένα δείγματα, η Ρωσία θα αποκλειστεί ξανά.

Κεντρικό σημείο τριβής μεταξύ υποστηρικτών και πολεμίων της απόφασης είναι η μη ανάληψη της ευθύνης εκ μέρους της Ρωσίας για το σκάνδαλο. Η επιστολή Κολόμπκοφ λέει ότι η Ρωσία αποδέχεται, όχι τα ευρήματα της έκθεσης Μακλάρεν, αλλά αυτά της έκθεσης Σμιντ, που ουσιαστικά υιοθέτησε την πλειονότητα των συμπερασμάτων της εκθέσεως Μακλάρεν αλλά με πολύ πιο ήπιους τόνους. Σημαντικό στοιχείο που διαφοροποιεί τις δύο εκθέσεις, και καθιστά προτιμότερη για τη Μόσχα την έκθεση Σμιντ, είναι ότι ενώ η πρώτη «δείχνει» ως υπεύθυνη την κορυφή της πολιτικής ηγεσίας της Ρωσίας, η δεύτερη αναφέρει ότι δεν εντοπίζεται ποιος άνθρωπος ή ποια υπηρεσία ήταν επικεφαλής του κρατικού σκανδάλου ντόπινγκ.

Την ώρα που η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή στήριξε την απόφαση, οι αντιδράσεις είναι εντονότατες και διαπερνούν την πυραμίδα του παγκόσμιου αθλητικού στερεώματος από πάνω ώς κάτω. Τα σκληρά λόγια της ίδιας της αντιπροέδρου του WADA, Νορβηγίδας Λίντα Χέλελαντ ότι ο οργανισμός «έπαψε να προστατεύει την ακεραιότητα του αθλητισμού» και «πρόδωσε τους αθλητές ανά τον κόσμο» δείχνουν ότι μπαίνουμε σε περίοδο σοβαρής εσωστρέφειας στο σύστημα αντιντόπινγκ και αντιπαράθεσης μεταξύ παραγόντων φίλα και… λιγότερο φίλα διακείμενων στη Ρωσία για πολιτικούς, προσωπικούς ή άλλους λόγους.

Ετσι, ο επικεφαλής του αμερικανικού οργανισμού κατά του ντόπινγκ Τράβις Τάιγκαρτ έκανε λόγο για «συντριπτικό πλήγμα στους καθαρούς αθλητές», απηχώντας την άποψη πολλών ομολόγων του δυτικών οργανισμών κατά του ντόπινγκ. Ο δε δικηγόρος του πρώην διευθυντή του εργαστηρίου της Μόσχας Γκριγκόρι Ροντσένκοφ μίλησε για τη «μεγαλύτερη προδοσία εις βάρος των καθαρών αθλητών», ενώ η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) και η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC) διαμήνυσαν ότι το «συγχωροχάρτι» του WADA δεν σημαίνει αποκατάσταση της Ρωσίας και στους δικούς τους κόλπους.