WADA: συνεχίζονται οι «μετασεισμοί»

WADA: συνεχίζονται οι «μετασεισμοί»

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα δύο είναι μοιρασμένος ο κόσμος του αθλητισμού και του ολυμπισμού, και ιδιαιτέρως οι οργανισμοί καταπολέμησης του ντόπινγκ, με τις δύο πλευρές να ακονίζουν τα μαχαίρια τους μετά την αμφιλεγόμενη αποκατάσταση της Ρωσίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά του Ντόπινγκ (WADA) την περασμένη Πέμπτη.

Μετά τις σκληρές δηλώσεις της αντιπροέδρου του διεθνούς οργανισμού Λίντα Χέλελαντ κατά της απόφασης της εκτελεστικής επιτροπής του WADA, που η ίδια καταψήφισε, ο άνθρωπος που ήταν γενικός διευθυντής στον WADA από το 2003 έως το 2016, Ντέιβιντ Χάουμαν εξαπέλυσε κεραυνούς κατά του οργανισμού, που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του νυν προέδρου, σερ Κρεγκ Ρίντι.

Ο κ. Χάουμαν, που τώρα είναι επικεφαλής της επιτροπής ακεραιότητας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF), είπε ότι ο WADA «έγινε από οργανισμός που νοιαζόταν για τους καθαρούς αθλητές σε έναν που νοιάζεται για τις διεθνείς ομοσπονδίες που αδυνατούσαν να διεξαγάγουν διοργανώσεις στη Ρωσία. Μπαίνει το χρήμα πάνω από τις αρχές. Δεν ήταν έτσι ο WADA».

Ο σερ Κρεγκ επιχείρησε να αποκρούσει τις κατηγορίες, γράφοντας στους «Τάιμς του Λονδίνου». Εκεί ανέφερε ότι με την απόφαση πείθεται η Ρωσία να επιστρέψει στον δρόμο της νομιμότητας εντός προθεσμιών, και τόνισε ότι «η κατηγορία πως ο WADA και εγώ προσωπικώς έχουμε υποχωρήσει προ των συμφερόντων του χρήματος εις βάρος του καθαρού αθλητισμού είναι εντελώς αναληθής και βαθιά προσβλητική. Αυτός που τα έγραψε, έπρεπε να ξέρει καλύτερα, ως πρώην γενικός διευθυντής του WADA».

Την απόφαση καταδίκασε και ο κορυφαίος κολυμβητής Μάικλ Φελπς, ενώ σκληρή ήταν κι η ανακοίνωση του Ινστιτούτου Εθνικών Οργανισμών κατά του Ντόπινγκ (iNADO), περί «πραγματικής τραγωδίας», η οποία «υπονομεύει την αξιοπιστία του οργανισμού». Υπογράμμισε δε ότι «τυχόν απόφαση νέας επιβολής του αποκλεισμού θα είναι πλέον πολύ πιο δύσκολη από το να τηρηθούν απλώς οι όροι του αρχικού αποκλεισμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή