Aπαξίωση των ελέγχων ντόπινγκ στην Ελλάδα

Aπαξίωση των ελέγχων ντόπινγκ στην Ελλάδα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Το 2016 ελέγχθηκαν εκτός αγώνων, για χρήση απαγορευμένων ουσιών, 25 αθλητές στίβου στην Ελλάδα. Τον επόμενο χρόνο δεν ξεπέρασαν τους τρεις και φέτος μέχρι και τον Ιούνιο δεν είχε ελεγχθεί κανείς. Αντίστοιχα, πέρυσι και φέτος κανένας αθλητής της κολύμβησης στη χώρα μας δεν έχει υποβληθεί σε αιφνιδιαστικό τεστ. Σε αντίθεση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη και παρά τις σαφείς διεθνείς οδηγίες που θεωρούν κομβικής σημασίας τους απροειδοποίητους ελέγχους, στην Ελλάδα το σύστημα καταπολέμησης του ντόπινγκ εμφανίζει σημάδια απαξίωσης.

Οπως οφείλει, το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) εκδίδει κάθε χρόνο τον κατάλογο ελεγχόμενων αθλητών ανά ομοσπονδία, οι οποίοι πρέπει να ενημερώνουν για το πού βρίσκονται σε περίπτωση που τους αναζητήσει αιφνιδίως κάποιος δειγματολήπτης.

Καμία κρούση

Για τη φετινή χρονιά ο στίβος αριθμεί 32 αθλητές στη σχετική λίστα και η κολύμβηση 19. Μέχρι στιγμής, όμως, κανένας δειγματολήπτης δεν τους έχει χτυπήσει την πόρτα εκτός διοργάνωσης εκ μέρους του ΕΣΚΑΝ.

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό αντιντόπινγκ, WADA, οι έλεγχοι εκτός αγώνων «είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέσα αποτροπής και εντοπισμού της χρήσης αναβολικών, γιατί ορισμένες ουσίες μπορούν να ανιχνευθούν μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα στο σώμα κάποιου αθλητή».

Η «Κ» αναζήτησε τα ετήσια στοιχεία των εθνικών αρχών αντιντόπινγκ σε άλλες χώρες για να διαπιστώσει πώς προσεγγίζουν εκείνες το θέμα της φαρμακοδιέγερσης. Οι αριθμοί τόσο στη Βρετανία όσο και στη Γερμανία δείχνουν την ξεκάθαρη στόχευση στα απροειδοποίητα τεστ.

Σύμφωνα και με δειγματολήπτες που μίλησαν στην «Κ» οι έλεγχοι εντός αγώνων δεν είναι εξίσου αποτελεσματικοί. Οι αθλητές είναι προετοιμασμένοι στις μεγάλες διοργανώσεις και –εφόσον έχουν εφαρμόσει με προσοχή τα πρωτόκολλα χρήσης απαγορευμένων ουσιών– έχουν φροντίσει να καθαρίσουν τον οργανισμό τους από ίχνη αναβολικών. Στη Γερμανία πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 1.656 έλεγχοι αθλητών στίβου εκτός αγώνων και μόλις 638 εντός αγώνων. Αντίστοιχη αναλογία ίσχυε και για την κολύμβηση. Στη Βρετανία, για την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου 2017, ελέγχθηκαν 208 αθλητές της ομοσπονδίας στίβου της χώρας εκτός αγώνων και 25 εντός.

Προσυμφωνημένοι;

Στην Ελλάδα το μόνο άθλημα που εμφανίζει μεγάλο αριθμό ελέγχων εκτός αγώνων είναι το μπάσκετ, ωστόσο σύμφωνα με τον βουλευτή του Ποταμιού Γιώργο Μαυρωτά αυτά τα στοιχεία πιθανότατα να είναι πλασματικά. Σε πρόσφατη ερώτησή του στη Βουλή είχε αναφέρει ότι «για τους έχοντες σχετικές γνώσεις, είναι βάσιμη η υποψία ότι η πλειοψηφία των ελέγχων στην καλαθοσφαίριση δεν αποτελούν πραγματικούς ελέγχους εκτός αγώνων αλλά drug tests, δηλαδή προσυμφωνημένους ελέγχους που υφίστανται αλλοδαποί αθλητές, ώστε να υπογράψουν συμβόλαια με ελληνικές ΚΑΕ».

Το θέμα της απαξίωσης του ΕΣΚΑΝ και την ελαχιστοποίηση απροειδοποίητων τεστ έχει θέσει επανειλημμένως στο αρμόδιο υπουργείο ο κ. Μαυρωτάς, χωρίς να λάβει απαντήσεις. Το ΕΣΚΑΝ δεν απάντησε ούτε στις ερωτήσεις της «Κ» για τη μείωση των ελέγχων εκτός αγώνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή