Ελληνικό σκάφος στον δυσκολότερο αγώνα της Μεσογείου

Ελληνικό σκάφος στον δυσκολότερο αγώνα της Μεσογείου

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο να εκπροσωπηθεί -και, μάλιστα, με αξιώσεις- η Ελλάδα στον πιο δύσκολο ιστιοπλοϊκό αγώνα της Μεσογείου, στον φημισμένο «ROLEX Middle Sea Race», 15 πρωταθλητές τριγώνου και ανοικτής θαλάσσης έχουν ξεκινήσει εντατικές προετοιμασίες. Πρόκειται για την ομάδα του «Optimum Yacht Racing Team», που θα ταξιδέψει στη Μάλτα για να πάρει μέρος σε έναν αγώνα με στόχο τη διάκριση. Εξάλλου, κατά το παρελθόν, έχει αποδείξει ότι ξέρει να χαράζει ρότες επιτυχιών, καθώς το 2004 είχε κατακτήσει την πρωτιά και στις δύο κατηγορίες handicap IRC και ORCi.

Στις 20 Οκτωβρίου, μπροστά από το φρούριο Σαν Έλμο, το οποίο φέρει το όνομα του προστάτη των ναυτικών, θα βρεθούν περισσότερα από 130 σκάφη από 30 χώρες. Ανάμεσα σε αυτά και το αμιγώς ελληνικό το «OPTIMUM 3» του Ν.Ο.Καλαμακίου. Η συμμετοχή επετεύχθη χάρη στην προσπάθεια των κυβερνητών του ιστιοφόρου, των Περικλή Λιβά και Νίκου Λάζου και την υποστήριξη των ανθρώπων του κορυφαίου ομίλου ανοικτής θαλάσσης της χώρας, του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης.

Ελληνικό σκάφος στον δυσκολότερο αγώνα της Μεσογείου-1

«Ήταν αδιανόητο να μην υπάρχει ελληνικό σκάφος σε αυτή την επετειακή διοργάνωση. Εμείς ως Έλληνες ιστιοπλόοι δε μπορούσαμε να το δεχτούμε. Με τη βοήθεια του ΠΟΙΑΘ βρίσκουμε υποστηρικτή για κάθε πτυχή του εγχειρήματος. Μπορώ να πω ότι θα πάμε με τις καλύτερες προϋποθέσεις, χάρη στην υποστήριξη που έχουμε από εταιρείες και από φίλους της ιστιοπλοΐας», δήλωσε στην «Κ» ο Περικλής Λιβάς.

Η ιστιοπλοϊκή διοργάνωση της Μάλτας πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1968. Ο ιδρυτής του CNN και διακεκριμένος ιστιοπλόος, ο Τεντ Τέρνερ, έχει περιγράψει τον αγώνα ως «η πιο όμορφη ιστιοπλοϊκή κούρσα στον κόσμο». Αποτελεί πραγματική πρόκληση για κυβερνήτες και πληρώματα, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με συνεχώς μεταβαλλόμενες και απαιτητικές συνθήκες.

Ελληνικό σκάφος στον δυσκολότερο αγώνα της Μεσογείου-2

Η ελληνική ομάδα παρά το μικρό διάστημα προετοιμασίας βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, κάτι που μας επιβεβαιώνει και ο κ. Λιβάς, ένας εκ των κυβερνητών: «Έχουμε στήσει την καλύτερη ομάδα, σε σχέση με τις προηγούμενες έξι φορές που πήραμε μέρος. Πρόκειται για μία ελληνική dream team της ιστιοπλοΐας ανοικτής θάλασσας».

Το «OPTIMUM3» είναι ένα καθαρόαιμο αγωνιστικό σκάφος 52 ποδών από ανθρακονήματα και απαιτεί πλήρωμα 15 ατόμων. Ο βασικός κορμός από την ομάδα «Optimum Yacht Racing Team» έχει πρωταγωνιστήσει σε κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις στην Ελλάδα (Ράλλυ Αιγαίου κλπ.) και στο εξωτερικό

Κατά τη διάρκεια του αγώνα, τα σκάφη θα διανύσουν, χωρίς στάση, μέρα νύχτα, 607 ναυτικά μίλια, με εκκίνηση και τερματισμό το λιμάνι της Βαλέτα. Η κούρσα είναι αριστερόστροφη. Τα ιστιοφόρα αποπλέουν από τη Βαλέτα, αφήνουν αριστερά τη Σικελία και κατευθύνονται προς τα στενά της Μεσσήνης, εκεί που, σύμφωνα με του μυθογράφους, κατοικούσαν τα φοβερά τέρατα της θάλασσας, η Σκύλλα και η Χάρυβδη.

Ελληνικό σκάφος στον δυσκολότερο αγώνα της Μεσογείου-3

 

Κατά τη διάρκεια της πλεύσης, η Αίτνα είναι ορατή στους αγωνιζόμενους, οι οποίοι θα συνεχίσουν προς το άλλο ενεργό ηφαίστειο, το Στρόμπολι, τα Νησιά Αιόλου, Παντελέρια, Λαμπεδούσα και θα καταλήξουν στο φυσικό λιμάνι Μαρσαμξέτ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή