Άνοιξαν πανιά για Μάλτα οι Έλληνες

Άνοιξαν πανιά για Μάλτα οι Έλληνες

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραντεβού με τα 607 ναυτικά μίλια του πιο δύσκολου ιστιοπλοϊκού αγώνα ανοικτής θαλάσσης της Μεσογείου, του «Rolex Middle Sea Race», έχουν δύο ελληνικά πληρώματα στις 20 Οκτωβρίου, στη Μάλτα. Αύριο το απόγευμα, το «Optimum 3» θα αποπλεύσει για τη Βαλέτα ενώ το «Yacana» βρίσκεται από χθες εν πλω με προορισμό το λιμάνι μπροστά από το φρούριο Σαν Έλμο.

Στη λιλιπούτεια πρωτεύουσα της Μάλτας από το 1968 διεξάγεται, κατά τον ιδρυτή του CNN και ριψοκίνδυνο ιστιοπλόο Τεντ Τέρνερ, η ομορφότερη ιστιοπλοϊκή κούρσα του κόσμου. Το «Rolex Middle Sea Race» συμπληρώνει εφέτος τα 50 χρόνια και ανάμεσα στα 149 ιστιοπλοϊκά θα υπάρχουν και δύο με ελληνικά πληρώματα. Και στα δύο βρίσκονται έμπειροι ιστιοπλόοι με διακρίσεις στην ανοικτή θάλασσα.

Η ομάδα του «Optimum 3» θα πάρει μέρος για έβδομη φορά. Το 2004 είχε κατακτήσει πρωτιές και στις δύο κατηγορίες handicap IRC και ORCi. «Γνωρίζουμε τις δυσκολίες του αγώνα αλλά η θάλασσα κάθε φορά έχει κάτι ιδιαίτερο να σου δείξει. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα στενά της Μεσσήνης. Εμείς φτιάξαμε μία πολύ δυνατή ομάδα. Ενώσαμε την παλιά με τη νέα γενιά. Στη διοργάνωση παίρνουν μέρος κάποια από τα καλύτερα σκάφη και κάποιοι από τους καλύτερους ιστιοπλόους του κόσμου», δήλωσαν στην «Κ» οι κυβερνήτες Περικλής Λιβάς και Νίκος Λάζος.

Άνοιξαν πανιά για Μάλτα οι Έλληνες-1

Τη συμμετοχή του «Oprimum 3» στήριξε από την πρώτη στιγμή ο Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης. «Όταν ο Περικλής Λιβάς και ο Νίκος Λάζος μου είπαν ότι θέλουν να εκπροσωπήσουν τη χώρα στον φημισμένο αγώνα της Μάλτας από την πρώτη στιγμή ο Π.Ο.Ι.Α.Θ. αποφάσισε να αναλάβει τον συντονισμό και τη στήριξη της προσπάθειας. Δεν ήταν δυνατόν η χώρα μας να μην έχει εκπρόσωπο σε αυτόν τον επετειακό αγώνα. Στη συνέχεια, μάθαμε ότι θα υπάρχει και δεύτερη ελληνική συμμετοχή. Εύχομαι και στις δύο ομάδες μας καλή επιτυχία», μας είπε ο πρόεδρος του Π.Ο.Ι.Α.Θ. Ιωάννης Μαραγκουδάκης

Άνοιξαν πανιά για Μάλτα οι Έλληνες-2

Το «Yacana» του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος θα πάρει μέρος για πρώτη φορά στον αγώνα. Διαθέτει όμως έμπειρους ιστιοπλόους με διακρίσεις στην ανοικτή θάλασσα. Στον αγώνα της Μάλτας, κατά το παρελθόν, έχουν αγωνιστεί και τα σκάφη «Mania» και «The Big Greek Machine» του Πέτρου Γουλανδή, το «Gitana» της οικογένειας Κιοσσέογλου και το «Brave» του Γιώργου Βασιλόπουλου. Με το «Brave» είχε τρέξει και η «χρυσή» Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου. «Ο αγώνας έχει μία ενέργεια που δε σε πειράζει όσες ημέρες και να μείνεις ξάγρυπνος. Από τις πιο ωραίες εμπειρίες μου. Είχαμε και πολύ καλή ομάδα. Δε θα ξεχάσω το κομμάτι της διαδρομής μπροστά από το ενεργό ηφαίστειο Στρόμπολι. Είναι ένας αγώνας που με ένα καλό σκάφος θα τον ξαναέκανα ευχαρίστως. Πολύ μεγάλο ρόλο παίζει η στρατηγική» , δήλωσε στην «Κ» η κορυφαία Ελληνίδα ιστιοπλόος. 

Τα ιστιοπλοϊκά ολοκληρώνουν την 607 ν.μ. ιστιοδρομία χωρίς στάση. Αποπλέουν από τη Βαλέτα, αφήνουν αριστερά Σικελία, Στρόμπολι (ενεργό ηφαίστειο), Νησιά Αιόλου, Παντελέρια, Λαμπεδούσα και καταλήγουν στη Βαλέττα. Το ρεκόρ του αγώνα το κατέχει από το 2007 το σκάφος «Rambler» (μία ημέρα, 23 ώρες και 55 λεπτά).    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή