Εθνική: Σε δεινή θέση ο Σκίμπε

Εθνική: Σε δεινή θέση ο Σκίμπε

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άνευ όρων παράδοση της εθνικής μας ομάδας στη Φινλανδία και το ψαλίδισμα των ελπίδων της για την πρώτη θέση του ομίλου της στο Νations League, που δίνει μία παραπάνω ευκαιρία για πρόκριση στην τελική φάση του επόμενου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, πυροδότησε ένα άτυπο «μπρα ντε φερ» εντός των τειχών της ΕΠΟ, με τρόπαιο το «κεφάλι» του Μίκαελ Σκίμπε.

Ο Γερμανός ομοσπονδιακός τεχνικός είχε δεχθεί τις πρώτες πιέσεις αμέσως μετά την ήττα από την Ουγγαρία τον περασμένο μήνα στη Βουδαπέστη, αλλά οι φωνές που ζητούσαν από τότε την κεφαλή του επί πίνακι δεν ήταν τόσο δυνατές όσο σήμερα. Η δεύτερη ήττα στη διοργάνωση, σε συνδυασμό με την κακή εικόνα της Εθνικής μας στα τελευταία τρία παιχνίδια, αναζωπύρωσαν τις εντάσεις και φέρνουν πλέον τον Σκίμπε σε πολύ δύσκολη θέση, μόλις τέσσερα επίσημα παιχνίδια μετά την ανανέωση της συνεργασίας του με την ΕΠΟ.

Αν στο επόμενο διάστημα υπερισχύσουν όλοι όσοι υποστηρίζουν ότι είναι ήδη «καμένο χαρτί» στα μάτια των παικτών του και του κόσμου, είναι πολύ πιθανό το σενάριο της απόλυσής του με το τέλος της υποχρεώσεων της ομάδας μας στο Νations League, πριν ξεκινήσει ο βασικός στόχος της πρόκρισης στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2020 μέσα από την προκριματική φάση της διοργάνωσης. Οι φωνές αυτές είναι ενισχυμένες τον τελευταίο καιρό, αλλά συναντούν αρκετή αντίσταση από άλλους παράγοντες της ομοσπονδίας που θεωρούν ότι θα είναι λάθος η εύκολη λύση της απομάκρυνσης του προπονητή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν του καταλογίζουν και οι ίδιοι σημαντικές ευθύνες για το κακό πρόσωπο της Εθνικής μας.

Η αλήθεια είναι ότι μοιάζει οξύμωρο να απομακρυνθεί στη δεύτερη ήττα ένας προπονητής ο οποίος ελάχιστους μήνες πιο πριν ανανέωσε το συμβόλαιό του για δύο χρόνια, λίγες μέρες πριν συμπληρώσει (την άλλη Δευτέρα) μία τριετία στον πάγκο της Εθνικής. Ο Σκίμπε ανανέωσε το συμβόλαιό του με την ΕΠΟ πολύ απλά επειδή η θητεία του στον πάγκο της Εθνικής μας κρίθηκε επιτυχημένη. Πήρε ένα συγκρότημα διαλυμένο με τα χειρότερα αποτελέσματα της σύγχρονης ιστορίας του και κατάφερε μέσα από τα αποκαΐδια να δημιουργήσει ένα ισχυρό σύνολο, που κυνήγησε μέχρι τέλους την πρόκριση στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

Η Εθνική μας δεν πήρε τελικά την πρόκριση γιατί έπεσε πάνω στο Βέλγιο στον όμιλο και πάνω στην Κροατία στα πλέι οφ, δύο ομάδες, δηλαδή, που έφτασαν μέχρι την ημιτελική φάση της διοργάνωσης και τερμάτισαν αντιστοίχως στην 3η και στη 2η θέση. Το πάλεψε, όμως, κι αυτό πιστώθηκε σε μεγάλο βαθμό στον Γερμανό προπονητή, γι’ αυτό και ανανέωσε. Το συμβόλαιό του έχει ισχύ για ακόμη έναν χρόνο και η λύση του δεν θα είναι φθηνή υπόθεση. Σε περίπτωση απόλυσης, η αποζημίωση ξεπερνά τις 500.000 ευρώ κι αυτό είναι ένα «αγκάθι» σε πολύ δύσκολες εποχές από οικονομικής πλευράς για την ομοσπονδία. Η ευθύνη, άλλωστε, δεν βαραίνει μόνο τον ίδιο, καθώς η εικόνα των περισσοτέρων διεθνών μας είναι μέχρι στιγμής κατώτερη του αναμενομένου και της αξίας τους.

Από την άλλη, όσοι πιέζουν για άμεση λύση της συνεργασίας με τον Σκίμπε, υποστηρίζουν ότι ο Γερμανός αδυνατεί να εμπνεύσει τους παίκτες του και αξίζει το ρίσκο της απομάκρυνσής του έστω και με οικονομική θυσία, για να αλλάξει η εικόνα της ομάδας και να μπει πιο δυναμικά, με νέο τεχνικό, στην προκριματική φάση του επόμενου Euro. Για την πλειονότητα εξ αυτών η λύση του Αγγελου Αναστασιάδη προβάλλει ως η ιδανική, ενώ έχουν αρχίσει να φτάνουν στα γραφεία τις ΕΠΟ προτάσεις από διάφορους μάνατζερ. Πιθανόν να γίνει σύντομα σύσκεψη με την παρουσία του Μίκαελ Σκίμπε για να ακουστούν όλες οι απόψεις, με τις όποιες εξελίξεις να αναμένονται μετά το τέλος των υποχρεώσεων της ομάδας μας, στις 18 Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή