Διεθνείς οργανισμοί και αθλητές, θύματα Ρώσων χάκερ και πρακτόρων

Διεθνείς οργανισμοί και αθλητές, θύματα Ρώσων χάκερ και πρακτόρων

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επτά Ρώσους κατασκόπους απαγγέλθηκαν κατηγορίες την προηγούμενη εβδομάδα για ηλεκτρονικές επιθέσεις σε μεγάλο αριθμό διεθνών οργανισμών αντιντόπινγκ, στη FIFA, αλλά και σε μεμονωμένους αθλητές, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Μερικοί εκ των εμπλεκομένων στην υπόθεση (όλοι μέλη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών) κατηγορούνται επιπροσθέτως από τον Ιούλιο και για προσπάθεια εμπλοκής και επηρεασμού των προεδρικών εκλογών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Σύμφωνα με το νέο κατηγορητήριο, οι πράκτορες πραγματοποιούσαν κυβερνοεπιθέσεις εντός και εκτός των κεντρικών γραφείων της Μόσχας, με ταξίδια μεταξύ άλλων στο Ρίο ντε Τζανέιρο την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, έχοντας τότε ως αποκλειστικό στόχο να επιτεθούν ηλεκτρονικά σε ανακριτές που ερευνούσαν τις υποθέσεις ντόπινγκ στις οποίες εμπλεκόταν ο ρωσικός αθλητισμός.

Η συνήθης πρακτική αφορούσε την προσπάθεια κλοπής προσωπικών στοιχείων και επικοινωνιών υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων του αθλητισμού, αλλά και πασίγνωστων αθλητών. Οι στόχοι των κυβερνοεπιθέσεων ήταν 250 αθλητές από 30 χώρες, των οποίων τα ιατρικά αρχεία κλάπηκαν και δημοσιεύτηκαν, συμπεριλαμβανομένων των τενιστριών Σερίνα και Βίνους Ουίλιαμς, αλλά και της αθλήτριας της γυμναστικής Σιμόνε Μπάιλς. Στόχος των κατασκόπων έγιναν και ο παγκόσμιος οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA), ο αμερικανικός και ο καναδικός οργανισμός κατά του ντόπινγκ και η FIFA.

Οι χάκερ επικοινωνούσαν με τους στόχους τους μέσω e-mail που ουσιαστικά ζητούσαν από τους παραλήπτες να κάνουν «κλικ» σε κακόβουλα links, υποκλέπτοντας με αυτόν τον τρόπο τα στοιχεία που χρειάζονταν. Αν αυτή η πρακτική αποτύγχανε, οι χάκερ ταξίδευαν στα μέρη ενδιαφέροντός τους κατά τη διάρκεια συνεδρίων, αθλητικών διοργανώσεων και συνδέονταν στην ίδια γραμμή Ιντερνετ με τα θύματά τους. Για παράδειγμα, αν ένας αθλητής έμενε σε συγκεκριμένο ξενοδοχείο, οι χάκερ συνδέονταν από το ίδιο Wi-Fi και αφού μελετούσαν το σύστημα ηλεκτρονικής ασφάλειας του ξενοδοχείου ουσιαστικά το συγχρόνιζαν με τα κεντρικά γραφεία της Μόσχας. Παράλληλα, δημιουργούσαν ιστοσελίδες «καθρέφτες» αλλάζοντας ένα γράμμα από κάποια επίσημη ιστοσελίδα, ούτως ώστε κάποιος εκ των αθλητών που θα νόμιζε πως επισκέπτεται την επίσημη ιστοσελίδα ενός οργανισμού να βρίσκεται αυτομάτως εκτεθειμένος. Η σωστή διεύθυνση της ιστοσελίδας του WADA, π.χ., είναι «wada.ama.org» και οι κατάσκοποι δημιουργούσαν μια ίδια σελίδα με τη διεύθυνση «wada.arna.org» ή «wada.awa.org». Αντίστοιχες πρακτικές δημιουργήθηκαν και σε άλλες ιστοσελίδες μεγάλων οργανισμών.

Οι συγκεκριμένες επιθέσεις πραγματοποιούνταν για αρκετό καιρό, ωστόσο η κορύφωσή τους υπολογίζεται το καλοκαίρι του 2016, οπότε επιβλήθηκε η σοβαρή τιμωρία στην ολυμπιακή αποστολή της Ρωσίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή