Ποδόσφαιρο: Εποχή Αναστασιάδη στην εθνική ομάδα

Ποδόσφαιρο: Εποχή Αναστασιάδη στην εθνική ομάδα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο πολύ ήταν αναμενόμενο να δοθεί το τιμόνι της Εθνικής σε Ελληνα προπονητή. Τα τελευταία 24ωρα, ο Αγγελος Αναστασιάδης είχε αποκτήσει ξεκάθαρο προβάδισμα στην κούρσα της διαδοχής του Μίκαελ Σκίμπε. Και χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΟ, εγκρίθηκε ομόφωνα η πρόσληψη του 65χρονου προπονητή, με την ομοσπονδία να αναζητεί και τον τιμ μάνατζερ που θα τον πλαισιώσει.

Ο έμπειρος τεχνικός, ο οποίος αποτελεί προσωπική επιλογή του προέδρου της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένου, θα έχει την ευθύνη του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στην προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2020. Το ντεμπούτο του θα το κάνει στις 15 Νοεμβρίου, στον εντός έδρας αγώνα με τη Φινλανδία για το Nations League, ενώ τρεις μέρες μετά είναι προγραμματισμένος και ο (επίσης εντός έδρας) αγώνας με την Εσθονία. Το συμβόλαιο θα λήξει το Δεκέμβριο του 2019, αλλά εφόσον εξασφαλιστεί η πρόκριση στην τελική φάση του Eυρωπαϊκού Πρωταθλήματος, τότε θα ανανεωθεί αυτόματα.

Τα τελευταία 17 χρόνια έχουν κρατήσει το τιμόνι της Εθνικής μόλις δύο Ελληνες προπονητές, έχοντας ρόλο υπηρεσιακού τεχνικού. Πρόκειται για τον Νίκο Χρηστίδη και τον Κώστα Τσάνα. Τελευταίος μόνιμος Ελληνας προπονητής ήταν ο Βασίλης Δανιήλ, ο οποίος είχε την ευθύνη του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος για 30 αγώνες (με απολογισμό 14 νίκες, 8 ισοπαλίες και ισάριθμες ήττες) και απομακρύνθηκε το 2001 για να τον διαδεχθεί ο Οτο Ρεχάγκελ. Ακολούθησαν ο Φερνάντο Σάντος, ο Κλαούντιο Ρανιέρι, ο Σέρχιο Μαρκαριάν και ο Μίκαελ Σκίμπε.

Τελευταία ομάδα του Αναστασιάδη ήταν η ΑΕΛ την οποία ανέλαβε το καλοκαίρι του 2016, αλλά αποχώρησε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Διατέλεσε προπονητής της εθνικής Κύπρου από τον Δεκέμβριο του 2004 έως τον Απρίλιο του 2011. Εκτοτε, εργάστηκε στον ΠΑΣ Γιάννινα, στον Πλατανιά, στον ΠΑΟΚ και στην ΑΕΛ.

Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε στην εθνική Ελλάδας 12 φορές την περίοδο 1975-80. Η τελευταία του συμμετοχή ήταν στον φιλικό αγώνα με τη Βουλγαρία που έληξε ισόπαλος 0-0 και διεξήχθη στις 14 Μαΐου του 1980 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ο τότε ομοσπονδιακός τεχνικός Αλκέτας Παναγούλιας τον χρησιμοποίησε με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου. Ηταν ο τελευταίος αγώνας προετοιμασίας της Ελλάδας πριν από την τελική φάση του Κυπέλλου Εθνών του 1980, με τον Αναστασιάδη να μένει τελικώς εκτός από την 22μελή ελληνική αποστολή για τη διοργάνωση που φιλοξενήθηκε στα γήπεδα της Ιταλίας.

Από την άλλη πλευρά, ο άλλοτε προπονητής της Λεβερκούζεν και της Γκαλατάσαραϊ Μίκαελ Σκίμπε καθοδήγησε την εθνική Ελλάδας σε 27 αγώνες, με απολογισμό 11 νίκες, 5 ισοπαλίες και 11 ήττες.

Η πρεμιέρα του ήταν στις 13 Νοεμβρίου 2015, όταν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ηττήθηκε 0-1 από το Λουξεμβούργο. Μαζί με τον Σκίμπε η αποζημίωση του οποίου μπορεί να φθάσει τις 500.000 ευρώ, παρελθόν αποτελεί και ο συνεργάτης του Θωμάς Στράτος.

• Στο γήπεδο της Τούμπας θα αντιμετωπίσει η εθνική Ελπίδων την Αυστρία για τα πλέι οφ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2019. Ο αγώνας θα διεξαχθεί στις 12 Νοεμβρίου και η ρεβάνς στις 20 του ίδιου μήνα στην Αυστρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή