Το κλίμα «λιώνει» τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς

Το κλίμα «λιώνει» τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να αλλάξει τα δεδομένα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Η μεταβολή του παγκόσμιου κλίματος και οι ιδιαιτερότητες που περιβάλλουν μία χειμερινή ολυμπιακή διοργάνωση γίνονται αιτία για να διεκδικούν όλο και λιγότερες πόλεις τους Αγώνες. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια, σε σχέση με το παρελθόν, μειώθηκε ο αριθμός των υποψηφίων πόλεων.

«Το να κατασκευάσεις μία πισίνα είναι εύκολο. Το να βρεις όμως ένα βουνό με κατηφορική πλαγιά κατάλληλη για σκι είναι δύσκολο. Ετσι, πάντα υπήρχαν λίγοι διεκδικητές. Μετά τις κλιματικές αλλαγές έγιναν λιγότεροι. Ειδικά στην Ευρώπη το ενδιαφέρον είναι μικρό», δήλωσε ο Τόμας Μπαχ, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής σε διάσκεψη με τίτλο «Εξυπνες πόλεις και αθλητισμός».

Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ τους Χειμερινούς του 2022 τους διεκδικούσαν αρχικά έξι πόλεις (Στοκχόλμη, Αλμάτι, Πεκίνο, Λιβλ, Οσλο και η κοινή υποψηφιότητα της πολωνικής Κρακοβίας και της σλοβακικής Γιάσνα) στο νήμα έφθασαν μόνο το Πεκίνο και το Αλμάτι (Καζακστάν). Οι υπόλοιπες αποχώρησαν. Τελικά, προτιμήθηκε το Πεκίνο. Η πρωτεύουσα της Κίνας δεν θεωρείται χειμερινός προορισμός. Οι διοργανωτές υποσχέθηκαν ότι θα δημιουργήσουν, εάν χρειαστεί, τεχνητό χιόνι στο βουνό Ζανγκζιακού που βρίσκεται σε απόσταση 219 χλμ. Τη διοργάνωση του 2026 διεκδικούν μόνο τρεις πόλεις. Εάν αποχωρήσει το Κάλγκαρι (Καναδάς), θα μείνουν δύο.

Ο Τόμας Μπαχ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του άφησε να εννοηθεί ότι οι πολίτες γνωρίζουν πως θα υπάρξει μείωση χιονιού την επόμενη δεκαετία και ζητούν από τους αρμοδίους να επικεντρωθούν στη διεκδίκηση θερινών και όχι Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. «Αυτό σημαίνει ότι ίσως στο μέλλον η διοργάνωση θα επιβιώσει με τεχνητό χιόνι», υπογράμμισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή