Η ηλικία δεν είναι εμπόδιο για τους μαραθωνοδρόμους

Η ηλικία δεν είναι εμπόδιο για τους μαραθωνοδρόμους

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για κάθε δρομέα πού νιώθει τα γόνατα του πονεμένα και τα καλύτερα του χρόνια να έχουν περάσει, ο φετινός μαραθώνιος της Νέας Υόρκης μπορεί να αποτελέσει απόδειξη ότι η ταχύτητα και η ηλικία δεν έχουν απαραίτητα αντίστροφη σχέση.

Στην γραμμή της εκκίνησης την Κυριακή, εκτός από τους πολλούς και αναγνωρισμένους επαγγελματίες αφρικανούς δρομείς, θα βρίσκονται και οι αμερικάνοι Αμπντί Αμπντριχάμαν, 41 ετών και Μπέρναντ Λάγκατ, 43 ετών, καθώς και ο 35χρόνος μεξικανός Χουάν Λουίς Μπάρριος.

Οι τρεΙς άντρες πέρασαν τους τελευταίους μήνες στην έρημο της Αριζόνα, κάνοντας σκληρή προπόνηση, ενώ παράλληλα ανέπτυσσαν μαζί τη στρατηγική τους για την αποφυγή τραυματισμών και αντάλασσαν πληροφορίες σχετικά με τον ανταγωνισμό. Ο 35χρόνος βρετανός ολυμπιονίκης Μο Φάραχ, ο οποίος μόλις είχε πάρει την πρώτη του νίκη σε μαραθώνιο, προπονήθηκε μαζί τους.

Αν και κανένας από τους τρεις άντρες δεν είναι ανάμεσα στα φαβορί, η παρουσία τους έχει ακόμη μεγάλη βαρύτητα και κανένας δεν πρέπει να τους υποτιμήσει.

Η ηλικία δεν είναι εμπόδιο για τους μαραθωνοδρόμους-1

«Είμαι έτοιμος για αυτή τη δοκιμασία», δήλωσε ο Λάγκατ, ο οποίος θα συμμετέχει για πρώτη φορά σε μαραθώνιο. 

Ο Αμπντριχάμαν, ο οποίος είχε κατακτήσει την τρίτη θέση στον μαραθώνιο της Νέας Υόρκης πριν δύο χρόνια, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Οι περισσότεροι άνθρωποι δίνουν μεγαλύτερη σημασία στο ποιος είναι κάποιος παρά στις δυνατότητες του την ημέρα του αγώνα». Πρόσθεσε επίσης, οτι «Έχω καλύτερες επιδόσεις από το 80 τοίς εκατό των αθλητών στους αγώνες που συμμετέχω». Ο 41χρόνος πιστεύει πώς θα είναι μέρος της Ολυμπιακή ομάδας του 2020.

Το βασικό ερώτημα όμως είναι ένα. Εχουν ελπίδα οι βετεράνοι αθλητές να νικήσουν στο μαραθώνιο;

Δεδομένης της καλής πρόβλεψης του καιρού την Κυριακή, οι περισσότεροι αθλητές περιμένουν να γίνει ένας αγώνας με μεγάλη ταχύτητα, οπότε οι πιθανότητες είναι μικρές. Η παρουσία τους στον αγώνα και μόνο, σε μία ηλικία που οι αθλητές άλλων αθλημάτων έχουν ήδη αποσυρθεί, υποδηλώνει οτι οι βετεράνοι μαραθωνοδρόμοι έχουν τη δυνατότητα να βελτιωθούν όσο μεγαλώνουν, υποθέτοντας πάντα ότι ακολουθούν σωστό πρόγραμμα προπόνησης.

«Είμαι έτοιμος για αυτή τη δοκιμασία», δήλωσε ο Λάγκατ, ο οποίος θα συμμετέχει για πρώτη φορά σε μαραθώνιο. Ο νεοϋορκέζος πείστηκε να συμμετάσχει μετά την παρότρυνση του Μπάρριος την περασμένη χρονιά. «Το τρέξιμο», όπως δήλωσε ο 43χρόνος, «είναι απαραίτητο για μένα, ώστε να λειτουργήσω σωστά».

Η αναζωπύρωση της καριέρας πολλών δρομέων στα μεταγενέστερα στάδια της καριέρας τους συμβαδίζει και με τα ευρήματα των ερευνών ειδικών αθλιάτρων. Συγκεκριμένα οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι μύες που χρησιμοποιούν οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων ατροφούν δυσκολότερα από αυτούς που ευθύνονται για την ανάπτυξη ταχύτητας.

Αν και όπως είναι λογικό οι μεγαλύτεροι μαραθωνοδρόμοι σίγουρα υστερούν σε ταχύτητα μπροστά στους μικρότερους ηλικιακά δρομείς, με σωστή προπόνηση και σκληρή δουλειά μπορούν να πετύχουν πολύ καλά αποτελέσματα, όπως αποδεικνύει άλλωστε και το προσωπικό ρεκόρ που έθεσε ο Μεμπ Κεφλεζίγκι στα 38 του χρόνια.

Τη μεγάλη βελτίωση των μεγαλύτερων ηλικιακά δρομέων αποδεικνύει και η αύξηση της δυσκολίας των όρων συμμετοχής του μαραθωνίου της Βοστώνης, ενός εκ των πιο απαιτητικών μαραθωνίων παγκοσμίως. Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι ο λόγος είναι απλός: ανεξαρτήτου ηλικίας οι δρομείς σήμερα προπονούνται με πιο έξυπνο τρόπο, βοηθώντας τους να παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο ακόμα και μεγαλώνοντας.

Η ηλικία δεν είναι εμπόδιο για τους μαραθωνοδρόμους-2

Ο βρετανός Μο Φάραχ και ο κενυάτης Ελιούντ Κιπτσόγκε στον μαραθώνιο του Λονδίνου

Το ίδιο επιβεβαιώνει και η εμπειρία των τριών βετεράνων δρομέων, οι οποίοι τονίζουν τη σημασία της ελαστικότητας του προπονητικού προγράμματος και της ξεκούρασης. Δεν υπάρχει τίποτα λάθος στην ξεκούραση μετά από μία μέρα σκληρής προπόνησης, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι τρεις άντρες.

Ο νεαρότερος Μπάρριος εξέφρασε τον θαυμασμό του για την αφοσίωση του Λάγκατ, αλλά και την ικανότητα του να προσαρμόζει τον τρόπο προπόνησης τους, καθώς μεγαλώνει. «Ακολουθώ τον τρόπο ζωής του», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι «μπορείς να μάθεις περισσότερα από τον άνθρωπο παρά από τον αθλητή».

Ο Λάγκατ, που ευελπιστεί να «σπάσει» το ρεκόρ του Κεφλεζίγκι, άκουσε προσεκτικά τις συμβουλές των δύο συναθλητών του για το ποια θα πρέπει να είναι η φιλοσοφία με την οποία πρέπει να προσεγγίσει τον αγώνα. Κάποιες φορές, όπως λένε οι βετεράνοι δρομείς, ένας μαραθώνιος μπορεί να ξεκινήσει με ταχύτητα, ενώ άλλες να ανέβει η ταχύτητα στη μέση της διαδρομής. Η πιο σημαντική συμβουλή που του έδωσαν όμως ήταν να κρατήσει δυνάμεις για τα τελευταία μίλια του αγώνα, όπου οι πόνοι γίνονται αφόρητοι.

«Ακόμα μπορώ να βελτιωθώ», δηλώνει ο Αμπντριχάμαν, που στα 43 του πιστεύει ότι έχει καλές πιθανότητες να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς του 2020. «Κάθε μέρα μαθαίνω και κάτι καινούργιο και αν μπορείς να μαθαίνεις, τότε μπορείς και να βελτιωθείς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή