Τόκιο: Μαραθώνιος τα ξημερώματα, αλλιώς…

Τόκιο: Μαραθώνιος τα ξημερώματα, αλλιώς…

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κι ενώ το ρολόι μετράει αντίστροφα για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, οι αθλητές που θα πάρουν μέρος στο αντίστοιχο αγώνισμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο θα χρειαστεί να βρεθούν στους δρόμους από τα… ξημερώματα. Και όλα αυτά, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της θερμοπληξίας. Σύμφωνα με τις προγνώσεις των επιστημόνων, τις ημέρες που θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ιαπωνία το θερμόμετρο ενδέχεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Τον περασμένο Ιούλιο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 96 άνθρωποι από τη ζέστη στο Τόκιο.

«Ο κίνδυνος θερμοπληξίας θα είναι υψηλός όχι μόνο για τους αθλητές αλλά και για τους υπαλλήλους και για τους θεατές. Θα υπάρξει αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης, κάτι που θα έχει επιπτώσεις στους ασθενείς που θα βρίσκονται εκείνες τις ημέρες στα νοσοκομεία της πόλης», δήλωσε κορυφαίο μέλος του ιατρικού συλλόγου της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι ιθύνοντες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής είναι γνώστες αυτού του θέματος και, ήδη, έχουν μετακινήσει την ώρα εκκίνησης των αθλητών κατά μισή ώρα νωρίτερα (07.00), αλλά και πάλι, σύμφωνα με τους γιατρούς, αυτό δεν φτάνει. Τα μέλη του ιατρικού συλλόγου υποστηρίζουν ότι όταν θα βρεθούν οι αθλητές στη μέση της διαδρομής, η θερμοκρασία θα έχει ανεβεί σε επίπεδο που δεν πρέπει να εκτελείται καμία σωματική δραστηριότητα. Μάλιστα, συναντήθηκαν με μέλη της οργανωτικής επιτροπής και πρότειναν να αρχίσει ο αγώνας στις 05.30 τα ξημερώματα προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα θερμοπληξίας. «Δεν θα είχαμε επισκεφθεί τα γραφεία των διοργανωτών εάν δεν ανησυχούσαμε. Εάν ισχύσει αυτή η ώρα εκκίνησης, ενδέχεται να έχουμε ακόμη και θανάτους», τόνισε ο Χαρούο Οζάκι, πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου του Τόκιο. Οι διοργανωτές υποσχέθηκαν ότι θα εκθέσουν τις προτάσεις των γιατρών στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Από τις 30 Απριλίου έως και τις 29 Ιουλίου 57.534 άνθρωποι από ολόκληρη την Ιαπωνία μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με θερμοπληξία. Από αυτούς, οι 125 έχασαν τη ζωή τους. Η διαδρομή του Μαραθωνίου του Τόκιο είναι σχετικά επίπεδη. Η εκκίνηση θα πραγματοποιηθεί από το Ολυμπιακό Στάδιο και ο τερματισμός είναι προγραμματισμένος να γίνει στο αυτοκρατορικό παλάτι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή