Το Μουντιάλ τόνωσε τη βρετανική οικονομία

Το Μουντιάλ τόνωσε τη βρετανική οικονομία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον ταχύτερο ρυθμό ανάκαμψής της από τα τέλη του 2016 σημείωσε η οικονομία της Βρετανίας το τρίτο τρίμηνο. Κύριος παράγοντας ήταν οι αυξημένες καταναλωτικές δαπάνες, που οικονομικοί αναλυτές αποδίδουν στο ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι και στους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το βρετανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% ενώ είχε προηγηθεί ανάπτυξη 0,4% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Πρόκειται για ρυθμό ανάπτυξης που υπερβαίνει σαφώς την κατά 2% ανάπτυξη της Ευρωζώνης το ίδιο τρίμηνο. Οι δαπάνες των νοικοκυριών σημείωσαν αύξηση 0,5% ενώ είχε προηγηθεί ανάπτυξη 0,4% το δεύτερο τρίμηνο. Το εμπόριο συνέδραμε, άλλωστε, στην ανάπτυξη κατά 0,8 εκατοστιαίες μονάδες που ήταν και η μεγαλύτερη από τις αρχές του 2016. Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, τόνισε πως καταδεικνύουν την ισχύ της βρετανικής οικονομίας.

Τον Σεπτέμβριο, πάντως, η βρετανική οικονομία ήταν σε στασιμότητα για δεύτερο συναπτό μήνα, όμως σε ετήσια βάση η ανάπτυξη ήταν 1,5%.

Οικονομικοί αναλυτές του Reuters, ωστόσο, προεξοφλούν πως το τέταρτο τρίμηνο του έτους η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 0,3%, εκτίμηση που συμμερίζεται και η Τράπεζα της Αγγλίας. Στο ίδιο συμπέρασμα φαίνεται να συγκλίνει και η υποχώρηση κατά 1,2% που σημείωσαν οι επενδύσεις των επιχειρήσεων. Ηταν η μεγαλύτερη υποχώρηση από τις αρχές του 2016 και σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές προδίδει την ανησυχία των επιχειρήσεων που εντείνεται, καθώς πλησιάζει ο Μάρτιος του 2019 με την προγραμματισμένη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. Σημειωτέον ότι η Κομισιόν προβλέπει επιβάρυνση της βρετανικής οικονομίας μετά την αποχώρησή της από την Ε.Ε. και προειδοποιεί πως μπορεί να είναι πολύ βαθύτερη εάν δεν έχει προηγηθεί συμφωνία που να ρυθμίζει τις οικονομικές σχέσεις της με τους πρώην εταίρους της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή