Ποδοσφαιρική Ευρωλίγκα;

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία μιας… ποδοσφαιρικής Ευρωλίγκας με 11 μόνιμα μέλη και πέντε νέα κάθε χρόνο, ετοιμάζουν οι μεγάλοι σύλλογοι της ηπείρου εν αγνοία(;) της UEFA, σύμφωνα με αποκάλυψη της ιστοσελίδας Football Leaks που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και απειλές σε συλλογικό και θεσμικό επίπεδο.

Οι αποκαλύψεις του Football Leaks, που βασίζονται στη δημοσιογραφική έρευνα μεγάλων και έγκυρων εντύπων της Ευρώπης όπως το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel που ανέδειξε το θέμα, αφορούν τη σύσταση ενός κλειστού πρωταθλήματος εις βάρος του Τσάμπιονς Λιγκ, περίπου όπως η Ευρωλίγκα στο μπάσκετ λειτουργεί ξεχωριστά από το Τσάμπιονς Λιγκ της FIBA.

Στην προσωρινά ονομαζόμενη «Σούπερ Λιγκ» της Ευρώπης θα έχουν εγγυημένη για 20 χρόνια τη συμμετοχή τους οι Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Μάντσεστερ Σίτι και Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Αρσεναλ, Μπάγερν Μονάχου, Γιουβέντους, Παρί Σεν Ζερμέν και Μίλαν. Στην αρχική της φάση η Λίγκα θα συμπληρώνει τη 16άδα των ομάδων με τις Ατλέτικο Μαδρίτης, Μαρσέιγ, Ιντερ, Ρόμα και Ντόρτμουντ και το σχέδιο προβλέπει εκκίνηση το 2021, το έτος δηλαδή όπου λήγει ο τρέχων κύκλος του Τσάμπιονς Λιγκ της UEFA.

Οπως και στην περίπτωση της Ευρωλίγκας στο μπάσκετ, η ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα θα διοικείται από ισπανική εταιρεία, μέτοχοι στην οποία θα είναι οι ιδρυτικοί σύλλογοι, όπως αποκαλύπτει η διαρροή ηλεκτρονικού μηνύματος που εστάλη στις 22 Οκτωβρίου σε βοηθό του προέδρου της Ρεάλ Μαδρίτης Φλορεντίνο Πέρεθ. Η σχετική μελέτη ανατέθηκε από τη Ρεάλ στον χρηματοοικονομικό οίκο Key Capital Partners που εδρεύει στη Μαδρίτη και συνεργάζεται επί μακρόν με την πρωταθλήτρια Ευρώπης. Προβλέπει δε την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας από τις 16 συμμετέχουσες ομάδες μέσα στον Νοέμβριο.

Η αποκάλυψη έπεσε σαν κεραυνός στο διεθνές ποδόσφαιρο, διότι αν και η ιδέα είναι στον αέρα εδώ και πολύ καιρό, είναι η πρώτη φορά που φαίνεται να λαμβάνει σάρκα και οστά, απειλώντας άμεσα πλέον την… κότα με τα χρυσά αυγά, δηλαδή το Τσάμπιονς Λιγκ. Η αντίδραση των ευρωπαϊκών λιγκών ήταν έντονα απορριπτική, με το κοινό τους όργανο που εκπροσωπεί 25 πρωταθλήματα όπως η Πρέμιερ Λιγκ στην Αγγλία, η Μπουντεσλίγκα στη Γερμανία και η Λα Λίγκα στην Ισπανία να υπογραμμίζει ότι στηρίζει «το ευρωπαϊκό αθλητικό μοντέλο της πυραμίδας, όπου οι μηχανισμοί του προβιβασμού και του υποβιβασμού και η αθλητική αξία κάθε συλλόγου βρίσκονται στον πυρήνα κάθε διοργάνωσης». Η European Leagues πρόσθεσε ότι στηρίζει πλήρως την UEFA με την οποία μοιράζεται «τις αρχές της προστασίας και βελτίωσης της ανταγωνιστικής ισορροπίας στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο».

Η UEFA δεν έχει πάρει θέση ακόμα. Εκείνη όμως που πήρε θέση είναι η FΙFA, διά του προέδρου της Τζάνι Ινφαντίνο που απείλησε με αποκλεισμό όποιον ποδοσφαιριστή αγωνιστεί σε ένα τέτοιο θεσμικό δημιούργημα.

«Είτε είσαι εντός είτε εκτός», δήλωσε ο Ελβετός ηγέτης της παγκόσμιας ομοσπονδίας σε δημοσιογράφους την Τετάρτη, και πρόσθεσε: «Αν υπάρχουν παίκτες που δεν παίζουν στο οργανωμένο ποδόσφαιρο, τότε αυτό αφορά στα πάντα – στα εθνικά πρωταθλήματα, στις διοργανώσεις των συνομοσπονδιών, στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (Euro) και στο Παγκόσμιο Κύπελλο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή