Η Γαλλία προσπαθεί να «εξαργυρώσει» τον τίτλο του Μουντιάλ

Η Γαλλία προσπαθεί να «εξαργυρώσει» τον τίτλο του Μουντιάλ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πανηγυρίζοντας ακόμα την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η γαλλική λίγκα αναζητεί αγοραστές για τουλάχιστον έξι ομάδες του πρωταθλήματος, στρεφόμενη κατά κύριο λόγο στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω προσπαθειών του γενικού διευθυντή του πρωταθλήματος, Ντιντιέ Kιλό. Κυκλοφορώντας με έναν φάκελο 32 σελίδων που εμπεριέχει μια εκτενή παρουσίαση του γαλλικού πρωταθλήματος, ο κ. Κιλό έχει επισκεφθεί έξι φορές τις Ηνωμένες Πολιτείες εντός του 2018, παρουσιάζοντας το γαλλικό πρωτάθλημα ως τη «διοργάνωση του μέλλοντος».

Ο Κιλό είναι 59 ετών, πρώην διευθυντής εταιρείας τηλεπικοινωνιών και αναμεμειγμένος και με εταιρείες μίντια. Θεωρεί πως έχει τις δυνατότητες να αναπτύξει τη λίγκα σε πολύ ψηλότερα επίπεδα, καθώς ο ίδιος πιστεύει πως στην παρούσα φάση κυριαρχεί περισσότερο η οπισθοδρόμηση παρά η θέληση για ανάπτυξη του πρωταθλήματος. Η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τη Γαλλία, αναμφίβολα βοηθά τη λογική συνέχεια της σκέψης του Κιλό, καθώς μέσω αυτού του τίτλου αποδεικνύεται και το ταλέντο που διαθέτει η Γαλλία ως χώρα στο ποδόσφαιρο. Ταυτόχρονα, όμως, μονάχα ένας ποδοσφαιριστής της βασικής ενδεκάδας που κατέκτησε το τρόπαιο αγωνίζεται στη Γαλλία και αυτός είναι ο ταλαντούχος Κιλιάν Εμπαπέ που δεν έχει καν συμπληρώσει τα 20 του χρόνια. Το βασικό πρόβλημα του πρωταθλήματος, βεβαίως, πέραν της περιορισμένης ανταγωνιστικότητας είναι πως οι Γάλλοι ποδοσφαιριστές επιλέγουν γρήγορα την αποχώρηση από το πρωτάθλημα για περισσότερα χρήματα. Αυτό που ζητεί από τους υποψήφιους Αμερικανούς επενδυτές ο Κιλό, όμως, δεν είναι μόνο να φέρουν τα χρήματά τους προς τη Ligue 1, αλλά να παρέχουν στους συλλόγους και το πρωτάθλημα την εμπειρία του μάρκετινγκ. Το σημαντικό και δύσκολο ως προς το να πειστούν οι επενδυτές είναι πως οι τωρινοί ιδιοκτήτες των ομάδων όχι μόνο δεν βγάζουν χρήματα από τις ομάδες, αλλά κατά βάση χάνουν αρκετά λεφτά κάθε χρόνο. Παρά το γεγονός πως αρκετοί Αμερικανοί τραπεζίτες παρουσιάζονται αρχικώς επιφυλακτικοί μετά τις συναντήσεις τους με τον Κιλό, η κοινοπραξία της King Street Capital με τη Fortress Investment Group, βρίσκεται πολύ κοντά στην εξαγορά της Μπορντό έναντι 100 εκατ. δολ.

Αν και η ποδοσφαιρική αγορά της Γαλλίας είναι ακόμη «άγουρη», η επιρροή των αμερικανικών χρημάτων στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι εμφανής, κατά κύριο λόγο στην Αγγλία. Οι περιπτώσεις Λίβερπουλ ή Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φαίνονται εγγυήσεις επιτυχίες, όμως για κάθε «Λίβερπουλ» υπάρχει ένα αποτυχημένο αποτέλεσμα της «Σάντερλαντ» και για κάθε «Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ», μια «Αστον Βίλα». Εκτός Αγγλίας, ο ιδιοκτήτης της Ρόμα, Τζέιμς Παλότα, έχει χάσει περισσότερα από 225 εκατ. δολ. από το 2012 όταν και αναμείχθηκε πρώτη φορά και αυτό που πρέπει να αποδείξει ο Κιλό είναι πως το γαλλικό πρωτάθλημα μπορεί να δημιουργήσει ανοίγματα και σε χώρες εκτός Ευρώπης, αλλά κυρίως να πείσει πως αυτό που παρουσιάζει είναι προσοδοφόρο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή